Do početka ljeta i, uvjetno rečeno, službenog početka sezone ljetnih glazbenih festivala diljem Lijepe Naše ostalo je još manje od dva mjeseca koja će obilovati zanimljivim koncertnim gostovanjima.

 U utorak 16. svibnja u Hrvatsku se vraća legendarna britanska grupa Deep Purple. Slavni hard rock sastav u sklopu turneje »The Long Goodbye Tour« kojom promovira novi album »inFinite« nastupit će u zagrebačkoj Areni.
Deep Purple
Riječ je o njihovom dvadesetom studijskom albumu objavljenom početkom ovog mjeseca. Nasljednik je albuma »Now What« koji je držao mjesto broj jedan na Gold Status ljestvici i prodan je u više od 120.000 milijuna primjeraka.
U nedjelju 4. lipnja u zagrebačkoj Tvornici kulture nastupit će američka grupa The Afghan Whigs, jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih alter rock bandova posljednjih trideset godina kojoj će to biti premijerni hrvatski nastup.
Afghan Whigs
Kao predizvođač nastupit će ugledni britanski kantautor Ed Harcourt. Samo tri dana kasnije u Tvornicu kulture, na također prvi hrvatski nastup, dolazi Ministry, jedan od najutjecajnijih i najznačajnijih industrial metal bendova svih vremena.
Ministry - Al Jourgensen
Grupa je osnovana 1981. u Chicagu i u najranijoj fazi djelovala je kao new wave synthpop bend. Već drugim izdanjem, »Twitch« iz 1986. godine, a pogotovo albumom »The Land Of Rape And Honey« Al Jourgensen, osnivač, glavni autor i do danas jedini stalni član, napravio je zaokret prema zvuku po kojem je ušao u glazbenu povijest. Nakon četverogodišnje pauze, Ministry su se ponovo okupili 2012. nakon čega su objavili album »From Beer To Eternity«. Materijal posvećen preminulom gitaristu Mikeu Scacciju trebao je biti posljednji u karijeri ovih industrial divova, ali možda Al ponovo promjeni mišljenje.

Dream pop kolektiv

U utorak 13. lipnja u Tvornicu dolazi Cigarettes After Sex, dream pop kolektiv iz Brooklyna kojeg predvodi Greg Gonzalez. Do sada su objavili hvaljeni EP »I« i album »Cigarettes After Sex«.
Cigarettes After Sex
Dva dana kasnije u istom će klubu nastupiti jedan od najvećih i najznačajnijih metal bendova današnjice, divovi iz Atlante, MastodonMastodon.
Bend u Hrvatsku dolazi u sklopu turneja koja prati njihov sedmi studijski album »Emperor Of Sand« objavljen prošlog mjeseca. Njihov koncert te još niz rock, metal i žanrovski srodnih koncerata koje LAA organizira kroz lipanj spojeni su zajedničkim nazivom Zagreb RockFest. Dio nastupa je već najavljen, dok će dio biti objavljen u bližoj budućnosti. U sklopu potpuno novog koncepta na našoj sceni 26. lipnja na zagrebačkoj Šalati nastupit će Prophets Of Rage, vjerojatno najveća supergrupa na svijetu.
Prophets of Rage
Bend koji čine tri četvrtine Rage Against The Machine, Chuck D. i DJ Lord iz Public Enemyja te B Real iz grupe Cypress Hill donijet će najveće hitove svojih matičnih bendova. Set koji sadrži najvažnije pjesme iz RATM, PE i Cypress Hill repertoara te nekoliko hip hop klasika bit će jedan od rijetkih cjelovečernjih nastupa na turneji koja je ispunjena uglavnom festivalskim svirkama. Njima će se iste večeri pridružiti hip hop legende House Of Pain i post rock heroji Black Peaks. Kultni hip hop trio u Hrvatsku dolazi u originalnoj postavi – Everlast, Danny Boy I DJ Leathal – u sklopu turneje kojom obilježavaju 25 godina od prijelomnog debialbuma na kojem se našao singl »Jump Around«, zasigurno jedan od najvećih rap hitova u povijesti. Čast da 26. lipnja otvore program pripala je mladoj britanskoj post rock četvorki Black Peaks koja do sada ima objavljena dva albuma s kojih se najviše probila singlica »Glass Built Castels«.

Miljenici publike

Dan kasnije na istom će mjestu i u sklopu istog eventa nastupiti The Cult, miljenici domaće publike i jedan od najvećih rock bEndova od 80-tih godina naovamo koji se u Zagreb vraća nakon osam godina.
Tim Cadiente
Nakon rasprodane Male dvorane Doma sportova Ian Astbury i dečki prvi će puta će nastupiti na velikom open air spektaklu u metropoli. Grupi The Cult te će se večeri pridružiti još nekoliko izvođača čija će imena biti objavljena uskoro.

Komentari

komentara