»Pustinjski blueseri« Tinariwen nastupit će u Vintage Industrial Baru u nedjelju, 10. srpnja, u šesteročlanoj postavi u sklopu aktualne europske turneje, sedam mjeseci nakon objave albuma »Live in Paris«, najavili su u četvrtak organizatori koncerta.


Ovjenčani glazbenim nagradama, među njima i nagradom Grammy za najbolji album world glazbe, te BBC-jevom nagradom u istoj kategoriji, skupina tuaršekih nomada sa šest studijskih i jednim live albumom u posjedu proputovala je pola svijeta i svirala na gotovo svim važnim festivalima od Glastonburyja, Coachellae, Roskildea, Les Vieilles Charruesa i Printemps de Bourgsa do WOMAD-a.
Zbog svog mantraškog fuzz funka i blues riffova u kombinaciji s alžirskim raiom i egipatskim popom, često ih vole okarakterizirati kao »Led Zeppeline iz Sahare«. Glazba koju stvaraju šarmirala je publiku, glazbene kritičare i brojne poznate glazbenike, od kojih su s nekima i surađivali na svojim izdanjima i nastupima – to su Carlos Santana, Robert Plant, U2, Radiohead, Coldplay, Wilco, Brian Eno, Dirty Dozen Brass Band, TV On The Radio i Henry Rollins.
Tinariwen dolaze iz Sahare, iz sjevenog dijela Malija, no okupljeni su 1979. godine u Alžiru. Naziv grupe na jeziku Touarega znači »prazan prostor«, a opisuje njihov dom, beskrajnost pustinje iz koje dolaze. Nakon mirovinskog sporazuma u Maliju, Tinariwen se vraćaju svojim domovima, a oružje mijenjaju za električne gitare.
Pažnju glazbene scene izvan Sahare dobivaju 2001. godine nakon izdanja »The Radio Tisdas Sessions» i izvanrednih live izvedaba na festivalima Festival au Desert i Roskilde, a svjetsku slavu stječu nakon albuma »Aman Iman«.
Tinariwen su dosad više puta svirali u Hrvatskoj, među ostalim i na INmusic festivalu i u klubu Aquarius, a ulaznice (u pretprodaji 90 kuna, na dan koncerta 120 kuna) mogu se nabaviti u Dirty Old shopu i Vintage Industrial Baru svakog dana, osim ponedjeljka, od 20 sati.

Komentari

komentara