Ne samo zbog iznenadnog poteza nenajavljenog objavljivanja, već ponajprije zbog svježine i kvalitete koju nudi “Star Wars”, deveti studijski album grupe Wilco nedvojbeno će biti jedan od kandidata za najugodnije rock iznenađenje godine, a da je brojnim ljubiteljima Wilco zvuka uljepšao vikend (album je objavljen je u četvrtak, 16. studenog na njihovoj website stranici i dostupan je za skidanje uz jedini uvjet da dostavite svoj e-mail) nije potrebno dodatno objašnjavati.

Jedanaest novih pjesama na tragu su prethodnog vrlo uspješnog albuma “The Whole Love” iz 2011. godine što znači da je riječ o još jednom povratku korijenima, odnosno čvrstom pjevnom rock izrazu s povremenim akustičnim dodacima utemeljenim na country izrazu te baladičnom pristupu koji nudi podosta psihodelije, a ono što je novo u nekoliko pjesama je očigledan utjecaj glam rocka od Bowiea do T – Rex jednostavnosti u gitarističkim solažama.

S nepune 34 minute glazbe “Star Wars” najkraći je album u cjelokupnoj 19 godina dugoj diskografiji grupe, a da ćemo svjedočiti svojevrsnim glazbenim minijaturama naslućuje uvodni instrumental, tema “EKG” koja ne nudi baš dobru slika rada srca jer je puna nervoze i kaosa s čvrstim solažama okrenutim prog rock. No, sve nakon toga puno je bolje pri čemu Jeff Tweedy i društvo u gotovo svakoj preostaloj od deset pjesama uspijevaju napraviti ono po čemu su i postali poznati, a to je da im glazba istodobno ima i notu pitkog i slušljivog rocka i popa, ali i progresivnih avangardnih rock rješenja.

Najtipičniji primjer za to su odlične “Cold Slope” i “King of You” koje temu nedostatka komunikacije, nerazumijevanja i otuđenosti prenose na taj način da su melodiozni uvod i vrlo slušljivi rock refreni “ispresijecani” agresivnim gitarama koje sve skupa usmjeravaju ka alter rock području, a tematska i glazbena povezanost ovih pjesama naglašena je time što se po završetku “Cold Slope” nastavlja u gotovo istom ritmu “King of You” pri čemu su gitare puno pitkije, ali i dalje žestoke.

Glam rock

“Star Wars” u osnovi su vrlo rockerski album pri čemu će najviše plesnog zanosa pobuditi one pjesme kod kojih Tweedy inspiraciju crpi iz zlatnih dana glam rocka sredine sedamdesetih. Prva od njih je poletna “Random Name Generator” u kojoj kroz SF okvire uspješno zaziva Davida Bowiea iz “Space Oddity” faze, a još je čvršća – ujedno i najbrža na albumu – “Puckled Ginger” koja kroz priču o slutnji smrti nudi čvrste rifove kakve pamtimo i iz dana punkerske i novovalne energije.

U “The Joke Explained”, pjesmi o korisnom iskustvu jednog ljubavnog poraza, Tweedy zvuči kao Lou Reed, a Wilco uspješno oponašaju Velvet Underground, od ritmičnosti i pjevnosti pa do gitarističkih rješenja koja nude melodiznu agresivnost, dok “You Satellite” – s više od 5 minuta daleko najduža pjesma albuma – temu neodlučnosti i straha od prekida ne baš bajne veze (“Dont wanna go, and don’t wanna stay”) iznosi najprije u obliku dojmljivog U2 gitarističkog rocka da bi završila u garažnoj buci.

Čuven po sjajnim baladama Tweedy je i ovog puta stvorio dvije dobre pjesme u kojima zna složiti efektne stihove poput “I can’t never leave behind the part of me that you refill” u “Taste the Ceiling”, klasičnoj melodioznoj ljubavnoj ispovjednoj baladi srednjeg tempa, odnosno country baladi “Where Do I Begin” u kojoj žal zbog gubitka ljubavi u drugom dijelu prerasta u marš rock instrumentalnu završnicu. Bliske tom baladičnom izrazu, ali uz puno više psihodeličnih dodataka, su pažnje vrijedna “More” nu kojoj tvrdnjama kako postoji više od ovoga što vidimo i znamo (“There’s more than exist, more then it is”) pokušava progovoriti i o nekim osobnim životnim stavovima, a uspješna je i završna “Magnetized” u kojoj kroz snenost i mističnost Twin Peaks atmosfere Angela Badalamentija iznosi još jednu priču o osamljenosti i otuđenosti.

Ugodno iznenađenje

Otkud i zašto naziv “Star Wars” iz samog albuma nije jasno pa će trebati pričekati objašnjenje grupe, mada je lako moguće da ga i nema budući da naslovnica nudi, što je također poprilično nejasno, jednu jako lijepu mačkicu. No, budući da je Tweedy na pitanja zašto je nenajavljeno objavio album i besplatno ga ponudio fanovima odgovorio kako je to učinio jer mu se to učinilo zabavnim, lako je moguće da su i naslovu i omotu albuma pristupili s istih pozicija zabave.

Jedino što je sigurno je da naziv nema veze s istoimenom franšizom filmova Georgea Lucasa, najuspješnijim filmskim serijalom u povijesti sa do sada zarađenih više od 30 bilijuna dolara.

Nedvojbeno “Star Wars” su vrlo ugodno iznenađenje za brojne ljubitelje Wilco zvuka, a posebno će biti oduševljeni američki ljubitelji jer su Wilco tamo na turneji na kojoj će zasigurno zasvirati i nešto s ovog vrlo dobrog albuma, a na nama u Hrvatskoj je samo nadati se da će, kao što su to učinili 2012. godine, iznova doći i u Hrvatsku.

Besplatno skidanje

Naravno, besplatno skidanje albuma “Star Wars” s internet stranica grupe Wilco neće trajati do vječnosti pa treba požuriti, a oni koji uz digitalnu verziju žele imati i onu opipljivu u obliku CD-a morat će pričekati 21. kolovoza kad bi se “Star Wars” trebao pojaviti na tržištu CD-a, dok bi na jesen trebalo uslijediti i vinilno izdanje. A tko zna, možda nam u međuvremenu prirede neko novo iznenađenje. Uostalom, prošle je godine Tweedy izazvao itekako veliku pažnju objavivši sa sinom Spencerom prvi zajednički album “Sukierae”, dvostruki album s čak 20 pjesama.

 

Komentari

komentara