Zagrebački stoner rockeri Cojones nakon europske turneje i zagrebačake promocije, ovog petka i riječkoj će publici predstaviti novi album »Resonate«. O bendu i albumu nekoliko smo pitanja razmijenili s basistom Gordanom Tomićem.


Album »Resonate« je tek nedavno ugledao svjetlo dana, a već je pobrao odlične kritike, toliko dobre da ga proglašavaju jednim od najboljih domaćih izdanja ove godine, štoviše jednim od ponajboljih rock albuma općenito snimljenih na ovim prostorima? Zadovoljni?
– Kritike pišu to što pišu, a mi smo bez lažne skromnosti jako zadovoljni kako smo to napravili.


Album se dugo »kuhao«? Prošlo je više od tri godine otkad je objavljen najavni singl »Rocker«? U međuvremenu je došlo i do nekih promjena originalne postave?
– Album se kuhao dosta dugo, najviše zbog razdvojenosti članova. Bojan (vokal) je bio izvan Zagreba, točnije u Rijeci, pa smo morali naći neki novi način rada benda i nekako uskladiti tu nepovezanost. Paralelno smo tražili neki novi zvuk koji će nam svima biti uzbudljiv i zanimljiv i na kraju uspjeli to postići. Cijeli taj period je bio težak pa je došlo i do promjene postave. Bubanj je u studiju snimio Stanislav Muškinja, a punopravni član nakon toga je postao Ivor Plužarić.

Zagrebačkim Cojonesima u petak u Beertiji na Trsatu podršku će pružiti Lost Lucid i Daliborovo granje. Cijena ulaznice u pretprodaji je 30, a na dan koncerta 45 kuna. Koncert zajednički organiziraju Distune i Stonerizacija.

Prirodne suradnje

Snimali ste u Pleasantville studiju kod Pavla Miholjevića i Jure Ferine? Kako je prošla ta suradnja? Jeste se našli na istoj valnoj duljini s obzirom da sve kritike kažu da je u studiju obavljen odličan posao?
– Suradnja s Pavlom i Jurom je zbilja bila nešto najbolje i najjednostavnije što smo ikad doživjeli. Bez previše filozofije smo se odmah našli na istoj valnoj duljini i u potpunosti ovladali cijelim procesom što je na kraju urodilo plodom.
Dosad ste radili po principu DIY, no »Resonate« je dobio službenog izdavača. Kako je došlo do suradnje s PDV-om?
– PDV je po našoj procjeni izdavač koji u korijenima ima taj isti pristup i zbog toga je suradnja s njima jednostvno prirodna. Ljudi koji tamo rade su dugogodišnji poznanici koji razumiju naš pristup, poštuju naše želje, imamo uzajamno poštovanje i povjerenje tako da nismo mogli poželjeti više.
Znalci kažu da je »album možda i prvi u recentnoj hrvatskoj diskografskoj povijest koji je promišljan za vinilno izdanje«. Stoji li ta primjedba?
– Teško je to komentirati jer zbilja ne znamo tko je sve i kada promišljao, ali ono što možemo reći je da kad smo mi radili ovaj album, razmišljali smo o tome da treba ići na ploču.

Klinci s iskustvom

Neki kažu da ste »plod miksanja Witchrafta i Sabbatha s Melvinsima i Kyussom«. Kako stojite s tim usporedbama?
– Sve navedene bendove volimo slušati, a usporedbe ostavljamo kritičarima i pojedincima.

Kako je počela priča o Cojonesima i zašto baš Cojones? Jeste li imenom htjeli nešto poručiti domaćoj sceni?
– Priča je počela 2006. godine, kada su klinci s nešto iskustva u sviranju odlučili staviti gitare u drop štimove i raditi rifove. Cojones je riječ koja je tada najbolje opisala tu energiju. Nije bilo skrivenih motiva u nazivu, niti neke poruke sceni. Cojones su uvijek bili pozitivna energija, štovanje rifova, pjesama i atmosfere.
Odmah po objavi split LP-a s Umorom krenuli ste na prvu europsku turneju, uslijedila je i druga turneja 2009. pa treća, pa snimanje albuma u Njemačkoj, a ovih dana vratili ste se s turneje kojom ste europskoj publici predstavili najnoviji album. Koliko ste kao bend profitirali od svirki pred europskom publikom?
– Po našem iskustvu, turneje su uvijek bile mjesta gdje smo najviše naučili, gdje smo se zbližili kao osobe, naučili puno o muzici, ali i ono najbitnije, o ostalim članovima benda i o sebi samima. Tako da su turneje uvijek profit i po mom mišljenju nužne ako želiš napredovati kao muzičar i kao osoba.

Komentari

komentara