Tjedan po tjedan i dolazimo do kraja ovogodišnjeg izdanja Impulse festivala u Rijeci, kojim je ostvarena misija aktivacije i povezivanja gradskih lokacija s promocijom dobre glazbe i urbane kulture. Bogati program završit će u subotu, 10. studenog tulumom u klubu Život, javljaju organizatori iz Distune Promotiona i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci.

Uhodani koncept u petom, rođendanskom izdanju, ponudio je različite kulturne programe, čija je glavna poveznica glazba. Dodamo li tome da se program realizirao na više gradskih klupskih lokacija, i misija festivala glazba je posvuda uspješno je ispunjena, kažu.

Ovogodišnju titulu headlinera s pravom nose irski post-rock velikani God Is An Astronaut koji su svojim koncertom na najbolji mogući način otvorili festival. Uigrana izvođačka kompozicija, vješta sinergija melodija i svjetlosnih efekata oduševila je publiku u Pogonu Kulture. Bio je to njihov premijerni dolazak u grad na Rječini, što je izmamilo osmjehe dugogodišnjih, ali i mlađih fanova.

God is an Astronaut/ Foto Marko Gracin

God is an Astronaut/ Foto Marko Gracin

Uvijek zanimljiv segment su Impulse tribine. Ove smo se godine uz Luciju Ivšić (Los Angeles Agency, Punčke, Cereal Booking, Zagreb), Andreu Laurić (TIPSY, Rijeka), Moniku Marušić (Los Angeles Agency, The Garden Croatia) i Milju Juretić (FILTHY RICH, Rijeka) dotaknuli teme rada u glazbenoj industriji iz perspektive njezinih protagonistica. Zanimljive gošće i angažirana publika razgovarali su o aktualnoj situaciji u Hrvatskoj i svijetu potvrdivši da raspravom o ženskom pitanju možemo potaknuti napredak cjelokupne glazbene scene, kao i neke nove suradnje.

 

Tribina

 

U sklopu edukativnog segmenta festivala organizirana je prezentacijska radionica Vibrabox. Voditelji projekta Valent Samardžija i Tin Đudajek upoznali su nas s bogatstvom domaće glazbene scene, predstavili novitete projekta Vibrabox i omogućili glazbenicima predstavljanje njihovog rada široj publici.

 

Vibrabox

Večer kantautora na botelu Marina donijela je dvostruku promociju novih albuma. Prvo se na palubu botela popeo Marko Rogić poznat pod pseudonimom White on White, i sa svojim bendom predstavio album prvijenac Out of Nowhere. Rasprodani koncert oduševio je publiku, ali i glazbenu kritiku.

 

White on White/Foto SERGEJ DRECHSLER

Tjedan dana nakon, na istom smo mjestu uživali u nastupu talentirane mlade kantautorice Luce, čiji je nastup ujedno bio koncertno predstavljanje njezinog albuma prvijenca Susret.

Luce/Foto Marko Gracin

Luce/Foto Marko Gracin

Publika festivala susrela se i s Danom vinila. Naime, u subotu, 27. listopada u Rijeku je premijerno stigla »najveća putujuća karavana opsesivno kompulzivnih jahača gramofona«, Hrvatska Funk delegacija. Od ranojutarnjih sati, kroz cjelodnevni sajam ploča, sve do noćnog programa partyja uz šest DJ-a, šarenilo vinila i ples gospodarili su Palachom. Pronašlo se mjesta i za radionicu Mala škola gramofona na kojoj je svoje znanje s polaznicima podijelio DJ Jopa.

Sajam ploča

Završni koncertni nastup pripao je zagrebačkom Ponoru i osječkom Debelom Precjedniku koji su energičnom svirkom protresli OKC Palach. Kako stoji u najavi eventa, bio je to pravi koncert prijatelja za prijatelje.

Debeli Precjednik

Neizostavni filmski segment festivala ovog puta je ponudio ekskluzivnu projekciju nagrađivanog dokumentarca »Scream for me Sarajevo«. Pljesak i ovacije mnogobrojne publike na kraju projekcije ostavili su bez riječi i posebnog gosta festivala, redatelja filma Tarika Hodžića.

Scream for me Sarajevo

Peto izdanje festivala popratilo je više od 1.300 posjetitelja te je i ove godine pokazalo svoj prirodni rast i potencijal. Osim domaće publike i stalnih gostiju svih generacija, primjetan je porast posjeta iz drugih dijelova Hrvatske (Istra, Zagreb), a svakako nas veseli dolazak gostiju iz susjednih zemalja, posebno iz Italije i Slovenije. To je još jedan pomak koji daje poticaj za novo izdanje.

Publika_Palach

Za sam kraj ovogodišnjeg izdanja ostavili smo tulum koji će se održati u klubu Život.
U subotu 10. studenog od 23 sata pa sve do ranog jutra publiku zabavlja Impulse tim sa svojom jedinstvenom “playlistom iz pakla”. Ulaznice za završni tulum mogu se kupiti isključivo na ulazu u klub po cijeni od 20 kuna.
Impulse je klupski boutique festival koji spaja gradske lokacije s misijom promocije dobre glazbe i urbane kulture. Festival zajednički organiziraju Distune Promotion i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, a sufinanciraju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka, Sveučilište u Rijeci i Zaklada Kultura Nova.

Komentari

komentara