Ništa nema bolje od optimističnih poteza u neoptimistična vremena. Zapravo tad su oni najdragocjeniji.

Znam da su neka druga glasila u Hrvatskoj probala uvesti priloge za ovakvu vrstu kulture ali im nije uspjelo. To znači da su u Novom listu ili sljepiji od svih ili pametniji od svih. Držim palčeve da je na djelu to drugo, riječi su kojim je Velid Đekić, publicist i novinara popratio izlaženje Rifa prvijenca. Tako Velid reče prije točno godinu dana, u riječkom Tunelu na promociji Rifa prvijenca, mjesečnog novolistovskog priloga o urbanoj kulturi. Tom prigodom o Rifu su mnogi rekli svoje. Primjerice, Danijela Bauk, urednica ovog, čak i gledano s 365 dana odmaka, podosta smjelog poteza Novog lista pojašnjavala je što je Rif i koji mu je cilj:

– Rif se obraća svima onima koji uživaju u muzici, bilo da ju stvaraju i sviraju, bilo da ju konzumiraju. Želja nam je biti kompletan vodič za sva koncertna zbivanja ne samo u Rijeci i okolici, već i u Hrvatskoj i regiji. No nije Rif samo najava koncerata, bit će tu intervjua s aktualnim imenima s glazbene scene, recenzija, tema, predstavljat ćemo mlade glazbenike…

 

Rif udara rif glazbenom životu

I kako Danijela reče, tako i bi. Već godinu dana, iz mjeseca u mjesec Rif udara rif glazbenom životu ponajprije Rijeke, a onda i ostatka Lijepe naše. Udomaćio se on i svojim tiskanim, i u svojim internetskim izdanjem u srca onih koji u ovim suludim vremenima, u kojima su sve vrijednosti ispremiješane, pa tako i one glazbene, guraju po svom. Postao je štivo za »drugačije«. Mnogim mladim bendovima odskočna daska za dalje, onim etabliranim mjesto s čijih će stranica u svijet odaslati poruku o onom što rade, a za sve željne dobre glazbe svojevrsni vodič u potrazi za tom dobrom glazbom, dobrim bandom, dobrom zabavom.

 

Ovo što u ruci držite Rifov je trinaesti broj. Ima predznak »specijal« i drugi mu je to »specijal« u godinu dana koliko postoji. U prvi se »odjenuo« 4. siječnja ove godine donoseći na stranicama sve bitnosti iz svijeta domaće i strane glazbe tijekom 2015. godine. Tijekom 12 mjeseci »rifanja« Rif je svirao mnogima, njemu u čast svirali su Jonathan na »porinuću«, Mr.Lee&IvanaSky na promociji broja koji je promovirao Harteru, te Exa, dobitnici nagrade Rifa na posljednjem Ri Rock Festivalu, na promociji prvog Rif specijala. Uz spomenute glazbenike i Rif plesali su mnogi, uživalo još i više njih. »Drugačiji« su našli svoju novinu u novini. Našli su ju i na webu jer kakav bi to prilog za urbanu kulturu Rif bio, a da nema svoju web inačicu. Pokretanje Rifa u obliku zasebnog web magazina ideja je koja se kao logična iskristalizirala zajedno s pripremom tiskanog priloga jer čitatelji se s papirnatim Rifom susreću jednom mjesečno, dok im je on online i dostupan stalno i to kroz medij koji je po mnogočemu adekvatniji od papira – na njemu osim što mogu čitati o glazbi, mogu ju i slušati, te aktivno konzumirati na sve načine koje omogućava današnja tehnologija. Web Rif je mnogima zamjensko oko i uho jer što nije na njegovim stranicama, kao da se nije ni dogodilo. Ili se dogodilo, ali koga briga. Nije vrijedno pažnje. Da Rif na mreži svih mreža zvuči baš onako kako je i zamišljeno da zvuči, brinu njegov urednik Damir Kundić i malen ali srčan tim koji ga prati.

 

Slavljenički broj

Što Rif donosi u slavljeničkom broju? Čemu nabrajati kad će ga svatko kome dospije u ruke ionako sam iščitati. Ukratko – donosi sve ono što ste htjeli čitati, ili možda niste ali vas je Rif nagovorio na to. Uostalom, to mu je i cilj – promicati neke nove glazbene vrijednosti, nekomercijalno staviti na pijedestal, a komercijalno ignorirati koliko god je to u današnjici teško izvedivo. Trnovitom stazom kroči Rif, baš kao i oni koji ga stvaraju ili oni koji u njemu progovaraju. Ništa lakše nije ni onima koji ga konzumiraju. Jer, najteže je biti »drugačiji«. K tome i biti »drugačiji« u podosta olovnim vremenima baziranim na nekoj drugoj glazbi, dijametralno suprotnoj onoj koju promovira Rif. No, već u začetku, Rif i Rifu skloni, znali su što ih čeka. Vratimo li se u večer 1. lipnja 2015. godine i prizovemo li u sjećanje riječi kojima je Edi Prodan, zamjenik glavnog urednika pozdravio izlaženje njegovog prvog broja, čut ćemo:

– Bio bih najsretniji kad bi u dogledno vrijeme Novi list postao prilog Rifu, a ne Rif Novom listu. Kad dođemo u takvo stanje da dnevnopolitičkim događajima bude dostatno osam stranica, a sve ostale budu slobodne za teme kakve obrađuje Rif i slične njima, značit će da smo konačno došli u normalu. Da nam je život pjesma.

Nažalost, i onda i danas Edijeve su riječi samo utopija. Ali, Rif radi na tome da se stvari promijene. Pomažu mu svi oni koji ga jednom mjesečno traže među stranicama Novog lista ili svakodnevno na adresi rifmagazin.novilist.hr, svi oni koji vole drugačiji pristup glazbi, drugačiji pristup životu.

Komentari

komentara