Greenpeaceovoj kampanji protiv plastike za jednokratnu upotrebu nedavno se pridružio i poznati glazbenik Darko Rundek koji je u suradnji sa školskim zborom iz Velike Gorice snimio autorsku pjesmu »Reci NE!«.

– Drago mi je što smo mogli podržati kampanju Greenpeacea protiv plastike za jednokratnu upotrebu, kao i da sam mogao surađivati sa zborom ZbrKu koji je bio super. Pozivam vas da potpišete peticiju za zabranu plastičnih vrećica. Reci NE!, poručio je Rundek.

Greenpeaceovu peticiju već je potpisalo više od 50.000 građana.

– Pjesma nas je odmah zarazila, a posebno nas veseli što su se zainteresirali i uključili i mladi ljudi. Vrijeme je da stanemo na kraj pogubnim praksama koje štete budućim generacijama. Kao što prikazuje ovaj spot, želimo spriječiti da se današnja djeca sutra utope u moru plastike i plastičnih vrećica, naglasila je voditeljica kampanje Petra Andrić.
Greenpeace upozorava da ogromne količine plastike koje završavaju u okolišu ugrožavajući živa bića. Pokrenuta je i peticija te je od Vlade zatraženo da zabrani upotrebu laganih plastičnih vrećica, tanjih od 50 mikrona.

– Plastika ne nestaje, ona se usitnjava do takozvane mikroplastike koja ulazi u hranidbeni lanac te pronalazi put i do naših tanjura. Ni Mediteran ni Jadran toga nisu pošteđeni. Vrijeme je da djelujemo protiv onečišćenja okoliša, upozorili su.

Zastupnici Europskog parlamenta podržali su zabranu jednokratnih plastičnih proizvoda na tržištu EU-a za koje postoji alternativa. Po direktivi o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš uvodi se zabrana određenih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu za sve zemlje članice od 2021. godine.

Komentari

komentara