Iako 2017. nije donijela ništa revolucionarno, ljubitelji rocka mogu biti zadovoljni kvalitetom ponuđene glazbe jer je objavljeno nekoliko albuma koji će nadživjeti godinu objavljivanja, a pregled zbivanja nudi i nekoliko zanimljivosti. Jedna od njih svakako je pojava nekoliko jakih povratnika na scenu.

U samom vrhu onih koji su se nakon višegodišnje diskografske pauze vratili na zaista impresivan način je Roger Waters, sjajni bas gitarist i pjevač kultnog sastava Pink Floyd.

Iako je godinama nastupao na turnejama, Waters je posljednji studijski album objavio još davne 1992. Bila je to ploča »Amused to Death« da bi nakon punih četvrt stoljeća stanke objavio izuzetno dobar album pod nazivom »Is This the Life We Really Want«. Riječ je jednom od najboljih albuma godine, ploči koja svirački podsjeća na Pink Floyde, a s tekstualne strane ispunjava ono što pravi rock glazbenici moraju imati, a to je kritički odnos prema svijetu.

Opet u studiju

Nešto manje godina za povratak, točnije punih 19, trebalo je škotskom alt rock sastavu The Jesus and Mary Chain koji je žestokim pristupom rocku od sredine osamdesetih pa do sredine devedesetih bitno utjecao na mnoge današnje mlade rockere.

Posljednji im je album bila ploča »Munky« iz 1998. godine, da bi u proljeće ove godine objavili odličan, sedmi po redu studijski album, nazvan »Damage and Joy«. Devetnaest godina na diskografski povratak je čekala i Christine McVie, članica slavnih Fleetwood Mac, koja je ove godine uz pomoć gitariste Lindsaya Buckhinghama napravila odličan album nazvavši ga vlastitim imenima. U te velike povratnike svakako treba uvrstiti i Mikea Oldfielda i njegov odlični »Return to Ommadown« kojim se prisjetio svog čuvenog albuma »Ommadown«, a u povratnike možemo uključiti i grupu Blondie koja, istina, nije imala dugu diskografsku pauzu jer je prije tri, a onda i pred šest godina objavljivala studijske albume, ali ni izdaleka toliko dobre kao što je ovogodišnji »Polinator« koji po mnogočemu podsjeća na zlatno doba te grupe, znači doba novog vala s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Uz povratnike, sjajan su posao ove godine napravili i brojni veterani među kojima je i Robert Plant, bivši pjevač grupe Led Zeppelin, koji je ove godine objavio svoj jedanaesti studijski album, ploču »Carry Fire« na kojoj je spojio ostavštinu vezanu uz Led Zeppeline i svoju sklonost k world music zvukovima, stvorivši iznimno dojmljiv album. Isto se može reći i za legendu američke country scene, osamdesetčetverogodišnjeg Willieja Nelsona koji je objavio već 72. studijski album! »God’s Problem Child« odmah je osvojio vrhove country ljestvica i u okvirima te vrste glazbe predstavlja jedan od najuspješnijih trenutaka godine. Dvanaest godina od njega mlađi irski glazbeni čarobnjak Van Morrison ove je godine objavio čak dva albuma – najprije na blues oslonjen »Roll With the Punches« te potom i svoju posvetu jazzu nazvanu »Versatile«. Napokon, novi album, trideset i deveti studijski, objavio je i Neil Young koji je albumom »Visitor« napravio još jedan spomenik duhu revolucionarne ’68.

Očevi i sinovi

Među zanimljivije pojave ovogodišnjih rock kretanja svakako treba svrstati i, ajmo ga tako nazvati, rođački rock, odnosno pojavu da bliski rođaci rade albume. Tako, primjerice, Neilu Youngu na spomenutom albumu »Visitor« pomažu članovi američkog rock sastava Promise of the Real koji vode Lucas i Micah Nelson, sinovi već spomenutog Willija. No, ovu »rodijačku« priču sredinom ove godine počeli su otac i sin Earle. Tata Steve objavio je pod nazivom »So You Wanna Be An Outlaw« još jedan briljantan heartland rock album, a ništa slabiji nije ni album »Kids in the Street« njegovog sina Justina Townesa. I tata i sin na svojim albumima, kao i obično, seciraju suvremenu američku stvarnost i stvaraju glazbu koja oduševljava sve koji vole country, rock, americanu, heartland rock… Krajem godine doprinos tome da sve ostaje u obitelji dala su i mančesterska braća Liam i Noel Gallagher, članovi nekad iznimno popularnog sastava Oasis. Najprije je mlađi i svadljiviji Liam objavio debitantski album »As You Were«, a kojih mjesec dana kasnije njegov braco Noel objavljuje svoj treći album pod nazivom »Who Bulit the Mars« kojim na vrlo plesni način odgovara bratu.

Americana

Vrlo zanimljivo bilo je i na sceni koju nazivamo americana, kao i u okvirima country glazbe. Autor jednog od ponajboljih nedvojbeno je kantautor Josh Ritter čiji je deveti studijski album pod nazivom »Gathering« ponudio niz sjajnih melodija i isto tako dojmljivih tekstova. Sjajan album objavio je i Brad Paisley koji na svom jedanaestom studijskom albumu nazvanom »Love and War« nudi niz raznovrsnih glazbenih izraza te gostovanja Johna Fogertyija i Micka Jaggera. Na country sceni sjajne su bile kantautorice – Miranda Lambert objavila je izniman dvostruki album »The Weight of These Wings«, Alison Krauss vratila se sa sjajnim »Windy City«, Lucinda Williams objavila je iznova snimljen album »This Old World«, Margo Price se nakon prošlogodišnjeg velikog uspjeha album »Midwest Farmer’s Daughter« potvrdila izvrsnim »All American Made«, a najugodnije iznenađenje je mlada Jade Jackson koja je albumom »Gilded« najavila da za budućnost country glazbe ne treba brinuti.

Pitki punk

Godina što je pri kraju, donijela je radost i ljubiteljima pitkog punka, bilo da je riječ o folk punku s elementima irske glazbe, kalifornijskom punku ili pop punku. Konkretno, sjajne albume objavili su američko-irski folk punkeri Dropkick Murpheys i Flogging Molly, odnosno kalifornijski punkeri Rancid i Goldfinger.

Na svoj tradicionalno značajan doprinos svjetskoj rock glazbi ne mogu se požaliti ni Britanci. Mladi engleski kantautori Ed Sheeran i Jake Bugg objavili su nove studijske albume. Grupa Kasabian svojim šestim studijskim albumom »For Crying Out Load« opet je došla do samog vrha britanske ljestvice, a sjajni velški sastav Stereophonics dvadesetu obljetnicu diskografske nazočnosti obilježio je novim studijskim albumom »Scream Above the Sounds« koji je pohvalio i sam – Bob Dylan kojem se jako dopao i peti studijski album lijepe irske pjevačice Imelde May, ploča »Life. Love. Flash. Blood.«. Napokon, pri kraju godine i U2 su dali velik doprinos kvaliteti odličnom pločom »Songs of Expirience«.

Odlazak legendi

Nažalost, i ova je godina donijela niz bolnih odlazaka. Od legendi napustili su nas pioniri rock and rolla Chuck Berry (91) i Fats Domino (89), a najbolnije je djelovala vijest o smrti ipak znatno mlađeg Toma Pettyja (67). Svi su oni, svatko u svom dobu, stvarali povijest rocka i utjecali na mnoge. No, uz ove tri legende zabilježili smo još i niz drugih odlazaka – samoubojstvo su izvršili Chris Cornell znan iz grunge dana grupe Soundgarden te Chester Benningfton iz grupe Linkuin Park, u 69. godini umro je sjajni gitarist Greg Allman, otišle su i country legende Glen Campbell i Don Wiliams, a ljubitelji grupe AC/DC tugovali su zbog smrti gitarista Malcolma Younga. Zanimljivo je uz ovu crnu listu spomenuti i činjenicu da su neki od spomenutih i posljednje trenutke iskoristili za objavljivanje albuma pa se tako Chuck Berry objavio album »Chuck«, a Greg Allman album »Southern Blood«.

 

Komentari

komentara