Iva Močibob, Vlado Simcich Vava, Robert Jovanović i Bobo Grujičić, poznata riječka glazbena imena koja zajedno djeluju u grupi Turisti, sutra će se u Klub.u na Trsatu predstaviti koncertom na kojem će premijerno izvesti pjesme s hvaljenog debitantskog albuma »Human_esque«, kao i neke potpuno nove stvari koje pripremaju za sljedeći nosač zvuka.

O prvom riječkom koncertu Turista više nam je otkrio Vlado Simcich Vava.

Što pripremate za nastup u podrumu The Beertije?

– Premijeru samih sebe prije svega. Kako mi je ovo prvi autorski bend nakon 17 godina, nastojat ću strah potisnuti što dublje. Vjerujem da ću se te panike riješiti u prvoj stvari i dovoljno se opustiti da odsviramo zajedno repertoar sa što manje grča u rukama i grlu. Ovo je zaista naša prva svirka ikada tako da će se vjerujem osjetiti stanovita nevinost u pristupu, neće biti mjesta ogorčenosti prema svijetu, što ne znači da se ista neće pojaviti u bliskoj budućnosti, haha, pa je za pretpostaviti da adrenalina neće faliti. Ove nam je godine objavljen debi album »Human_esque«, stoga će većina svirke biti posvećena predstavljanju pjesama s albuma. Uz pokoji pogled unatrag, teško je pobjeći od sebe i od prošlosti, jel da?

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Na koncertu ćete izvesti i neke posve nove pjesme koje će se naći na vašem drugom albumu. Što nam možete otkriti o tome?

– Budući da se sad može u pravom smislu reći da je ovo klasični bend, onda je puno jednostavnije raditi na stvarima, aranžmanima, mijenama do pred samo snimanje. Odlučili smo uvrstiti dvije nove pjesme u koncertno predstavljanje, a razlozi su pragmatične naravi: valja nam odsvirati tih sat vremena što nam ne bi bilo dostatno ako bismo ostali samo na albumu, koji nećemo u cijelosti predstaviti. A te su nove pjesme sasvim različitog stila, prva je sporija, a druga upravo suprotna, nabrijana. Ne znam ih bolje opisati jer mislim da su još uvijek amorfne, u nastajanju, a opet čvrste strukture. Testirat ćemo njihovo djelovanje na dobrovoljcima koji se zateknu u Klub.u (smijeh).

ULAZNICE

Ulaznice za koncert u pretprodaji je, po cijeni od 25 kn, moguće kupiti u The Beertiji, Dallas music shopu te na www.entrio.hr. Na dan koncerta cijena će im biti 40 kn. Vrata Klub.a otvaraju se u 21 i 30, a Turisti startaju točno u 22 i 30.

Nedavno ste predstavili novi singl »Srce kao nebo je« koji ste posvetili svim kćerima članova benda. Kako je nastala pjesma u kojoj se i vi pojavljujete kao vokal?

– Nastala je za pol ure, gore-dolje koji minut’. Dijelovi teksta su mi bili zapisani u mobitelu, nastavio sam ih pisati dok nisu legli u melodiju. Kako imam sve potrebno kod kuće, postavio sam osnovni ritam, svirao četiri ista akorda kroz cijelu stvar, a aranžman je oko te akustične baze sam od sebe bubrio, i takvu nedirnutu, bez refrena, nešto poput storytellinga, odnio sam u studio i bila je gotova za dva sata. Matej je ubacio klavijature pa sam se upustio u pjevački dio. Kako sam u startu znao kome upućujem uspavanku, nisam jako strepio pred mikrofonom s kojim sam, bio sam uvjeren dotad, odavno prije raskrstio (smijeh). Iva je dodala svoju dionicu s lakoćom samo njoj svojstvenom, naslonila se laktom na tekstodržač i fiju! Gotovo! Članovi Turista broje isključivo kćeri, stoga je posveta bila logična…

Turisti su započeli kao trio, a već neko vrijeme djelujete kao kvartet. Što je basist Robert Jovanović donio bendu?

– Uh, s Robijem je naš »projekt« konačno evoluirao u bend! Zvučimo živo, električno, da se poslužim metaforikom rokenrola. Njegov stil sviranja je nevjerojatno inspirativan, neograničen žanrom, poletan je i nezaustavljiv sa svojih deset prstiju na bas gitari. Ali naravno ne radi se samo o briljantnom sviraču, već i o čovjeku s humorom odvrnutim na desetku. Svaka je proba poput mini školske ekskurzije, prepričavaju se zgode iz života, kako privatnih tako i tuđih, što svih posebno veseli. Dopada mi se kod Robija što s Bobom inzistira na nekim ritmičkim djelovima koje malo tko čuje, ali su važni za dinamiku pjesama, što će se posebno dobro čuti u novim stvarima. Njih dvojica su precizni poput analognih satova pa to zvuči zaista uzbudljivo. Naravno, objektivnost sam ostavio negdje drugdje…

Imate li u planu i nastupe u drugim gradovima?

– Bojim se da planovi i ambicije nisu pod zajedničkim nazivnikom, ali odazvat ćemo se pozivima, dakako! Znamo da je stanje s klubovima pred zamiranjem pa ćemo potražiti angažmane i po festivalima, grupnim svirkama, gdje god…

 

Komentari

komentara