Marianne Ihlen Jensen, velika ljubav i muza Leonarda Cohena koju je ovjekovječio u pjesmi “So long, Marianne” umrla je u 28. lipnja u 81., objavljeno je na službenoj kantautorovoj Facebook stranici.

Lijepu Norvežanku, nekadašnji model iz Osla, tada relativno nepoznati Cohen upoznao je na grčkome otoku Hydri. Ondje je 1960. za 1500 dolara kupio kuću te nedugo potom upoznao Marianne koja je ondje živjela s malim sinom nakon što ju je zbog druge žene napustio suprug, norveški romanopisac Axel Jensen.

Marianne i njezin sin uselili su u Cohenovu kuću. Njegov “poluslužbeni” biograf, profesor Ira B. Nadel tvrdi da je Cohen u to doba bio opsjednut lijepom Norvežankom.

Kaže da je ona u život ovoga modernog trubadura unijela red te da je poticala njegovu kreativnost. Postala mu je nešto poput muze i majke, potičući ga u stvaranju i njegujući njegovu potisnutu želju za sigurnošću, domom i svrhom. No nakon nekoliko godina veze, Marianne ga je počela “iscrpljivati i uništavati, što je obrazac koji se ponavljao u njegovim brojnim vezama.”

Zajedno su živjeli pet godina.

Razloge raspada veze Cohen je sažeo u “So Long, Marianne”, jednoj od naslavnijih pjesama iz njegove rane faze. Svojoj muzi posvetio je brojne druge pjesme, među kojima i “Bird on the Wire”, a njezina se fotografija pojavljuje na stražnjoj strani omota njegova drugog albuma “Songs from a Room”.

U intervjuu iz 1992. Leonard se prisjetio dubokih osjećaja koje je gajio prema Marianne, kazavši kako se ljudi mijenjaju, ali da ljubav prema nekim ljudima nikad ne umire.

Komentari

komentara