Osim Zlatana Stipišića Gibonnija, glavne zvijezde ovogodišnjeg novogodišnjeg dočeka na Korzu, Riječane i njihove goste na ispraćaju 2016. godine zabavljat će i tri riječka benda: Iz@ i Borgie, En Face i Belfast Food. Što za svirku na Korzu priprema grupa En Face otkrio nam je njezin frontmen Sandro Bastiančić.


Što pripremate za nastup na novogodišnjem dočeku?
– Uglavnom starije uspješnice zbog kojih su nam se najavili i brojni štovatelji izvan Rijeke. Dugo nas nisu vidjeli u njihovim mjestima, koriste priliku i dolaze se lijepo provesti u Rijeci.

Imat ćete i jednu posebnu gošću na koncertu. Koga i zašto?

– Uistinu posebna gošća, izuzetna mlada dama, Antonela Doko. Molim sve vrijedne, darovite i kvalitetne pjevačice, nemojte mi zamjeriti, Antonela je broj 1. Izvan konkurencije stavljam jedino Nikolinu Tomljanović s kojom jako lijepo surađujem i znamo se više od dvadeset godina. Antonela ima apsolutno sve što joj širom otvara sva moguća vrata na domaćoj glazbenoj sceni i šire. Osim neupitne kvalitete, ima i neku čaroliju koja dira i budi one najpozitivnije emocije. Vrhunska je pjevačica, velika glazbenica, neobično pametna cura.
Već ste nastupali na dočeku Nove godine u Rijeci. Kada?

– Da, dočekali smo 2001. godinu s Parnim valjkom i DJ-em Pimpom. Dugo nas nije bilo u najluđoj noći, evo nas.

Odjek singlova

Kakva su vam iskustva – što kao posjetitelju, što kao izvođaču – s dočecima na Korzu? Sjećate li se nekog posebno?
– Sjećam se Massima, gledao sam ga na TV-u prilikom njegovog nastupa na Korzu, okrenuo sam taj kanal točno na njegove riječi »… vaš sugrađanin Sandro Bastiančić…«; najavio je valjda moju autorsku pjesmu koju je izvodio tom prilikom. Ne patim od takvih stvari, ali te riječi su fantastično odjeknule među mojom obitelji, u čijem sam društvu bio. Pamtim i Nove Fosile i kišu, valjda jedinu u ovom nizu dočeka na Korzu.
Vratimo se malo En Faceu. Ove ste godine objavili dva uspješna singla, »Duga je noć« i »Ona spava« koji su mjesecima bili na nacionalnoj listi najslušanijih singlova, a sad imate i novu pjesmu »Previše pričaš« kojom ćete se predstaviti na 64. Zagrebačkom festivalu. Možete li se prisjetiti kada su i kako nastale pjesme »Duga je noć« i »Ona spava«? Što kažete na njihov uspjeh u radijskom eteru?
– Nisam najzadovoljniji odjekom tih singlova iako su, već nekako tradicionalno, zauzele prostor u eteru. Siguran sam da je En Faceu mjesto puno bliže »oltaru«, mi se nekako nenametljivo držimo u zadnjim redovima i kao takve nas se ne primjećuje dovoljno. Godine čine svoje, nekad smo trčali pred kamere i rado se pokazivali, sad ne želimo isticati bore, podočnjake ili podbradak, valjda je u tome hendikep.

Nova članica

No, tu i tamo nas neke vijesti razvesele, isto tako informacije s terena, komentari slušateljstva, dobra kritika i sl. Kuriozitet je u pjesmi »Duga je noć«… Napisana je prvobitno za Emiliju Kokić koja svojevremeno nije došla na dogovoreno snimanje zbog kvara na automobilu. Previše je vremena prošlo do sljedeće mogućnosti za snimanje i taj protok vremena nas je sve »ohladio«. Pjesma je zbog toga čekala dok je nisam reanimirao za En Face.
Od ove godine imate i novu članicu – basisticu Lidiju Strika, dobitnicu Statusa za mladu nadu. Što je ona donijela bendu?

– Donijela je upravo ono što sami nismo mogli ponuditi; mladost, svježinu, entuzijazam, veliku energiju, na koncu i ljepotu. Donijela je i radost boravka na pozornici u novom društvu. Mi, muški dio ekipe, već se neko vrijeme mrko gledamo i režimo jedni na druge.
Što se tiče koncerata, koliko ste i gdje nastupali ove godine? Jeste li zadovoljni brojem svirki? Pamtite li posebno neki ovogodišnji nastup?

– Nismo puno svirali, ali rado pamtim nastupe u Slavonskom Brodu i na Vežici, na Riječkoj zvečki. Brojem svirki nisam ni zadovoljan ni nezadovoljan, imali smo druge planove, dio njih je tek pred realizacijom.

Lijepe želje za NK Rijeku

Kakvi su vam planovi za 2017.? Kad bismo mogli očekivati vaš novi album?
– Imamo dovoljan broj pjesma za novi album, mogli bismo ga sutra objaviti, no puno je vremena prošlo, pune tri godine od početka snimanja. Singl »Cvijet« objavljen je još 2013. godine. Malo mi se razvodnila priča i nisam siguran bi li tako posložena kombinacija pjesama, zapakirana u album imala neki zajednički nazivnik koji bi sve pretočio u dobar fluid. Razmislit ćemo još neko vrijeme, možda bude i iznenađenja.
Kad je glazba u pitanju, po čemu ćete pamtiti 2016. godinu?

– Po novom albumu Rolling Stonesa i odlasku brojnih velikana svjetskog rock and rolla. Mene je posebno rastužio 18. siječnja, dan kad nas je napustio Glenn Frey, pjevač Eaglesa. Uspio sam ga vidjeti uživo 2006. godine, ali sanjao sam još jedan susret do kojeg neće doći.
Što biste poželjeli našim čitateljima, a i sebi, u novoj godini?

– Osim uobičajenih želja koje uvijek kreću s dobrim zdravljem za sve, jedna je jedina želja – NK Rijeka osvaja prvu HNL, prolazi europske kvalifikacije i Play off i ulazi u Ligu prvaka!

Komentari

komentara