Album »Tišina« domaće kantautorice Sare Renar nominiran je za nagradu Europski nezavisni album godine u izboru Impale, udruženja nezavisnih izdavača.

Udruženje nezavisnih europskih izdavača objavilo je listu izvođača nominiranih za nagradu Album Godine, a na listi 25 izvođača odnosno albuma, pored nekih većih imena svjetske muzičke scene poput Radioheada i njihovog izdanja »A Moon Shaped Pool«, nalaze i bendovi Škrtice i Dubioza Kolektiv.

Ovo je sedmi put da se nagrada dodeljuje i ovog puta okuplja 25 izvođača iz 19 zemalja. Cilj nagrade je ukazivanje na različitost i kvalitetu nezavisnih izdavačkih kuća i izvođača širom Europe.

– Suština ove nagrade je skretanje pažnje na najizuzetniji album godine. Ove godine imamo sjajan uži izbor koji uključuje kako nove umjetnike, tako i one čvrsto ustoličene. Žiri će sada odlučiti ko je po njihovom mišljenju bio najbolji u 2016. godini, kazala je izvršna direktorica IMPALA Music, Hellen Smith.

U utrci se između ostalih nalaze i legendarni engleski bend Radiohead, švedski progressive metal pioniri Meshuggah, kao i sve popularniji reper Danny Brown što govori o samoj različitosti žanrova koji su uzeti u obzir pri odabiru nominacija. Raniji dobitnici nagrade su Efterklang, Adele, The xx i Guadalupe Plata.

Proces glasovanja je u tijeku, a pobjednici će biti objavljeni krajem mjeseca.

Komentari

komentara