Tricky je sa svojim projektom Skilled Mechanics, nakon koncerta u Zagrebu, nastupio i u riječkom Pogonu kulture, gdje je četiristotinjak fanova imalo priliku »iz prve ruke« čuti uglavnom recentnije materijale britanskog glazbenika, garnirane s nekoliko obrada i starih hitova iz devedesetih, kada je Tricky bio na vrhuncu slave.

Riječ je o zasigurno glazbeno najzvučnijem imenu koje je posljednjih godina nastupalo u Rijeci, čovjeku koji je s Massive Attackom, samostalno i u raznim kolaboracijama žario i palio svjetskom glazbenom scenom, a da još uvijek ima što pokazati dokazao je i nastupom pred solidno popunjenim Pogonom kulture.

Vremena kad je Tricky bio u žiži medijske pozornosti možda su prošla, ali se pokazalo da ga vrijeme nije pregazilo, te da nikako nije riječ o izvođaču koji živi na staroj slavi.

Sam koncert i bend i publika započeli su nekako neodlučno, kao da iščekuju – oni ispred stagea što će čuti i vidjeti, a oni na njemu pomalo suzdržano, kao da čekaju reakciju fanova da bi otpustili kočnice i odvrnuli »do daske«. Dojam je da ni Tricky, ni njegovi »precizni mehaničari«, a ni fanovi ispočetka nisu bili sigurni kamo će ih koncert odvesti.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Nakon početnih »ispipavanja protivnika« stvari su se počele slagati na svoje mjesto, pa je tako bend iz pjesme u pjesmu rastao, a s njim i raspoloženje publike, iako je bilo povremenih padova. Kako obično jedno hrani drugo, Tricky i mehaničari su svojim ubitačnim, teškim zvukom, hipnotičkim vokalom i scenskim nastupom, doduše uz obilatu pomoć matrica, uz podršku fanova stigli do vrhunaca poput onog na rastegnutoj, ali nimalo dosadnoj izvedbi hita »Sun Down«. Publiku su malo omekšali obradom pjesme »Do you love me now«, a na tri ponovljena izlaska na pozornicu do kraja jednoiposatne svirke sve je skupa preraslo u na momente gotovo ekstatičnu predstavu, tijekom koje su izveli i neke od dobro poznatih hitova, poput »Black steel«.

Podijeljena mišljenja

Dobrom dijelu publike je i to bilo premalo, ali nekima i previše. Sudeći po komentarima nakon koncerta, Tricky je poprilično podijelio mišljenja. Neki su kući otišli više nego zadovoljni, poput Deana Silića, riječkog novinara i velikog fana Trickyjevog lika i djela.

– Tricky je od svog prvog albuma bitno utjecao na moj glazbeni ukus, a njegova glazba, kao i njen utjecaj na druge glazbenike, prate me sad već skoro polovicu života. Zbog toga nikako nisam mogao propustiti susret uživo s njegovom karizmom. Skilled Mechanics ne spada u vrh njegova stvaralaštva pa je koncertna izvedba pozitivno premašila sva moja očekivanja. Izuzetno energična svirka uz hipnotički Trickyjev vokal na momente su se pretvarali u svojevrsni glazbeni šamanski ritual. Prema kraju koncerta atmosfera je u dvorani bila sve intenzivnija, što se osjetilo i u intenzitetu nastupa trojice glazbenika. Ovo je bio svakako jedan od najvažnijih koncerata u Rijeci uopće, barem ako se mjeri prema značenju izvođača na svjetskoj glazbenoj sceni i tragu koji je ostavio iza sebe, a da je pritom još uvijek u punoj aktivnosti i ne dolazi gostovati kao zvijezda u glazbenoj penziji, komentirao je Silić.

Njegovo oduševljenje dijeli i Igor Eškinja, akademski slikar, koji ističe da iz sasvim osobnih razloga koncert nipošto nije smio propustiti, te na kraju nije požalio što je došao.

– Već sama činjenica da Tricky gostuje u Rijeci je velika stvar. Najveća vrijednost ovog koncerta je bila u činjenici da smo slušali Trickyja u njegovom recentnom izdanju. Nije imao potrebu podilaziti očekivanjima publike i izvoditi »best of« repertoar. Za razliku od ostalih koncerata ove turneje, gdje je nastupao u dvoranama, u Rijeci smo u gotovo intimnoj atmosferi prisustvovali po meni iznimnom glazbenom događaju, kazao je Eškinja.

Prosječna trojka

Bilo je i fanova koji su Pogon kulture napustili nešto manje oduševljeni, kako repertoarom, tako i izvedbom. Poznati radijski voditelj i DJ Dražen Zima tako je koncert ocijenio tek prosječnom ocjenom.

Foto Marko Gracin

– Ocjena? Tri od pet. Iskreno, ne pratim baš jako recentni Trickyjev opus, a došao sam više da bih se upoznao s onim što trenutno radi. Kao i zahvaljujući nostalgiji koju izaziva njegov spomen i pomisao na razdoblje od prije 20 godina, kada je trip hop bio u cvatu, a Tricky jedan od kolovođa žanra. Zahvaljujući relativno niskim očekivanjima, koncert je bio solidan i vjerojatno bolji od većine svirki koje se može pogledati ili poslušati u Rijeci. Razumijem inzistiranje na aktualnom radu s Vještim strojarima, ali se moglo iskazati malo više poštovanja prema publici pred kojom je prvi put, te odsvirati još ranijih radova. Bijegom s pozornice prilikom interpretacije »Black Steel« stekao se dojam da ne želi imati nikakvu vezu s razdobljem Maxinquayea, a letimičnim pogledom na životnu dob publike rekao bih da je većina zbog tog njegovog perioda i došla na svirku, rekao je Zima, zamjerivši i prekratko trajanje koncerta.

Još manje oduševljenja pokazao je Tomislav Radinović, gitarist Jonathana i Madrila, kojemu je Trickyjev nastup, kako je kazao, bio monoton i na trenutke dosadan.

– Kao klinac bio sam veliki fan Trickyja, a neki od njegovih albuma su mi najdraži albumi uopće. Pristup koji smo vidjeli i čuli svakako jest zanimljiv, ali sve skupa, ukupni dojam, sa svim tim matricama, učinilo mi se pomalo dosadno. Ipak, velika je stvar bila vidjeti Trickyja u Rijeci, i nadam se da ćemo imati prilike povremeno vidjeti i čuti još poneko veliko svjetsko glazbeno ime, rekao je Radinović.

Rijeka hoće još…

Tricky je u Rijeku privukao i fanove iz šire okolice, prvenstveno Slovenije, Italije i Istre, što je, na žalost, poprilično rijedak slučaj kada je o riječkoj koncertnoj sceni riječ, jer gostovanja glazbenika njegovog kalibra rjeđa su od sredozemnih medvjedica u Jadranu. Nadamo se da tek solidna popunjenost Pogona kulture ipak neće obeshrabriti organizatore, te da ćemo u nekadašnjem Stereu i drugim prostorima uskoro opet vidjeti i čuti nekoga od eminentnijih svjetskih izvođača.

Komentari

komentara