Trinaesta Hartera ujedinjena s Karlovačko RockOffom posljednjeg dana rujna u Exportdrvo dovodi osam bendova. Publiku očekuju: Let 3, Kojoti, Goran Bare i Majke te Dno, Mirna, The Miceks, Manntra i Scarlet Notes.

 

Let 3 će ovom prigodom svirati dva seta, jedan »klasični« i drugi s pjesmama s dva stara, po mnogima i najbolja albuma »Two Dogs Fuckin« i »El Desperado«, kakav su zadnji put u Rijeci svirali na »koncertima u rupi« 2009. godine. O nastupu na 13. Harteri razgovarali smo s Damirom Martinovićem Mrletom, frontmenom Leta 3, umjetničkim direktorom festivala i članom Kluba ljubitelja buke.

 

Volimo sve ljude

 

Što pripremate za nastup na ovogodišnjoj Harteri?

– U 20 sati, točno, izvest ćemo naša prva dva te na kraju programa tulumariti s ostalih sto albuma do jutra. Tako da ako niste zainteresirani za odlične bendove između naša dva nastupa, navijte si budilicu na 20 sati, 30. rujna i u 4 ujutro (tu negdje) 31. rujna (smijeh).

Na Harteri ste zadnji put nastupili prije dvije godine, na Gatu Karoline Riječke, u ne baš planiranom obliku. Kakvu publiku želite privući na ovogodišnji nastup?

– Nadamo se da će doći svi oni koji nas cijeli život održavaju na životu, a nadamo se i novima koji su čuli za nas preko ovih prvih te neke treće isto pozivamo. Nadamo se i da će biti i strane ekipe, turista, izvanzemaljaca, izbjeglica… Kao što slutite kod nas na Harteri i za Let 3 specifično volimo sve ljude. Mogu čak i ovi novoiznikli povjesničari navratiti da im ukažemo na neke povijesne neistine koje mi volimo širiti. Da u tome nisu sami.

 

Denis Lovrović

Ovo će biti 13. Hartera, prva koja će trajati samo jedan dan. Mislite li da će biti posjećena?

– Pa, ako dođu svi koji su htjeli doći u dva dana, trebala bi biti lijepa gužvica. Mi naslućujemo da smo ljudima važni. Hartera je imala svoje fenomenalne trenutke, bila je značajna i bez obzira na sve naše napore da »uredimo prostor« dostojan povijesne važnosti te da on »preživi s ljudima« jer jedino tako ide, nismo uspjeli naći partnere za taj pothvat. Hartera je trebala »bacati« na Camden. Biti mreža malih umjetničkih, obrtničkih radionica koje ne mogu opstati i nisu opstale pored velikih šoping centara, te biti ispresjecana klubovima i mladom scenom svih umjetničkih pravaca. Naravno, želja još uvijek postoji i čim se pojavi, način mi ćemo pokušati ponovo.

Denis LOVROVIĆ

Hartera će se ove godine održati u prostoru Export drva na Delti. Hoće li se festival ikad vratiti u bivšu Tvornicu papira?

– Evo baš sam gore napola odgovorio na to pitanje. Restauratorski pothvati manjeg intenziteta prije desetak godina urodili bi plodom, a sad je riskantno organizirati glasne koncerte u prostoru koji brzo stari jer nema funkciju.

 

Kreativna kuhinja

 

Ove se godine festival ujedinio s Karlovačko RockOffom. Zbog čega? Što donosi ta suradnja?

– Nama donosi nove, mlade bendove koje ne bismo sami prepoznali te tako Hartera (koja jest tražila svjetske face) može i mora podržati i nove, mlade hrvatske bendove pa se mogu »kaliti« s nama »prekaljenima«. To je, barem se nadam, inspirativno za njih, a i osvježavajuće za nas. I gajbu Karlovačke pive. To donosi.

Vizualni dizajn za 13. Harteru radi 19-godišnja Pločanka Ana-Marija Vlahović koja je pobijedila na natječaju raspisanom početkom godine. Zbog čega je Udruga Klub ljubitelja buke odabrala baš njezinu ideju?

– A vjerojatno jer je bila super. Mlada Ana nas je oduševila bojom i dinamikom. Ovim putem čestitamo joj i nadamo se da će biti svjetski poznata dizajnerica koja će svoj CV počinjati rečenicom: »I onda sam izradila dizajn za 13. Harteru i javili su mi se…«

Vratimo se za kraj još jednom Letu 3. Što se novog kuha u vašoj kreativnoj radionici?

– Osim izumrle potrage za »umjetnošću« i pokušaja da taknemo tu muzu… Ponovo i opet ili nanovo!

Komentari

komentara