Riječka thrash metal grupa Krematorium nedavno je objavila prvi studijski nosač zvuka. Kako je, kada i gdje nastajao album »Body Bags«, o čemu progovaraju pjesme i drugim detaljima vezanima uz njihov prvijenac, otkrio nam je pjevač Domagoj Fišeković.


Album ste počeli snimati još 2013. godine. Koliko je trajalo snimanje?

– Cjelokupan rad na albumu trajao je oko tri godine, od pisanja pjesama pa do izlaska albuma, a samo snimanje trajalo je godinu, godinu i pol dana.

Gdje ste snimali album, i tko potpisuje miks i mastering?

– Budući da nismo htjeli otići u prvi studio koji nađemo i snimiti još jedan demo album, a s druge strane nismo imali ni neki ogromni budžet za snimanje albuma u »pravom« studiju, odlučili smo uložiti u svoju opremu za snimanje te napraviti vlastiti studio u prostoru gdje imamo probe u Iki. Bubnjar Dorijan se prihvatio tog nezahvalnog posla i tako je nastao naš glazbeni studio Lazy Shark. Snimanje smo obavili u potpunosti sami, a izvrstan posao odradio je Eldar Ibrahimović u svom osječkom studiju Armageddon. On potpisuje edit, miks i mastering.

Na albumu se nalazi osam pjesama. Tko su autori?

– Teško je točno definirati autore jer kada je stvaramo, u većini slučajeva svatko ubaci nešto svoje u pjesmu, bilo u glazbenom ili tekstualnom smislu. Za tekstove su uglavnom zaduženi bubnjar Dorijan i gitarist Fabijan.

Dobra fora

O čemu progovarate u pjesmama?

– S obzirom na to da sviramo metal, progovaramo samo o smrti, ratu i nasilju (smijeh). Ma, teme su razne, od političkih tema kojima smo okruženi svakodnevno (»Elections«), biografske teme (»Theodore R. Bundy«) pa razmišljanje pojedinca o strahotama rata (»Body Bags«), nuklearne i prirodne katastrofe izazvane od strane čovjeka (»Silent Death«)… U biti jako puno vremena pri stvaranju pjesama posvetimo tekstu jer ipak ne želimo »običnu« thrash metal pjesmu punu riječi u kojoj u biti ništa nije izrečeno.

Cover za album »Body Bags« napravio je radio Dalibor Starčević. Svaka vreća na omotu predstavlja jednu pjesmu. Možete li nam otkriti nešto više o tome?

– Dalibor je odradio zbilja dobar posao te mu zahvaljujemo još jednom na strpljenju i svim našim idejama koje je bilo moguće i nemoguće provesti u djelo (smijeh). Do toga je došlo slučajno, Fabijan je imao ideju za cover koju nam je predstavio te smo odlučili da budući da album ima osam pjesama, treba biti isto toliko vreća na coveru. To nam se činilo kao dobra fora.

Gdje se može »nabaviti« album?

Trenutno se album može nabaviti samo u digitalnom obliku, a na Reverbnationu, BandCampu i Dropboxu može ga se »skinuti« u potpunosti besplatno. Naravno, cijeli se album može preslušati i na Youtubeu. Fizički oblik albuma, za čiji dizajn je zadužen Dino Kapović, izaći će uskoro. Točan datum još ne znamo.

Uskoro ćete objaviti i prvi službeni video. Za koju pjesmu? Tko će ga režirati?

– Da, uskoro objavljujemo službeni video, on će biti zagrijavanje za pravi spot koji će izaći sljedeće godine, da ne ispadne da ništa ne radimo (smijeh). Za koju pjesmu će biti spot, ne mogu otkriti, to će slušatelji saznati na dan izlaska videa. Režirao ga je Danijel Juko, bivši član benda s kojim smo cijelo vrijeme u suradnji.

Odlična postava

Jesu li vam u planu promotivni koncerti, ili općenito svirke?

– Naravno da jesu! Uskoro planiramo promociju albuma u Rijeci i Zagrebu, točne datume ćemo objaviti uskoro, a zatim nam slijedi što više koncerata i promocije albuma u gradovima gdje dosad nismo svirali.

Grupa Krematorium postoji od 2007. godine. Je li možda u zadnje vrijeme došlo do promjena u sastavu, ili ste i dalje svi »na broju«?

– Da, valjda ćemo za deseti rođendan imati i drugi album snimljen (smijeh). Postavu Krematoriuma čine Dorijan (bubanj), Toni (bas), Erik i Fabijan (gitare) i ja sam vokal. Ovo nam je stalna postava koja odlično funkcionira te smo u tom sastavu već pune četiri godine.

Komentari

komentara