Jedan od najboljih koncertnih i klupskih prostora u cijeloj regiji, riječki klub smješten u sušačkom neboderu koji je donedavno radio pod imenom Stereo, u listopadu ponovo otvara vrata ljubiteljima dobre glazbe i to pod imenom Pogon kulture. Iza projekta stoji tim zagrebačke Tvornice kulture i frontmen riječke grupe Mandrili Kristijan Ćoza. Prvi izvođači koji će nastupiti u novootvorenom riječkom Pogonu kulture bit će Urban&4  i to s dva koncerta dva dana zaredom –u petak 2. i subotu 3. listopada.


Pogon Kulture, nastao u prostoru bivše dvorane Stereo, jednog od najboljih koncertnih i klupskih prostora u cijeloj regiji, započinje svoj novi radni vijek nastupima Damira Urbana i njegove Četvorke. Bit će to njihovi prvi koncerti na domaćem terenu od objave hvaljenog albuma »Mamut« i rasprodanog Doma sportova iz veljače ove godine. Kako i priliči premjernom predstavljanju svaki dan će imati posebno pripremljenu set listu tako da se može reći da će Urban odsvirati dva različita koncerta u Pogonu kulture.
Bez sumnje jedan od naših najvažnijih glazbenika, autora i protagonista na pozornicu novog kluba donijet će najbolje iz gotovo tri desetljeća duge i bogate karijere započete još davne 1984. u Rijeci. Urbanov rad kronološki dijelimo na pjesme stvorene u Lauferima (1986. – 1996.) i na one s Četvorkom s kojom je u sretnoj vezi od 1996. do danas. Prepoznatljivo ime stekao je već nakon prvog Laufer albuma, ponajviše zahvaljujući megahitovima »Budi moja voda«, »Svijet za nas« i »Lopov Jack«, nakon kojih je bend isporučio sjajne »Pustinje« s kojih je zasjao »Hej tata«. Rasformiranjem Laufera, po mnogima jednog od najvećih hrvatskih rock bendova ikad, Urban je prvo s En Faceom otpjevao »S dlana Boga pala si«, a nakon toga objavio »Otrovnu kišu«. Singlovi s tog albuma – »Astronaut«, »Nebo«, »Robot« – predstavljali su uspješno izveden zaokret u zvuku koji je do perfekcije doveo nagrađivanim izdanjem »Žena dijete«, možda i najboljim domaćim albumom posljednjih 20-tak godina. »Black Tattoo«, »Odlučio sam da te volim«, »Mala truba«, »Samo«, »Ruke« obogatili su repertoar koji je nakon svega desetljeća aktivnog izdavanja imao impresivan popis songova. Album »Retro« iz 2004. donio je, nakon šestogodišnje diskografske pauze, veliki hit »Mjesto za mene«, nakon kojeg je 2009. uslijedilo izdanje »Hello«, 2012. nagrađeni EP »Kundera«, te iznimno hvaljeni »Mamut« koji je ušao u sam vrh svega što su Damir Urban, Marco Bradaschia, Sandi Bratonja, Saša Markovski i Luka Toman dosad napravili.

Komentari

komentara