Nakon rasprodanih koncerta u beogradskoj Barutani i zagrebačkoj Tvornici kulture te neponovljivog koncerta na Tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku, Rundek Cargo Trio novi će, hvaljeni album »Mostovi« večeras predstaviti i riječkoj publici, u novootvorenom Pogonu kulture na Sušaku.

Proslavljeni zagrebački glazbenik Darko Rundek, iznimna francuska violinistica Isabel i Dušan Vranić Duco na klaviru, harmonici i udarkaljama – jamac su izvrsnog glazbenog doživljaja koji se željno iščekuje. Ulaznice po cijeni od 90 kuna moguće je kupiti u OKC-u Palach,  The Beertiji, na prodajnim mjestima Entrija i web-stranici entrio.hr te na ulazu u klub.
– U Pogonu kulture možete očekivati promociju našeg novog albuma »Mostovi« koji je izašao početkom lipnja. Predstavljamo nove pjesme u kombinaciji s izborom Rundekovih pjesama iz raznih perioda koje zvuče k’o nove – kaže Darko Rundek.

Svaki koncert izazov

Koliko će taj nastup biti sličan, ili različit, od koncerata u beogradskoj Barutani, zagrebačkoj Tvornici kulture, šibenskoj Tvrđavi svetog Mihovila?
– Već su ovi koje ste nabrojili bili  različiti među sobom. Svaki koncert nam je izazov da s publikom podijelimo jedinstvene i neponovljive trenutke.
Nakon »Plavog aviona«, »Mostovi« je drugi album koji je nastao u »režiji« Rundek Cargo Trija. Kritičari za ovaj album imaju samo riječi hvale, neki ga, između ostalog, opisuju kao vaš najbolji album u ovom stoljeću. Koliko pratite recenzije i koliko vam one znače? Što kažete na njih?
– Pratim recenzije i važno mi je kako ono što smo napravili odjekuje u ljudima koji prate glazbu i njome se bave, ali podjednako nam je važno primiti impresije i komentare svakog slušatelja. Najvažnije nam je ipak da se u tom novom materijalu nađemo zajedno s publikom uživo.
Možemo li reći da je Rundek Cargo Trio dobitna kombinacija za vas?
– Volim svirati s Isabel i Ducom. Suradnja s njima mi je uzbudljiva i inspirativna.
Ovaj album snimali ste na Braču. Možete li nam otkriti kako je izgledao proces njegova nastanka? Koliko je okruženje u kojem ste se nalazili utjecalo na zvuk i ambijent albuma?
– U Povljima smo instalirali vlastiti studio, po svojoj mjeri. Jedna od stvari koje volim raditi su snimanje i bavljenje zvukom pa je i to bio moj posao. Iznad studija je svatko imao svoju sobu, a moja žena Sanda nam je kraljevski kuhala vegansku hranu, većinom od namirnica iz našega vrta. Tijekom tri godine sastajali smo se tamo svakih mjesec-dva na desetak dana i radili, svirali, improvizirali, aranžirali i snimali po desetak sati dnevno. U međuvremenima, ja bih se bavio tekstovima i probiranjem snimljenog materijala, kamo god me put vodio. Okruženje sela na Braču je sigurno pridonijelo jednostavnosti i prirodnosti onog što smo tražili.

Poslušajte »Ima ih«

U kojim je okolnostima nastala pjesma »Ima ih«, jedna od najupečatljivijih skladbi s albuma, koja nosi snažnu poruku i, kažete sami, govori o manipulaciji, medijskom zastrašivanju i imigraciji. Kakva ste razmišljanja željeli ovjekovječiti u njoj?
– Zasuti smo informacijama, vijestima, mediji su sveprisutni, kreiraju našu sliku svijeta i svog mjesta u njemu. Probajte zamisliti naprimjer kako izbjeglice zamišljaju Njemačku u koju su krenule i što ih u njoj čeka. Kupujemo obasuti reklamama, sudjelujemo u političkim sapunicama, kunemo se u ovo ili ono, strepimo ili se nadamo manipulirani od jutra do mraka… Pjesma »Ima ih« nas izaziva da se postavimo prema tome. Ona je nastala iz improvizacije na tonskoj probi u Sarajevskom ratnom teatru, bivšem CDA, u proljeće prošle godine, dok su u Sarajevu trajale demonstracije i okršaji s policijom, formirali se plenumi direktne demokracije, razmahali se bunt i nada.
Ima li na albumu još pjesama poput ove, koje su inspirirane stvarnim događajima?
– Pjesma »Mostovi« poetski je opis jedne situacije koju sam doživio u pariškom metrou, »Vidova« je autobiografska…
Može li pjesma danas mijenjati svijet?
– Svaka pjesma koja te dirne, promijeni svijet. Nekad na kratko, dok traje, nekad se nastavi vrtjeti u glavi, kad pjevušimo svijet se mijenja, nekad se neki refren vrati iz sjećanja kao komentar ili savjet…
Premijer Zoran Milanović i glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a Goran Jandroković nedavno su u svojem političkom obraćanju citirali stihove vaših pjesama »Šejn« i »Treći svijet«, a vi ste im na to poručili da poslušaju vaš novi singl »Ima ih«. Koja je bila vaša prva reakcija kada ste doznali za ta njihova »prepucavanja« uz vaše stihove?
– Meni su takva prepucavanja prije svega neukusna i pubertetska, a takav je i cijeli koncept predizborne borbe prepisan iz udžbenika nove zapadne »demokracije«. I čim ovo kažem, naježim se jer već vidim vašeg urednika kako ovu rečenicu stavlja u naslov. Ne dozvoljavam dakle da je stavite ni u naslov, ni u podnaslov i radije je izbacite pa ostavite: nemam ništa protiv tih ljudi, drago mi je da poznaju neke moje ranije stihove i bilo bi mi drago da obrate pažnju na novu pjesmu »Ima ih« jer bi im možda bila inspirativna u promišljanju o našoj zajedničkoj budućnosti na koju po prirodi svog posla imaju utjecaja.

Protiv politike

Sjećate li se, možda, je li se već i prije događalo da političari koriste vaše stihove u svojim izjavama?
– Ne, ali znam da su »Šejna« i »Ay Carmelu« pjevali oni koji su ustajali protiv politike.
U Sarajevu je nastao neslužbeni video za pjesmu »Ima ih«, sastavljen od fotografija s prosvjeda koji su se proteklih mjeseci događali diljem regije. Što kažete na taj video?
– To je lijep video, ali govori samo o jednom aspektu te pjesme.
Pripremate li možda i službeni spot za pjesmu?
– Dogovori za taj spot su u tijeku.
Na albumu »Mostovi« nalazi se i pjesma »Džaba« koja nam savjetuje da trebamo prihvatiti život takav kakav jest. Koja je, po vama, tajna sretnog života?
– To će zauvijek ostati tajna, ali narodne poslovice daju dobre savjete. Pitajte dedu i baku ili neku dobru etnografsku zbirku poslovica.
Na albumu se nalazi i »Don Juan« koja je dio istoimene predstave za koju je Trio napisao glazbu. Radite li možda na nekom sličnom projektu?
– Dokumentarni cjelovečernji film »Generacija ’68« Nenada Puhovskog je film za koji upravo završavamo glazbu.

Komentari

komentara