The Edge, gitarist irske grupe U2, postao je prva rock zvijezda koja je održala mini koncert u Sikstinskoj kapeli, »najljepšoj dvorani na svijetu«.
David Evans, kako mu je pravo ime, otpjevao je četiri pjesme u subotu navečer za publiku u kojoj je bilo 200 liječnika, znanstvenika i filantropa, sudionika vatikanske konferencije o regenerativnoj medicini.
Uz podršku zbora sastavljena od sedmero irskih tinejdžera i noseći crnu kapicu, svoj zaštitni znak, Edge je na akustičnoj gitari odsvirao i otpjevao četiri pjesme – obradu »If it be your will« Leonarda Cohena i tri pjesme svog benda »Yahweh« i »Ordinary love« i »Walk on«.
The Edge, kojem je otac prošli mjesec umro od raka, a kći mu se borila se leukemijom, u upravnom je odboru zaklade koja radi na prevenciji raka. S publikom se šalio, rekavši da nije mogao vjerovati kad su ga pozvali da svira u kapeli koju je u 16. stoljeću oslikao Michelangelo.
»Kada su me pitali želim li biti prvi suvremeni umjetnik koji će svirati u Sikstinskoj kapeli, nisam znao što bih rekao. Obično imam drugog momka koji pjeva za mene«, rekao je. »Moram se i zahvaliti mjesnom župniku što mi je iznajmio dvoranu«.
‘Mjesni župnik’ je, naravno, papa Franjo kojem je Edge posvetio izvedbu »Walk on«, pjesme koja je izvorno napisana kao posveta burmanskoj političarki i nobelovki Aung San Suu Kyi dok je još bila u kućnom pritvoru.
»Franjo je narodni papa. Radi čudesan posao i neka nam dugo tako nastavi«, rekao je.
Vatikansku konferenciju o regenerativnoj medicini, kojoj se u petak obratio američki potpredsjednik Joe Biden, organizirala je američka zaklada Stem for Life kako bi se razmijenile ideje i mogućnosti o korištenju matičnih stanica odraslih u liječenju rijetkih bolesti.
(Hina) xdj ydv

Komentari

komentara