LP rock, udruga riječkih rokera šezdesetih, i Udruga Ri Rock 5. prosinca proslavit će svoj dan, Dan riječkog rocka. Obilježit će ga trodnevnim događanjima pod zajedničkim nazivom Dani riječkog rocka.

Za Udrugu Ri Rock oni će proteći u znaku 37. izdanja Ri Rock Festivala s kojim nas je upoznao vodeći trojac Udruge Nikola Jovanović, Vanja Kauzlarić i Vinko Golembiowski.

Bitan dio života

Udruge LP Rock i Ri Rock ove godine obilježavaju prve Dane riječkog rocka. Kako se Udruga Ri Rock uključila u taj projekt?

NIKOLA: Uključili smo se na poziv Saše Sablića, predsjednika Udruge LP rock. Inicijativa nam se svidjela te smo odlučili sudjelovati u projektu. Dan riječkog rocka obilježit ćemo 37. Ri Rock festivalom koji se održava 4., 5. i 12. prosinca u OKC-u Palach.

Kako vam se sviđa ova inicijativa?

NIKOLA: Inicijativa nam se, kao što sam rekao, svidjela te smo odlučili dati svoj obol u njezinoj realizaciji. Dobro je i vrijedno imati Dan riječkog rocka jer kao što svi znamo, rock glazba je dugo prisutna u našem gradu, još od sredine 50-tih godina 20. stoljeća i kroz sve te godine bitan je dio života mnogih Riječanki i Riječana. Također smatram da su kroz sve ove godine riječki glazbenici, bilo pojedinci ili bendovi, značajno utjecali na glazbenu kulturu u Hrvatskoj uopće.
Kao što smo već spomenuli, u organiziranje Dana riječkog rocka uključena je i Udruga LP Rock. Što mislite, koliko je bitna povezanost starih i mladih riječkih rokera?

NIKOLA: Mislim da je dobrodošla povezanost »starih« i »mladih« rokera. Kolege iz LP rocka su prvi počeli sa sviranjem rocka u ovom gradu i tako na jedan način postavili temelje za sve ono što se dogodilo u riječkoj glazbi od sredine 70-tih pa sve do danas.

Zanimljiva suradnja

Istovremeno se pripremate i za 37. Ri Rock Festival koji će se ove godine odvijati pod motom »Alternativa nasilju«. Kakav je odaziv javnosti imala ta akcija?

VINKO: Ri Rock Fest je kao i prošle godine, uz nastupe poznatih imena alternativne scene i natjecateljskih bendova, došao do još jedne zanimljive suradnje. Naime tri udruge, SOS Telefon – Rijeka, Rijeka Tattoo Expo i Ri Rock, udružile su se ove godine kako bi promovirale toleranciju, zajedništvo i borbu protiv bilo kakvog oblika nasilja i diskriminacije, a sve pod sloganom Alternativa nasilju. Produkt ove suradnje je prvi Riječki alternativni kalendar koji je pobudio veliku zainteresiranost što zbog samog sadržaja, što zbog teme koja je ujedno i tema samog Ri Rock Festivala. Kalendar je humanitarnog karaktera, a prikupljeni novci od prodaje idu Udruzi SOS Telefon – Rijeka za nastavak borbe protiv nasilja. Cijena mu je 30 kuna i moguće ga je nabaviti na sljedećim lokacijama: do 4. prosinca na Ri Rock štandu na riječkom Korzu, 4. i 5. prosinca u Palachu na Ri Rock Festivalu, 12. prosinca u Palachu na završnom danu festivala te od 11. do 13. prosinca na 5. Rijeka Tattoo Expu u bivšem Bernardiju na Školjiću.

Za nastup na Ri Rocku prijavila su se 23 benda od kojih je 12 izabrano za nastup. Je li vam bilo teško izabrati sudionike festivala?

VINKO: Moram reći da je uvijek teško odabrati bendove jer ipak se tu radi o ljudima koje mi poznajemo i često surađujemo sa svima njima pa čak i s onima najmlađima. No, uz pomno složene glasačke tablice i glasanje čak sedam članova žirija raznovrsnog glazbenog stila, uspjeli smo odabrati 12 bendova koji će nastupiti na ovogodišnjem festivalu. Među prijavljenim bendovima bilo je raznolike ekipe što je i cilj ove manifestacije. Zadovoljni smo jer su obuhvaćeni gotovo svi žanrovi alternativne glazbe i radi se o glazbenicima različite starosti, od onih starijih i iskusnijih do onih najmlađih s manje iskustva. U petak će uz goste večeri, grupu Šank!? iz Zagreba nastupiti: Ričke, Exa, Tvoja stara, Neglected, Drunken Monkeys i Speedclaw, a u subotu uz bend Fakobolan iz Pule nastupit će: P.A.N.K., Epicentar, Longhare, Rašpa, The Bills i Silk Milk. Biti će ovo zanimljiv festival, naš će stručni žiri imati puno posla pri odabiru tri najbolja benda.

Žiri i publika

Po kojem kriteriju će se birati pobjednici ovogodišnjeg festivala, tko je u žiriju i koje su nagrade?

VINKO: Ovogodišnji žiri čine predstavnici Euro – Unit Music Groupa koji su ujedno i Zlatni sponzor festivala. Tu je i član poznatog benda One Piece Puzzle – Gospodin T te dva člana Udruge Ri Rock. Naravno o samom odabiru pobjednika odlučivat će i publika koja će na ulaznici moći zaokružiti redni broj benda koji joj se najviše svidio. Žiri će ocjenjivati scenski nastup, uvježbanost i opći dojam benda. Ovogodišnje nagrade su stvarno bogate, čak najbolje u povijesti Ri Rock Festivala.
Osim organizacijom Ri Rock Festivala, Udruga Ri Rock bavi se i mnogim drugim projektima. Zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, Zaklade Kulture nove, Grada Rijeke te prostornoj potpori Lučke uprave Rijeka, i ove godine provodite projekt Music box glazbene radionice – mladi za kulturu. Prijavilo se čak 93 zainteresiranih, od čega je najviše, njih 42, zainteresirano za sviranje bubnjeva.

Kako komentirate tako velik interes?

VANJA: U gradu Rijeci ima puno mladih zainteresiranih za učenje sviranja instrumenata. Većina ih možda nema financijsku mogućnost platiti radionice. Zato im mi omogućavamo da kroz naše radionice besplatno nauče svirati instrument, druže se i uđu u svijet glazbe. Prošlogodišnjim radionicama privukli smo medijsku pažnju kroz koju su zainteresirani uvidjeli dobar program i gdje smo ih jednostavnom prijavom potakli na sudjelovanje.

Prošlogodišnje Music Box glazbene radionice urodile su plodom – iz njih se rodio bend EXA. Što vi kažete na to?

VINKO: Ova vijest me jako razveselila i zadovoljan sam što smo došli do finalnog cilja radionica, a to je novi mladi bend. Načuli smo da bi se trebalo okupiti još bendova sudionika radionice što je još jedan odličan znak da se sav naš rad i trud isplatio. Želio bih poželjeti sreću ovim bendovima kao i ostalim sudionicima da se uspiju pronaći u ovome što smo ih učili.

VANJA: Da, izrodio se bend EXA, ali još dvije ekipe su na putu da postanu bendovi. Osim toga, dosta naših polaznika postali su članovima raznih riječkih demo bendova. To je bio glavni cilj i naravno da smo prezadovoljni.

Pokrenuli ste i projekt Ri Rock bendovi namijenjen promociji bendova. Kakav je odaziv?

VINKO: Očekivali smo puno veći odaziv bendova. Nešto bendova se prijavilo, ali po našim pogledima vrlo malo. Bendove smo dovoljno osvijestili o ovom projektu i mogu ga pronaći na vrhu naše Facebook stranice kako već dugo vremena stoji usamljeno i čeka bendova da se prijave. Projekt smo pokrenuli Davor Popdankovski, Davor Margan i ja kako bismo bendovima omogućili bolju vidljivost i promociju putem naše stranice koja ima dosta dobru gledanost. Uz to se na njoj nalazi i Juke Box u koji su uvrštene pjesme prijavljenih bendova pa posjetitelji stranice mogu poslušati bendove Ri Rock scene. Svaki bend ima izdvojen poseban kutak na našoj stranici koji se putem linka može dijeliti i postaviti uz biografiju benda. Pozivam bendove da se prijave jer u ovo doba kada je promocija postala jedna od glavnih stvari za bend, ovaj je naš mali projekt savršen alat za to.

Puno planova

Što još možemo očekivati od vas? Kakvi su planovi za 2016.?

VINKO: Planova je i više nego što ih možemo pod ovim kapacitetom podnijeti, ali nekako se krpamo. Očekuje nas puno koncerata, radionica i suradnji kroz koje ćemo pokušati ostvariti kontakte sa zemljama Europske Unije, ponajviše Italijom, Slovenijom, Poljskom i Švedskom. Tu nam u priču ulazi i Dark »O« Metal Fest za koji smo malo zabrinuti zbog nastalih problema s Harterom. Postoji velika mogućnost da ćemo festival seliti jer se treće izdanje planiralo raditi sa svjetski poznatim imenima metal scene za što nam je potreban veći prostor i pozornica, a velika hala Hartere je zatvorena i strah nas je organizirati tamo ovako velik festival.

VANJA: Ri Rock je ove godine postao član Saveza Udruga Molekule i kroz savez djeluje u širem području nego li je to samo glazbeno. Osim toga, očekuje nas puno pisanja projekata za ESF iz kojih bi se financirale radionice zvuka, svjetla, VJ-radionice, radionice dizajna i tiska, foto i videoradionice koje bi se održavale u OKC Palach i iz kojih bi se kasnije formirale radne skupine koje bi funkcionirale unutar organizacija i Palacha.

NIKOLA: Kao što je Vinko rekao, planova je puno i sigurno da ćemo se potruditi i dalje razvijati rock scenu grada Rijeke, nastaviti s radionicama i ostalim projektima koje imamo, naravno truditi se biti svakim danom sve bolji i zanimljiviji, poticati i mlađe generacije na aktivno uključivanje u ono što svi nazivamo alternativnom scenom grada Rijeke.

Komentari

komentara