Slashu ide sve bolje. Njegov treći studijski album »World on Fire« – koji će predstaviti 26. lipnja na Šalati na Zagreb Callingu – s čak 77 minuta glazbe i 17 pjesama do broj jedan došao je u Švedskoj i Švicarskoj, ali i na ljestvici hard rock albuma Bilboarda, drugi je bio u Australji, Mađarskoj, Irskoj, Njemačkoj i na Bilboardovoj ljestvici rock albuma te treći na listi nezavisnih albuma, sedmi je bio u Engleskoj…

Sniman u NRG studijima u Los Angelesu i Barbarosa South studijima u Orlandu ovaj visokoenergetski hard rock album nudi puno rocka i nešto malo bluesa, a da je stvaran i sniman tijekom turneje vezane uz prethodni album vidljivo je iz činjenice da je velika većina pjesama brza i žestoka pri čemu Slash i prateća ekipa nazvana The Conspirators (pjevač i gitarist Myles Kennedy, bubnjar Brent Fitz i basist Todd Kerns) poštuje ono temeljno hard rock pravilo što znači da pjesma najčešče počinje čvrstim i upečatjivim rifom nakon kojeg slijedi brzi rock ritam, stadionski refreni i jasno određen zvuk gitarističkih dvoboja upotpunjen solažama kojima Slash potvrđuje tezu kako je nedvojbeno jedan od najboljih i svakako najbržih rock gitarista današnjice.

Naravno, svi koji vole ovu vrstu glazbe uživat će u baš svakoj pjesmi albuma, a onima koji nisu toliko bliski čvrstom hard rocku moglo bi nakon pet-šest pjesama postati i malo dosadno.

Od temeljnog brzi hard rock recepta Slash i ekipa rijetko odstupaju. Iznimka je zaista zanimljiva »Bent To Fly« u kojoj uz za njih neuobičajenu nježnost u zvuku netipičnost pokazuju i u tekstu koji govori o oproštaju mladića od doma i majke i njegovom putu u samostalnost. Vrlo dobra je, također nešto sporija (nikako ne i spora!), »Battleground« u kojoj kroz zvuk blizak Gunsima, ali i primjese herartland rocka, čak i country zvuka, slušamo priču o neobičnostima muško-ženskih odnosa. Gotovo sve ostalo je brzo, brže i još brže pri čemu je temelj blues rock i ponekad funk, a među zanimljivije svakako spadaju »Automatic Overdrive«, potencijalni koncertni hit o djevojci koja živi sto na sat i ne želi prestati s takvim načinom života, »30 Yeaes To Life« o ubojici osuđenom na 30 godina zatvora, »Benetah the Savage Sun« o nasilju, ratu, pljački, ubijanju sirtomašnih i nemoćnih te »Dirty Girl« s duhovitom pričom o online sexu i čudima web kamera.

Naravno, mnogi će na novom Slashovom albumu tražiti i naći dosta dodirnih točaka sa Gunsima (uvodni rif »Iris of the Storm« isti je kao i u mega hitu »Sweet Child Of Mine«, »Bent To Fly« također »vuče« na Gunse), ali je dojam da je Slash iznova uspio potvrditi svoju samostalnost koja je najuočljivija u jedinom i odličnom instrumentalu »Safari Inn« u kojem Slash pokazuje koliko je dobar kao gitarist.

Definitivno »World on Fire« korak je naprijed u Slashovoj solo karijeri pa ćemo, za razliku od Billy Idola, u Zagrebu vidjeti gitaristu u naponu svoje snage. Naravno, svaki posjetitelj nadat će se kako će Slash, ipak, zasvirati i nešto iz nezaboravnih dana kad je kao gitarist Guns ‘n’ Roses stvarao povijest rock glazbe. No, čak ni da ostane samo na pjesmama s »World on Fire« to bi mogla biti dobra hard rock gitaristička zabava.

 

Komentari

komentara