Iako je odmah po pojavi prvi debi album američkog rock pjevača Stevena Tylera, svima znanog kao frontmana sastava Aerosmith, osvojio prvo mjesto Billboardove ljestvice country albuma, vrlo brzo postalo je jasno da je dobra prodaja rezultat više interesa za njegov neobičan izlet u country vode, nego li ostvarene kvalitete.


Naime, »We’re All Somebody from Somewhere« daleko je od country albuma, a isto je toliko otprilike udaljen i od rocka kakvog znamo iz Aerosmith nakovnja pa se slobodno može proglasiti promašajem koji Tyleru definitivno nije trebao jer nikoga ovim albumom s čak 15 pjesama (54 minute) neće uvjeriti da je country pjevač, a mnoge će navesti da se upitaju nije li pri kraju svoje karijere prestao biti i rock pjevač.

Rijetki dobri trenuci

Ako bi se u ovom dugo i pomalo pompozno najavljivanom Tylerovom solo debiju tražili dobri trenuci, onda su to svakako one ritmom umjerenije pjesme poput solidne uvodne »My Own Worst Enemy« u kojoj uz konstataciju kako je sam sebi najveći protivnik uspijeva bar na trenutak uobličiti tipičnu country tužaljku, kao što u »Sweet Louisiana« uz slide gitare i harmonike uspijeva dovoljno dojmljivo opisati ljepotu cure iz Louisiane, odnosno u »What Am I Doin’ Right?« slično kao u uvodnoj kroz pravu notu samokritike i plačljivosti približiti se tekstom i glazbom country standardima.

Bliske su tome u određenoj mjeri i dvije heartland rock pjesme (»The Good, the Bad, the Ugly & Me« i »Red, White & You«) u kojima će se vjerojatno dopasti nacionalno (južnjački) napaljenim Amerikancima, ali je u izvedbi daleko od Kida Rocka kojeg slijedi, a ni blizu Tomu Pettyju i Bruceu Springsteenu čije stihove u tim pjesmama spominje. Prolaznu ocjenu svakako zbog svoje žestine i bliskosti Aerosmith zvuku zaslužuje i »Hold On (Won’t Let Go)«, kao i dvije odlične obrade koje su možda i najbolji trenuci albuma – »Janie’s Got a Gun«, obrada Aerosmith hita s albuma »Pump« iz 1989. godine, sjajne pjesme o osveti djevojke koju je otac seksualno zlostavljao, odnosno završna obrada čuvenog standarda Janis Joplin »Piece of My Heart« u kojoj mu pomaže The Loving Mary Band.

Nisu pomogli ni country maheri

Sve ostalo, gotovo pola albuma, teško će privući bilo kojeg ljubitelja country zvuka, a ni slučajno Aerosmith fanove. Problem je u tome što preostalih sedam pjesama nisu ni country, ni rock, ni heartland rock već neki pokušaj power pop balada i ispoliranog rocka, što se od Tylera kao dokazanog rock pjevača ipak nije očekivalo. Da stvar bude gora, pjesme ne spašava ni tekst jer Tyler pomalo nemušto nudi ljubavne nesretne (»It Ain’t Easy«) i ljubavne sretne (»Love Is Your Name«, »Only Heaven«) koje ne djeluju iskreno i proživljeno, a isto je i s pjesmama o duhovnoj obnovi i novom pristupu životu (»I Make My Own Sunshine«, »Somebody New«) ili nekom polunacionalističkom pristupu ideji bratstva među ljudima (Amerikancima) o čemu govoriti pokušava naslovna pjesma albuma, funk rock tema »We’re All Somebody from Somewhere«.

I dok je koji mjesec prije Tylera pažnje vrijedno skretanje u country glazbu albumom »Detour« napravila Cyndi Lauper potvrdivši kako country jest glazba kroz koju se na kvalitetan način može govoriti o svemu, dotle je njen godinu dana stariji kolega svojim tzv. country albumom dokazao samo kako je želio napraviti country album što mu nije uspjelo čak ni uz to što je sve snimljeno, naravno, u Nashvilleu, a u radu na albumu sudjelovali su country maheri kao što su T Bone Burnett, Dann Huff i Jaren Johnston. Definitivno, Tyleru će bolje biti da se vrati rocku. Ako još može.


Steven Tyler rođen je kao Steven Victor Tallarico 26. ožujka 1948. godine u New Yorku u obitelji oca klasičnog glazbenika njemačko-talijanskog podrijetla i majke englesko-poljskog podrijetla. U svijet glazbe ozbiljno ulazi početkom sedamdesetih godina kad je u Bostonu među osnivačima sastava Aerosmith i želi, po vlastitim riječima, pjevati kao Mick Jagger s kojim ga zbog izgleda mnogi uspoređuju. Debitantski album nazvan po imenu grupe objavljuju 1973. godine, a do danas su objavili 15 studijskih albuma koje su, zajedno s live i albumima velikih hitova prodali u 150 milijuna primjeraka po čemu su najkomercijalniji američki hard rock bend svih vremena. Uz gitarista Joea Perryija zaštitni znak grupe upravo je Steven Tyler koji je tek u 68. godini objavio – debi album.

Komentari

komentara