Skye i Ross, polovica producentskog dvojca grupe Morcheeba, nastupit će 26. studenog u Tvornici kulture. Bit će to prilika čuti klasike iz karijere sjajnog benda, kao i neke stvari s novog albuma ovog dvojca.

U proljeće 2014. Skye Edwards i Ross Godfrey nastupali su na Australian Gold Coast festivalu i slušajući bendove čiji su nastupi imali puno više žestine i intenziteta odlučili napraviti album koji bi bio sličniji njihovom liveu od studijski ispoliranih snimaka. U tom trenutku je Paul Godfrey, Rossov brat i koproducent Morcheebe, već bio potpuno fokusiran na produkcijske poslove odustavši od koncerata. Rezultat kreativne suradnje Skye i Rossa izdanje je koje kreće svojim posebnim smjerom dok se u isto vrijeme vraća korijenima zvuka koji je Morcheebu 90-tih učinio svjetski poznatim bendom. Novo ime dakako ne znači da su se odrekli starih pjesama jer najveći hitovi Morcheebe i dalje čine okosnicu njihove setliste. Počinju s »Trigger Hippy«, završavaju s »Rome Wasn’t Bulit In A Day«, a između njih mogu se čuti »The Sea«, »Blindfold«, »World Looking In«, »Otherwise«, »Blood Like Lemonade« i mnogi drugi. Njihov povratak u Tvornicu nakon odličnog ovogodišnjeg koncerta u Šibeniku, te nastupa Morcheebe 2013. prilika je za razmijenu nekoliko pitanja s Rossom Godfreyjem.

 

Epsko iskustvo

 

Vraćate se pred hrvatsku publiku. Što ovoga puta očekujete i što publika može očekivati od vas?

– Prošli put smo se odlično zabavili na pozornici i pokušali smo povući i publiku na to putovanje. Ostala su lijepa sjećanja na tu klupsku svirku. Znojna, vruća sjećanja.

Zadnji put nastupili ste u Šibeniku. Kako je to bilo?

– Bilo je to epsko iskustvo! Vrlo lijepa pozornica i dragi ljudi.

Upravo ste u Šibeniku snimili spot za singl »Light Of Gold«?

– Nismo to planirali, ali je na kraju ispalo super. Par koji glumi u spotu je super sladak. Volio bih ih opet sresti.

Album »Skye | Ross« je vani. Koja vam je pjesma posebno draga?

– Album vodi na jedno opuštajuće i pomalo neobično putovanje, a sve iz udobnosti naslonjača. Omiljena pjesma mi je »Point of No Return« koja je svojevrsni vrhunac cijelog albuma.

Željeli ste da album zvuči »življe«?

– Smatram da je većina moderne glazba mrtva iznutra, a mi volimo izvoditi glazbu kao u stara vremena.

Ovaj album ustvari je pomalo »obiteljski posao«, odnosno na njemu ste surađivali s članovima obitelji. Kako je izgledao rad u studiju?

– Vrlo prirodno. Samo smo sjeli i svirali. Bez drame.

Što je najizazovniji segment stvaranja glazbe? Jeste li više »doma« u studiju ili na pozornici?

– Volim i studio, i pozornicu. No i jedno i drugo može postati naporno, ukoliko ste previše u studiju, ili previše na pozornici. Zato je zabavno biti glazbenik – godinu dana snimaš album, godinu dana ga sviraš na turnejama, i nikad ne dosadi!

U kojem dijelu produkcije najviše uživate?

– U samom početku, kad otkrijem rif, ali užitak je i sam kraj kad masteriraš završni miks. Sredina zna biti dosadna.

S obzirom da već dugo surađujete sa Skye, jesu li novi projekti način da ostanete »svježi«?

– Da, uvijek je dobro »izaći« i istraživati.

Ovaj album nije prvi iskorak iz okvira Morcheebe. Što vam ovaj projekt daje, a Morcheeba nije?

– Slobodu.

 

Bitna je atmosfera

 

Kako koncertno spajate stare stvari od Morcheebe i novi materijal?

– Vrlo lako. Izaberemo nekoliko pjesama sa svakog albuma, one koje se nama sviđaju, ali i one koje publika želi čuti. Sviramo i 4-5 pjesama s novog albuma koje se odlično uklapaju. Novi album je vrlo sličan staroj Morcheebi.

Možemo li uskoro očekivati novi album Morcheebe?

– Ne. Sumnjam da će se dogoditi novi album Morcheebe.

Što više volite: festivalske nastupe ili klupske koncerte?

– I jedne, i druge. Bitna je atmosfera.

Što vam je najdraži, a što najteži dio turneja?

– Na turnejama mi nedostaje obitelj, imam dvije male kćeri doma i ne volim biti dugo odsutan od kuće. Najdraža mi je stvar svirati jako glasno gitaru i to sklopljenih očiju.

Ulaznice

Ulaznice u pretprodaji iznose 130 kuna, a na dan koncerta 150 kuna. Kao predizvođačica nastupit će hrvatska kantautorica Irena Žilić.

Komentari

komentara