Američki bend Yeasayer po prvi puta stiže u Hrvatsku – idućeg ljeta predstavit će se na OTP world stageu INmusic festivala.
Yeasayer je osnovan 2006. godine u New Yorku, a trojici stalnih članova Chrisu Keatingu, Iri Wolf Tutonu i Anandu Wilderu se pri snimanju albuma i na nastupima često pridruže i drugi glazbenici. Izdali su tri albuma: »All hour Cymbals« (2007.), »Odd Blood« (2010.) i »Fragrant World« (2012.), dva live izdanja i jedan EP te bi uskoro trebao izaći i njihov četvrti studijski album.

Već nakon samo nekoliko koncerata na kojima su promovirali svoj prvi album proširila se vijest o njihovim nastupima te su bili na turneji s MGMT-om i nastupali kao službena predgrupa na Beckovoj turneji. Iste godine nastupili su na velikim festivalima kao što su Lollapalooza, Bonnaroo, Reeding, Leeds i mnogi drugi. Uz sve veću popularnost, novim albumima i koncertima predstavili su se u Europi i Australiji, uključujući nastupe na Coachelli i Latitude festivalu.
Uz Keatinga i Wildera kao glavne vokale i tekstopisce, glazbu stvaraju svi članovi zajedno. Melodije su rezultat raznih glazbenih utjecaja te uspješnog spajanja suvremenog i tradicionalnog. Yeasayerove eklektične pjesme nastaju spajanjem eksperimentalnog rocka i world musica te kombiniranjem pop melodija i hip hop ritma s ambijentalnim i pomalo mističnim elementima. U njihovim pjesmama mogu se čuti djelići različitih vremena i kultura te su izvrstan primjer multikulturalizma u glazbi. Osim po jedinstvenoj glazbi svakako ih se pamti i po originalnim videospotovima te energičnim nastupima koji su često popraćeni psihodeličnim vizualima.

Riječ yeasayer u prijevodu znači »onaj koji ima pozitivan stav«, a ovaj interesantni bend u potpunosti potvrđuje taj naziv. Pozitivnom i veselom glazbom, energičnim nastupom i dobrim vibracijama zasigurno će izmamiti brojne osmjehe.

Jedanaesto izdanje INmusic festivala uveličat će eklektični Yeasayer, sjajni Florence + The Machine, legendarni Motörhead i još mnogi drugi. Bit će održan od 20. do 22. lipnja 2016. godine na Jarunu u Zagrebu. Ulaznice za jedanaesti INmusic festival dostupne su putem službenog festivalskog web shopa. Cijena trodnevne festivalske ulaznice iznosi 299 kuna (+ troškovi transakcije), dok cijena za sedmodnevni festivalski kampiznosi samo 200 kuna (+ troškovi transakcije).

Komentari

komentara