U izdanju Nocturne Media objavljena je kompilacija »Za tebe – A tribute to KUD Idijoti« posvećena ovom legendarnom i neprežaljenom pulskom bendu koji je ostavio dubok trag ne samo na pulskoj nego i na hrvatskoj i ex-jugoslavenskoj sceni što se vidi i po broju izvođača koji su obradili pjesme ovog benda.

Obrade i originali

Idijoti su osnovani 1981., a 31 godinu kasnije kada je umro njihov pjevač Branko Črnac Tusta, bend je prestao postojati što je objavio osnivač, gitarist i autor većine tekstova Sale Veruda. Unatoč tome, njihov utjecaj je ostao što pokazuje i 25 obrada na ovom CD-u, kojih su se prihvatili zbilja jaka imena domaće i regionalne scene, a tu su između ostalih Rambo Amadeus, Pankrti, Lačni Franz, Hladno pivo, Dubioza Kolektiv, Psihomodo pop, S.A.R.S i drugi.

Svaki od njih ponudio je svoje čitanje legendarnih pjesama Idijota, pa dok su neki ostali vjerni originalima, drugi su predstavili svoje verzije. Najdalje je otišao Rambo Amadeus koji je sa zborom Musica Viva predstavio pjesmu »Bandiera Rossa« koja je objavljena i kao prvi singl s kompilacije, a Rambo se ovdje našao u ulozi producenta.

Zanimljivo je gledati u spotu kako zbor pjeva stihove »Evviva il comunismo e la liberta« u prostoru crkve. Još jedna na prvi pogled neobična obrada je i ona koja zatvara CD, a to je »Rodna gruda« koju je snimio Puhački orkestar grada Pule. Imamo tako ovdje i zborske i orkestralne obrade, ali ipak, kao nama najdražu izdvajamo »Minijaturu« koju su snimili Atheist Rap. S jedne strane zato što je prilično bliska originalu, s druge strane vokal je drukčiji nego onaj Tustin, ali to odlično funkcionira. Isto tako, kao što je impresivan broj i kvaliteta izvođača, impresivne su i skladbe koje su znane svima koji su na ovaj ili onaj način, pa makar i ovlaš, bili dio pulske rock scene, bilo kao aktivni sudionici ili tek kao usputni promatrači. Tu su, primjerice »Kada sunce opet zađe«, »Ja sjećam se«, »Nema više snifera«, »Hoćemo cenzuru«, »To nije mjesto za nas«, »Vesna« i druge.

Sve u svemu, ovaj CD pokazuje da su Idijoti odavno postali »veći od života« i da će njihov utjecaj trajati, a pokazuje i da se njihove pjesme mogu interpretirati na različite načine. Isto tako prilika je ovo da se njihova ostavština prezentira novim generacijama.

Projektu su se odazvali i bendovi iz Pule i Istre i to Fakofbolan, tito’s bojs, Messerschmitt, Antitodor, Gustafi Veterinari i Puhački orkestar grada Pule. Napomenimo i da su svi bendovi koristili svoja studija, snimili pjesme o vlastitom trošku, a kompletna zarada od prodaje albuma ide za djecu oboljelu od raka.

Iza ovog poduhvata stoji urednik kompilacije Nenad Milić koji je inače poznat kao pjevač benda tito’s bojs, izvršni producent je Marko Ristić, a omot je izradio Leonid Pilipović, strip crtač poznat kao gitarist sastava Goblini i bivši gitarist benda Džukele.

Slamka spasa

»Za mene kao klinca, Idijoti su bili slamka spasa i bijeg u fantaziju onih sjebanih devedesetih. Bili su dio moga identiteta, odrastanja i okidač da i sam pokrenem bend«, piše između ostalog u predgovoru albumu Nenad Milić koji kaže da je ovom posvetom pokušao kroz vrtlog sjećanja, zajedničkih druženja, svirke i osobnu percepciju KUD Idijota rekonstruirati muzičku priču kojom bi ostavio svjedočanstvo jednog vremena novim naraštajima koji dolaze.

Milić zahvalu upućuje svim bendovima i umjetnicima koji su projekt prepoznali i podržali, Saletu Verudi zahvaljuje se na ustupljenim autorskim pravima. Goblinima, Dubiozi, Superhiksima, Hladnom pivu, Atheist Rapu, Novembru, Zoranu Predinu, Peri Lovšinu i Rambu Amadeusu zahvaljuje se na logističkoj podršci. Zahvalu je uputio Marku Ristiću iz Nocturne te kolegama toncima koji su mu pomogli dotjerati projekt do kraja a to su Robi Bulešić, Marko Kalčić, Alan Vranić, Perica Šuran i Ivica Jankulovski.

Popis pjesama na albumu

Horkestar: »Preživjeti (We remember Marjeto)«

Lačni Franz: »Ja sjećam se«

Hladno pivo: »To nije mjesto za nas«

tito’s bojs: »Sjaj«

Atheist Rap: »Minijatura«

Goblini: »Marjane moj«

Dubioza kolektiv: »Glupost je neuništiva«

Fakofbolan: »Kada Sunce opet zađe«

Superhiks: »Mi smo ovdje samo zbog para«

Novembar: »Baj baj bejbe«

Zablujena generacija: »Ali nije to još gotovo«

Gužva u 16-ercu: »Maja«

Rambo Amadeus feat. Musica Viva: »Bandiera rossa«

No limits: »Pjesma o ribaru Marinu, Mati i moru«

Messerschmitt: »Za tebe«

Sixpack: »Bepo, vrati se«

Psihomodo Pop: »Nema više snifera«

Red Union: »Neću da radim za dolare«

Antitodor: »Vesna (ratna pjesma)«

Grupa tvog života: »Evropo pomozi«

Pankrti: »Blago«

SMUT: »Hoćemo cenzuru«

S.A.R.S.: »Ja žuborim«

Veterinari (stara postava Gustafa): »Tko zna«

Puhački orkestar grada Pule: »Rodna gruda«

 

Komentari

komentara