Beogradska rock’n’roll mašina, grupa Partibrejkers, nakon godine dana vraća se u Pogon kulture gdje će nastupiti u subotu, 17. prosinca. Dan prije poznati će bend nastupiti u zagrebačkoj Tvornici kulture, gdje su zadnji put koncert održali prije gotovo tri godine.


Partibrejkerse su u Beogradu 1982. osnovali godine Zoran Kostić -Cane, bubnjar Goran Bulatović – Manzanera i gitaristi Nebojša Antonijević – Anton i Ljubiša Kostandinović. Nazvali su se Partibrejkers, kako su sami sebe doživljavali. Prvi nastup imali su 4. listopada iste godine, a jedinstven spoj punka, garažnog rocka i bluesa s dvije gitare, bubnjem i glasom bez basa, prvi put su predstavili pjesmom »Radio utopija« na kompilaciji »Ventilator 202«. Singl »1000 godina/Večeras« najavio je kultni album »Partibrejkers« nakon čijeg izlaska bend nakratko prestaje s radom. Krajem 1986. okupili su se u novoj postavi.

Ključni autorski dvojac – Cane i Anton, basist Dime Todorov – Mune i bubnjar Vlada Funtek snimili su album »Partibrejkers II«, dok su s Igorem Borojevićem za bubnjevima izdali »Partibrejkers III« na kojem se nalaze hitovi »Kreni prema meni«, »Zemljotres«, »Ono što pokušavam sad«, »Hipnotisana gomila«… Koncertni album »Zabava još traje« snimili su s bubnjarom Borkom Petrovićem.

U prvoj polovici devedesetih Cane i Anton uz pomoć brojnih gostujućih glazbenika snimili su album »Kiselo i slatko« i okupili novu postavu benda u kojoj su basist Gojko Sevar, bubnjar Darko Kurjak i gitarist Srđan Graovac s kojom su snimili pjesme »Ludo i brzo« i »Rođen loš« za kompilaciju »Najbolje od najgoreg«. Nakon toga, uslijedio je album »Ledeno doba«. Ponovo kao četvorka, s novim basistom Mišom Karajankovićem snimili su pjesme »Da li sam to ja« i »Krug« za kompilaciju »San i java«, dok su album »Gramzivost i pohlepa« snimili s Kurjakom i bubnjarom Milošem Velimirom – Bucom.

Pretposljednji studijski album »Sloboda ili ništa« snimili su Cane, Anton, basist Vladislav Rac i bubnjar Dejan Utvar. Prije šest godina objavili su live album »Krš i lom« na kojem je basist bio Zlatko Veljović – Laki, a bubnjar povratnik Kurjak. Zadnji, osmi studijski album »Sirotinjsko carstvo«, najavljen singlom »Sitna lova«, objavili su prošle godine.

Komentari

komentara