Psihodelični desert rockeri XIXA 27. ožujka dolaze u Začaranu Močvaru.

Tucson, iako okružen pustinjom, desetljećima je nepresušan izvor nove i uzbudljive američke glazbe. Jedinstvena mješavina americane, indie rocka, alt countryja i tex mexa koju su proslavili Giant Sand i Calexico ima nove glasnogovornike – zovu se XIXA i dolaze u Močvaru 27. ožujka na premijerni zagrebački koncert.

Bend su osnovali Brian Lopez i Gabriel Sullivan, dugogodišnji suradnici Howea Gelba i njegovih Giant Sand, s kojima su nastupali u Močvari krajem 2015. Godine sviračkog iskustva uobličili su kroz novu, šesteročlanu avanturu. Debitantski album »Bloodline« XIXA su objavili početkom 2016. godine za renomirane izdavače Glitterhouse Records i Barbès Records. Glazbeno odrasli na tradiciji spomenutih Giant Sand i Calexico, Lopez i Sullivan su zvuk benda proširili utjecajima psihodelije, kao i peruanske chiche. Šireći svoje vizije pustinjske glazbe, na albumu im se, kao gost iz druge pustinje pridružio i Iyad Moussa Ben Abderahmane, član saharskih Tinariwen i Imarhan.

Uz višegodišnje sviračko iskustvo i jedinstvenu kombinaciju psihodelije, alt countryja i latino rocka, XIXA su već na prvom albumu glazbi koja dolazi iz Tucsona proširili granice i ostavili jak osobni pečat.

Komentari

komentara