Na Dark O Metal dolazi i Schirenc Plays Pungent Stench, trojac koji predvodi osnivač grupe Pungent Stench Martin »El Cochino« Schirenc.

Dan kada se 2007. godine raspao thrash death metal bend Pungent Stench, obilježen je kao dan kada je izgubljen jedan od najunikatnijih bendova death metal glazbe. Iako razočaran naglim raspadom, jedan od osnivača, pjevač i gitarist Martin El Cochino Schirenc, nastavio je objavljivati glazbu i svirati na koncertima u raznim drugim projektima, dok napokon nije pristao prisustvovati na Pugent Stench tribute showu u Istanbulu gdje je odsvirao nekoliko pjesama svog bivšeg benda pod nazivom The Church of Pugent Stench.

Uz Mikea Grögera (Hollenthon) na bubnjevima i Hakana Nurcanlija (Art Diktator) na basu, 2011. je održao koncert koji je ostvario golem uspjeh, nakon čega je od raznih promotora dobio brojne ponude za održavanjem istog showa u drugim gradovima. Tek 2013. godine Schirenc je napokon pristao povesti The Church of Pungent Stench na turneju kako bi počastili svjetske pozornice. Novi sastav je i dalje uključivao Mikea na bubnjevima, ali je predstavio i novog basista Dannyja Vacuma, poznatog po angažmanu u bendovima kao što su Genocide S.S., Necrony i The Accidents. Prvi koncert koji su održali na Eindhoven Metal Meetingu obilježio je početak njihove uspješne serije pojavljivanja na najvećim festivalima u Europi i SAD-u. Zbog pravnog spora, bend je bio prisiljen promijeniti ime te sad nastupa kao Schirenc Plays Pungent Stench«. Međutim, misija mu je i dalje ista: vratiti glazbu najbolesnijeg austrijskog benda natrag u život i održavati njegov plamen da gori odbijajući prihvatiti pepeo.

Eksplozivan koncert

Što pripremaju za riječki nastup, doznajte u nastavku.

– Već sam svirao u Hrvatskoj, a ovo će mi biti prvi put da u Hrvatskoj nastupam s grupom Schirenc Plays Pungent Stench. Publika može očekivati eksplozivan koncert pun klasika grupe Pungent Stench nastalih u razdoblju između 1988. i 1995. godine, u vrijeme originalne postave benda, otkrio je Schirenc dodavši kako se nada da će na njihovoj svirci biti puno lude publike koja voli njihovu glazbu i koja će uživati u njihovom nastupu.

O Dark O Metal Festu, kaže, za sada ne zna gotovo ništa, ali se raduje što će uskoro imati prilike iz prve ruke doznati sve o njemu.

– Na ovom festivalu još nisam bio, ali u Rijeci jesam, ljetovao sam tamo i koliko se sjećam, grad mi se jako svidio – rekao je.

Grupu Schirenc Plays Pungent Stench ovog se ljeta može poslušati na još nekoliko festivala, dok samostalnu europsku turneju pripremaju za prosinac.

– Ja više volim klupske koncerte, a ne festivale, jer je u klubovima atmosfera uglavnom puno intimnija. Također, u klubovima je moguće odraditi dulju i bolju tonsku probu, dok se na festivalima za to uglavnom odvaja jako malo vremena, i to uglavnom tek pred sam nastup – dodao je Schirenc.

Opor smrad

O tome koja je razlika, i postoji li razlika između bendova Pungent Stench i Schirenc Plays Pungent Stench, njihov frontmen kaže:

– Grupa Pungent Stench raspala se 2007. godine tako da ja sada izvodim njezine pjesme s dvojicom novih glazbenika pod imenom »Schirenc plays…«. To je vjerojatno jedina razlika između tih dvaju sastava. Budući da grupa Pungent Stench više ne postoji kao takva i s obzirom na to da samo održavamo live nastupe, više ne radimo na novim pjesmama. Iako je Pungent Stench sada već povijest, 2007. godine snimili smo nosač zvuka koji nikad nije ugledao svjetlo dana. No, konačno smo ga dovršili tako da će biti i objavljen u skoroj budućnosti. Za sada još ne znamo kako će se zvati niti kada će točno biti objavljen.

Za kraj, pitali smo Schirenca kako je nastalo ime Pungent Stench, odnosno Opor smrad.

– Imali smo puno ideja i prijedloga, a trebali smo smisliti ime jer smo imali dogovoren prvi nastup, a bend je još bio bezimen. Svidjelo nam se kako zvuči Pungent Stench i to je uglavnom jedini razlog zašto smo ga odabrali. Znate, nema tu nikakvog dubljeg značenja – rekao je.

 

Komentari

komentara