Rock zvijezde novog milenija, britanski The Kooks prvi nastup u Hrvatskoj izvest će na INmusic festivalu 2016.

Grupa The Kooks nastala je 2004. godine kada su, sudjelujući u glazbenom projektu, polaznici Brightonovog Instituta za modernu glazbu, Luke Pritchard i Max Rafferty upoznali ostale članove te počeli stvarati vlastitu glazbu. Od samih početaka povezivala ih je zajednička ljubav prema glazbi Rolling Stonesa, Boba Dylana, grupe The Police i Davida Bowiea – upravo pjesma »Kooks« s kultnog albuma »Hunky Dory«, poslužila je kao idealno ime za novoosnovani bend. Karijera im je eksplodirala gotovo u istom trenutku kada su počeli svirati – počevši s nastupima u klubovima u Brightonu, iznimno brzo ‘zapeli su za uho’ mnogim glazbenim menadžerima te su odmah nakon izdavanja prvog EP-a potpisali i ugovor s velikom diskografskom kućom. U isto vrijeme kada je izašlo debitantsko izdanje The Kooksa, na britanskoj glazbenoj sceni pojavio se još jedan hvaljeni debitantski album – »Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not« grupe Arctic Monkeys. Zahvaljujući njihovom svježem zvuku, The Kooks i Arctic Monkeys predstavljaju rađanje nove ere britanskih gitarističkih bendova.
Veliki uspjeh na samom početku karijere grupu The Kooks lansirao je u vrhove top ljestvica, a novim albumima nastavili su graditi uzlaznu karijeru i razvijati zvuk. Nakon prvog albuma »Inside In/Inside Out« koji je dosegao visoko drugo mjesto na britanskoj ljestvici, drugi album »Konk« zasjeo je na prvo mjesto. Sljedeća dva albuma, »Junk Of The Heart« i »Listen«, rezultirali su novim hitovima. Njihove pjesme fanovi i mediji opisuju kao nevjerojatno zaraznima, a iako oni sami za sebe kažu da su zapravo pop bend, jasno je kako su na njihov »novomilenijski« gitaristički zvuk utjecaj imali mnogi glazbeni žanrovi – od britpopa preko rocka i post punka do elemenata funka i hip hopa koji se mogu čuti u najnovijem, remix albumu, »Hello, What’s Your Name?« iz prosinca 2015. godine. Album »Listen«, za kojega ujedno kažu i da je album njihovih života, Luke Pritchard opisao je riječima: »To je svijet koji izgleda i zvuči predivno«.
Jedanaesti INmusic festival, bit će održan od 20. do 22. lipnja 2016. godine na Jarunu., a uz prvi hrvatski nastup grupe The Kooks, potvrđeni su i Florence + The Machine, PJ Harvey, Yeasayer, The Heavy, Pat Thomas and Kwashibu Area Band, Monoswezi i još mnogi drugi.

Komentari

komentara