Shobaleader One predvođen Squarepusherom, kultni Mark Lanegan u pratnji Dukea Garwooda na gitari, te Devendra Banhart s odličnim sastavom tri su nastupa koja su obilježila ovogodišnji Superuho festival što se ove godine prvi put održao u Primoštenu, unutar kompleksa nekadašnjeg hotela Marina Lučica.


A nije bilo lako. Počelo je s »razvodom« sa Šibenikom – Krešimirov grad bio je domaćin prva dva izdanja festivala, međutim, potpora za treće izdanje nije stigla. Stvar je u zadnji čas »spasio« načelnik Općine Primošten Stipe Petrina. Treća godina i treća lokacija, ne bi to bilo lako ni u puno boljoj financijskoj situaciji.

Pravo iznenađenje

Prvi dan obilježio je nastup Petera Hooka s bendom The Light koji je publiku podsjetio na dane slavnih Joy Division i New Order. Odlični su bili i Pips, Chips i Videoclips, no najveće iznenađenje dogodilo se drugog dana i stupanjem na binu benda Shobaleader One. Iza benda Shobaleader One krije se zapravo Squarepusher, jedno od ključnih imena britanske elektronske glazbe, odnosno Tom Jenkinson koji prvi put u karijeri nastupa sa »živim« bendom. Squarepusher je potvrdio da je, osim što je vrhunski producent, i vrsni instrumentalist, koji je oko sebe okupio odlične glazbenike koji ga prate »u stopu« u njegovoj viziji fusion glazbe. U trenutku kad su krenuli sa svirkom, bilo je jasno da to neće biti još jedan koncert. Bila je to dinamična i razigrana svirka gdje su se isprepletali prije svega jazz i elektronika, no bilo je tu još mnogo, mnogo slojeva.

Meki jastuk

Treći dan očekivano je bio u znaku Marka Lanegana i Devendre Banhart. I očekivano se u Primošten slilo duplo više publike no prethodnih dana. Američkom alternativnom rock glazbeniku ovo je bio prvi festivalski nastup u Hrvatskoj. I očekivanja su bila velika, no na kraju – ispunjena. Fantastična gitara Dukea Garwooda i hrapavi »iskusni« glas Marka Lanegana bili su odličan izbor za početak. No ipak svi su čekali samo jednog – Devendra Banhart prvi je put nastupio u Hrvatskoj i to s odličnim pratećim glazbenicima. Baš kao što je u intervju za naš list istaknuo: bila je to nešto drugačija svirka od one koja bi se očekivala na vrhuncu festivala – nastup je bio manje žestok i možda bi mu puno prirodnije okruženje bio klub, no publici to nije smetalo. Svirao je najviše pjesama s albuma »Mala«, no predstavio je i nešto materijala s nadolazećeg albuma »Ape in Pink Marble«.

Nova simbioza

Sve u svemu, Superuho opet je napojilo »žedna uha«. Da, lokacija napuštenog hotela daleko je od šibenske tvrđave sv. Mihovila, no ipak je možda »festivalskija«. Da, Škugor je publiku naučio na puno više od dva staega i dva šanka, no ove je godine bilo važno prije svega održati festival. Sad je pred Škugorom i njegovim timom dovoljno vremena da Primošten i Superuho zažive u simbiozi.

Komentari

komentara