Novi riječki bend Turisti ovih su dana objavili novi singl “Moj toreador” u kojem spajaju zavodljivu ritmiku Maroka i priču iz Španjolske.

‘Moj toreador’ ne predstavlja tipičan domaći proizvod jer je naslonjen na egzotičnu i hipnotizirajuću ritmičku podlogu, snažnu i strastvenu vokalnu izvedbu, razarajuće gitare i bubnjarske dionice nalik onima proizišlim iz radionice Zeppelina! Naoko, ovaj opis poziva na oprez i beskompromisnost, no tomu je doskočio producent Matej Zec, ukrotivši buntovnički i underground zvuk sasvim modernim pristupom – dodavanjem diskretnih elektronskim podloga, studijskim intervencijama koje ne iskrivljuju ambicije i težnje benda već ih naprosto približavaju radiofoničnom i komercijalnom zvuku, piše Dallas records.

Iva Močibob, pjevačica Turista, navodi da je pjesma u svojoj demo inačici imala sasvim drugačiju teksturu, nalikovala je psihodeličnim pop uratcima iz šezdesetih s pripadajućom nevinom lirikom. No, ova konačna verzija ‘Toreadora’ snimljena u kastavskom studiju GIS sasvim je drugačije prirode. Stihovi su promijenjeni, prodornih su emocija i neprikrivenih strasti, te snažne melodijske linije.

Vlado Simcich Vava, autor i gitarist grupe Turisti, tvrdi da je želio pjesmom donekle uskladiti svoju eruptivnu prirodu s izvanjskim svijetom, prihvatiti vlastite nemire i kanalizirati ih intenzitetom u osjećaje koje jednostavno nije moguće zadržati za samoga sebe. Dojam dinamike ‘Toreadora’ koji se polako gradira upotpunjuje Bobotova sjajna i prštava izvedba na bubnjevima.

 

 

Komentari

komentara