Žedno uho i Močvara u sklopu programa Začarana Močvara, kao prvi koncert u 2016. godini, 5. veljače organiziraju nastup perspektivnog mladog američkog folk kantautora Ryleya Walkera i talijansku indie rock pjevačicu Adele Nigro iz trojca Any Other.
Ryley Walker je reinkarnacija istinskog američkog gitarista. Dolaskom u Chicago 2007. godine na fakultet, s nepunih 18 godina, započinje glazbeni put u prvom bendu Heatdeath and Wyoming u kojem je svirao električnu gitaru. Ubrzo se bend razilazi, a Ryley se prebacuje na akustičnu gitaru i sve više učvršćuje svoje ime na nezavisnoj sceni svirajući u zadimljenim podrumskim klubovima. Iz svojeg već tada impresivnog glazbenog kataloga 2011. godine izdvaja desetak pjesmama za 2 EP-a »Evidence of Things Unseen« i »Of Deathly Premonitions«. Nakon lakše biciklističke nezgode 2012. godine radi kvalitetnijeg i potpunijeg oporavka daje otkaz te se potpuno posvećuje sviranju gitare, nekad i po 12 sati na dan. Rezultat toga je vještina radi koje ga se već tada ravnopravno uspoređuje s instrumentalističkim virtuozima Williamom Tylerom, Steveom Gunnom i Danielom Bachmanom, uz razliku da u njegovim pjesmama nakon dugih zvučnih eskapada odjednom se pojavljuje srčani Ryleyev vokal.
Očaran britanskom folk scenom izdaje 2013. »West Wind« EP i 2014. prvi studijski album »All Kinds of You«, ne skrivajući utjecaj Nicka Drakea, Berta Janscha i Van Morrisona u svojim pjesmama. Početkom 2015. za Dead Oceans label izlazi drugi studijski album »Primrose Green« na kojem mu sviraju prekaljeni veterani čikaške post-rock i jazz scene, glazbenici koji redovito nastupaju s Peterom Brotzmannom, Joeom McPheem, Joshom Abramsom, Bonnie Prince Billyem. Uz Walkerovo maestralno prebiranje po žicama, zvuci violončela, vibrafona i viole, uz neizostavne bubnjeve, klavir i bas, daju Ryleyevoj jazz-folk amerikani specifičan trubadurski prizvuk. Album je kritika odlično prihvatila, Uncut mu je dao 9/10, The Guardian 4/5, Consequence Of Sound B+ i svi se slažu da od Nicka Drakea i Jeffa Buckleya nije bilo tako talentiranog gitarista i pjevača američkog folka koji svoju magiju najradije širi na mjestima gdje još do sada nikad nije bio.

Any Other je talijanski trojac osnovan 2014., predvođen gitaristicom i pjevačicom Adele Nigro koja će ovom prilikom samostalno nastupiti u Močvari. Njihov college indie rock zvuk na tragu je Modest Mousea, Built To Spilla iWaxahatchee, a Adelin vokal neodoljivo podsjeća na vokal Alanis Morrissetteu počecima njene karijere.  Pjesme su im vrlo energične, osjećajne i vesele, te već u jesen 2015. zaključuju da imaju dovoljno materijala i nakon samo dva dana snimanja u studiju zaključuju svoj prvi studijski album »Silently. Quietly. Going Away«, a tri mjeseca kasnije, u prosincu 2015., i prvi EP »Sonnet #4«.

Ulaznice u pretprodaji stoje 35, a na dan događanja na blagajni kluba 45 kuna. U u pretprodaji se mogu kupiti u Dirty Old Shopu i Rockmarku.

Komentari

komentara