Seraphim Codex, odnosno pravim imenom Robert Imbrišić, jedan je od pionira elektronske scene u Hrvatskoj.

 

Glazbom se bavi već više od dvadeset godina godina i jedan je od renomiranih izvođača u ovom dijelu Europe. Prvu ploču izdao je davne 1993. godine pod nazivom «Force X – Eyes of Destruction« na etiketi Loving Ed. Kao DJ, Robert je nastupio na nekim od najvećih hrvatskih elektronskih evenata kao što su MTV Valkana Beach, poznatom Dubrovnik NYE Celebrations i Hartera festivalu u Rijeci, no najpoznatiji je po rezidencijalnim nastupima na Perfection partijima koje je organizirao legenda techno glazbe Petar Dundov. Godine 2006. Robert je osvojio hrvatsko izdanje Heineken Thirst Studio natjecanja koje mu je omogućilo odlazak u Los Angeles te suradnju s BT-jem. Iako se godinama iza imena Seraphim Codex krio samo Robert, unatrag godinu dana pridružio mu se Ivan, pa je sad Seraphim Codex duo, odnosno mali kolektiv.

Ljubav prema Rijeci

Nastupate na Sailor Sweet&Salt Festivalu. U Rijeci ste nastupili i na Harteri. Kakva vam je riječka publika?

– I s Riječanima i Rijekom se volim dugo i jako. Publika je odlična, uglavnom naslušana dobre glazbe, samim tim i zahtjevnija, no to je super izazov.

Jedan ste od pionira elektronske scene u Hrvatskoj. Glazbom se bavite gotovo 25 godina. Kako danas vidite elektronsku scenu u Hrvatskoj?

– Scenu vidim kao drvo koje raste i grana se svuda. Ima trešanja za sve.

Koliko su veliki festivali poput Ultre u Splitu ali i niza manjih pomogli razvoju domaće scene?

– Proširili su tržište u svakom slučaju, puno više ljudi dođe u kontakt s elektronskom glazbom, samim tim jedan postotak svrati malo i do nas, čudnijih.

Prvu ploču ste ploču izdali sad već davne 1993. godine pod nazivom »Force X – Eyes of Destruction)« na etiketi Loving Ed. Koliko ste se vi promijenili od tog prvog izdanja?

– Koliko se čovjek promjeni od petnaeste do četrdesete. Iste nas stvari vesele uglavnom. Nove ideje!

Sada nastupate kao dvojac, iako mnogi možda pod imenom Seraphim Codex imaju na umu jednog čovjeka?

– Da, zadnju godinu imam stalnog glazbenog partnera, zove se Ivan, i sada je praktički član kolektiva. Kreiranje je slađe u grupi, a i imamo više ruku za rad na albumu koji se očekuje krajem godine. Kao DJ sviram solo, zasad. Na Sailoru ćemo predstaviti prototip novih materijala kao live act, u kombinaciji s DJ setom – uvodom za party dan poslije.

Nastupali ste s velikim imenima. Kojeg se nastupa posebno sjećate?

– Toliko ih je bilo da je teško izdvojiti nekoga, recimo posebno se sjećam jednog nastupa s DJ Paccom.

Dim, strobo i sudaranje!

Imali ste jedno sjajno iskustvo – pobjedu na Heineken Thirst Studio natjecanju i put u SAD. Koliko se to odrazilo na kasniji dio karijere?

– Meni su sva ta iskustva sjajna. Sve utječe na sve, i svako donese nešto novo, tako je i Thirst donio studio session s BT-jem, previše poznanstava, i veliki krug slušatelja, taman prije internet eksplozije.

Jesu vam draži festivalski ili klupski nastupi?

– Festivali imaju svoju čar, puno ljudi, tehnički opremljeni, ali klupski – intimnije mi je draže. Dim, strobo i sudaranje!

Komentari

komentara