Drugi ovogodišnjeg festivala Viva La Pola! bio je u znaku grupe Kultur Shock koja je u utorak oduševila publiku na terasi kluba Uljanik. Bila je to posebna vrsta oduševljenja, negdje između euforije i ekstaze iako to tako nije izgledalo na početku večeri kada su nastupili pulski Eho, a nakon njih pozornicu preuzeli riječki One Piece Puzzle. Kultur Shock su se sa svojom kombinacijom gypsy punka i rocka sa zvukovima Balkana našli s publikom na istoj valnoj duljini radi čega su izašli na dva bisa.

Vođa benda i pjevač Srđan Gino Jevđević sjetio se da su na ovom mjestu nastupili prije 20 godina, a sinoć su se pojavili u jednoj multinacionalnoj, multikulturnoj i multirasnoj kombinaciji i kao takvi su odlično bili primljeni od ne baš brojne publike.
Dejan Štifanić
Njihova snažna glazba i antinacionalističke poruke našle su dobro plodno tlo u Uljaniku, no ono što Kultur Shock također čini posebnim je njihova velika energija koju isporučuju od prve note. Na vrhu tog udarnog vala je Jevđević koji pjeva, svira, pleše, skače i priča dok ga u stopu prate njegovi instrumentalisti koji također ne miruju nego daju sve od sebe kako bi pratili ritam svog frontmena i kao cjelina ostavili dojam na publiku. U tome uspijevaju i publika je uskoro na devetom nebu. Bend kroz svoje pjesničke priče vodi publiku od Mjeseca po kojem Mujo kuje konja, preko Istanbula i Sarajeva natrag do SAD-a gdje se bend okupio i usput promovira novi album »Tales of the two gurus, vol. 2«.
– Ne dajte svoju slobodu, ljudi, poručuje Gino.
Dejan Štifanić
Prvi bis završava s »Hashishi« a publika koja se već pridružila Ginu kod refrena, sada iz sveg glasa viče »Hoćemo još!«. Bend se vraća uz Jevđevićevu zahvalu i konstataciju da im nemaju pravo napraviti to da tek tako odu kući.
– Mi smo mali bend, nikad nismo htjeli da budemo veliki bend, samo nam se ponekad posreći, skromno je zaključio Jevđević.
 Nastup Kultur Shocka bio je svojevrsni nastavak nastupa One Piece Puzzlea. Iako se ove dvije grupe prilično razlikuju stilski, zajedničku zonu nalaze kod satiriziranja svega i svačega, ali napose politike i političara i njihovog licemjerja.
Dejan Štifanić
One Piece Puzzle su mračni, dark rockerski nabrijani a takvoj zvučnoj kulisi suprotstavljaju obilje crnog humora. Osim toga, izgleda da onaj tko im piše tekstove voli dio tijela koji je na stražnjem dijelu i dolje kao i seksualne aktivnosti vezane za taj dio anatomije a pritom je »Derem, rokam, guzim« tek jedan od primjera. One Piece Puzzle su na bini nešto poput koncertnog satiričkog programa koji nije za svakoga, a vrhunac nastupa je pjesma o Viagri od hostije za »poboljšanje natalitetne politike u Hrvata«. Članovi benda odjenuli su crkveno ruho i izvedbu te pjesme pretvorili u malu predstavu. Da, sve to podsjeća na Let 3, ali kad se podvuče crta One Piece Puzzle su dovoljno svoji, samouvjereni na bini i kritični. Uzgred, duh riječkih Letovaca nije jedini koji je lebdio nad terasom Uljanika te večeri jer su počast odali i legendarnoj »Narodnoj«, još jedne riječke grupe Paraf samo što refren sada glasi »Nijedne nema bolje od naše politike«.
Grupi Eho za čijim mikrofonom stoji Darko, za neke znan i kao Gazda, Seljo Superbata itd., pripao je, kao i uvijek nezahvalni zadatak, da otvori koncertnu večer. Nakon Udava okrenuo se psihodeliji no nema brige, i dalje voli eksperimentirati pa su na svoje došli svi koji su očekivali da Eho servira nešto drukčije.

Komentari

komentara