Superuho i druge večeri pobrinulo se da žedna uha ne ostanu »suha«. Na tvrđavi Sv. Mihovila drugog dana SuperUho festivala  pored ostalih nastupili su pioniri konceptualne industrial glazbe, njemački kultni bend Einstürzende Neubauten,  kalifornijski bend Sun Kil Moon te kanadski art punk bend Ought.

Nakon instrumentalnog uvoda na Malom stagu uz Harp Explosion, brojna publika već oko 20.30 počela se okupljati na tribinama ispred glavnog stagea čekajući s nestrpljenjem hrvatsku premijeru Sun Kil Moona. Iza imena Sun Kil Moon zapravo se krije Mark Kozelek, osebujni američki kantautor koji je opsjednut i boksom, pa je i svoju grupu nazvao po jednom korejskom boksaču lake kategorije. Osebujni  Mark Kozelek s konceptualnim albumom »Benji« prošle je godine poharao top liste najboljih ostvarenja u 2014. i osvojio simpatije brojne publike. Ukazanje Marka Kozeleka u Šibeniku bio je događaj koji su mnogi čekali, a originalan storyteller ispunio je očekivanja. Iako na prvu loptu ostavlja dojam »gunđavca« kojem mnogo toga smeta, Mark i njegov bend odlično su se zabavljali na stageu i publici isporučili poduži set satkan od novih i starih pjesama, pojedinačnih priča, bilo da je riječ o zahvali prvom diskografskom izdavaču, a riječ je o Ivi Watts-Russellu, vlasniku britanske izdavačke kuće 4AD, masakru u Newtownu, serijskom ubojici Richardu Ramirezu koji je 2013., umro potpuno prirodnom smrću čekajući izvršenje smrtne kazne, gledanju koncertnog filma Led Zeppelina »Song Remains the Same«, ili pak o njegovoj bližoj, daljoj rodbini ili o prijateljima.

Nakon Sun Kil Moona, na Drugom stageu nastupio je VVhile, no ono što se druge večeri Superuhofestivala s najviše nestrpljenja čekalo jest nastup kultnog njemačkog benda  Einsturzende Neubauten, pionira konceptualne industrijske glazbe, koji imaju kultni status među ljubiteljima alternative. Njihov jedinstveni i prepoznatljivi zvuk rezultat je odluke da izbace bubnjeve, koje nadomještaju čelične konstrukcije, plastične cijevi, čekići te materijali sa smetlišta u kombinaciji s više električnih gitara, vokalima, klavijaturama i ručno rađenim perkusijama. Glavni vokal je osebujni Blixa Bargeld koji je tijekom karijere imao niz glazbenih suradnji, među kojima je najpoznatija ona s Nickom Caveom i Bad Seedsima. Blixa i ekipa ostavili su publiku bez daha – odlično raspoloženi na velikom stageu na tvrđavi Sv. Mihovila priredili su fantastičan koncert koji je publika nagradila dugotrajnim pljeskom i pozivima na bis. Naravno, bend je ispunio želju.
Nastupe na Drugom stageu zaključili su kanadski Ought te domaći Prridjevi.

 

(autor fotografija Tomislav Sporiš)

Komentari

komentara