Bila jednom tri praščića – prvi, najmlađi i najnestašniji, svirao je frulu, drugi je volio plesati i često je na usnoj harmonci pratio svoga mlađega brata, a ponekad bi se i treći, najstariji i najpametniji, pridružio svojoj mlađoj braći i zasvirao na violini… Tako počinje slavna priča braće Grimm »Tri praščića« koja je ovih dana zaživjela i kao dramatizirana audiopriča nove edicije »Pričoteka« diskografske kuće Dancing Bear.

Dramatizaciju, režiju, glazbu, produkciju, tonsko snimanje i montažu potpisuje poznati riječki skladatelj Igor Karlić, a u glavnim ulogama pojavljuju se riječki rokeri – Damiru Urbanu pripala je uloga vuka, a kako nam je sam Karlić naglasio, sasvim je normalno da su onda »letovci« – praščići.
Zahvaljujući njegovoj slavnoj »Ciklami«, Damir Martinović Mrle glas je posudio onom prvom, najmlađem i najnestašnijem praščiću, Zoran Prodanović Prlja zbog svog dubokog i markantnoga glasa bio je logičan izbor za najstarijeg i najpametnijeg praščića, dok je Mateju Zecu pripala čast da glasovno interpretira srednjeg praščića, onog koji voli plesati.
– Već 20 godina bavim se scenskom glazbom i ideja o audiopriči s autorskom glazbom već mi se dugo motala po glavi. Uostalom, htio sam se uhvatiti u koštac s izazovom dramatizacije i tako malo, po malo počinju se realizirati moje ideje pretočene u audiopriče od kojih su prve dvije upravo objavljene. Naravno, uskoro slijede nova izdanja koja su u završnoj fazi realizacije.

Već spomenuta »Tri praščića« u kojoj su glasovi povjereni poznatim riječkim rokerima, a u ulozi naratora znani je riječki glumac Denis Brižić, te »Slavuj« prema priči Hansa Christiana Andersona u kojoj glasovno glume glumci riječkog Gradskog kazališta lutaka Petra Šarac kao Slavuj, Anđelko Somborski kao Car, te Božena Delaš kao Djevojčica, virovitički glumci Igor Golub kao Kapelnik i Ernest Beres kao Urar, te Ivica Lučić iz Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku kao Ribar, kazuje nam Igor Karlić kojeg smo jučer dobili u pauzi proba predstave nastale prema romanu Marije Jurić Zagorke »Vitez slavonske ravni« što se postavlja na daskama osječkog Hrvatskog narodnog kazališta.

Edicija »Pričoteka« novost je u ponudi diskografske kuće Dancing Bear, namijenjena je djeci i mladima, ali i svima onima koji se tako osjećaju, a riječ je o dramatiziranim naslovima poznatih bajki i dječjih priča ispričanih u formi bliskoj radiodrami.

Poput radiodrame

– Adaptirani i osuvremenjeni izvorni tekstovi kombinacija su klasične naracije i dinamičnih dijaloga popraćenih originalno skladanom glazbenom podlogom i vjernim zvučnim efektima. Edicija se ističe originalnim i suvremenim pristupom izvornim tekstovima koji u svojim originalnim verzijama mladim čitateljima nerijetko djeluju zastarjelo – kako na jezičnom, tako i na sadržajnom planu. Ovom edicijom željeli smo djeci i mladima učiniti privlačnima priče i bajke iz kojih su njihovi roditelji, bake i djedovi kroz zabavu upijali poučne poruke i učili o bezvremenskim životnim vrijednostima. Kako bismo im približili njihov sadržaj, zaintrigirali ih, omogućili im da se poistovjete s glavnim junacima te da događaje iz priča povežu s vlastitim iskustvima, ispričali smo ih kroz realistične dijaloge na djeci bliskom jeziku – pretočili smo ih u živu riječ popraćenu suvremenom glazbenom podlogom. Zahvaljujući iskusnim glumcima i poznatim licima s hrvatske glazbene scene koji su se uz veliko veselje okušali u ulogama junaka bajki i priča uz koje su i sami odrastali, vjerujemo da smo stvorili ediciju koja će djeci i mladima biti privlačna, rasplamsati njihovu maštu i kreativnost te im približiti vrijednosti književne i dramske umjetnosti, naglašava Karlić.
Vratimo se trima praščićima – zanimljivo je da riječki praščići i vuk ne pjevaju, oni samo sviraju.
– Glazba je naravno autorska, no iako cijela priča ima snažan riječki pečat izborom glumaca i naratora, muzika nije tipična »riječka rock priča«.

Riječki pečat

Primjerice Matej Zec, odnosno srednji praščić je bluzer, dok Prlja, odnosno treći praščić, naginje countryju. Glazba i vjerni zvučni efekti tu su sastavni dio priče. Smatram da ne mora svaki segment priče biti glasovno interpretiran, djeci treba glazbom i šumovima, odnosno zvučnim efektima dočarati atmosferu jer oni tako mogu rasplamsati svoju maštu i stvarati svoje vizualizacije. Stoga su ove priče poticajne i kreativno stimulativne, ali i edukativne jer, iako smo govor likova prilagodili modernom vremenu i izbacili arhaične izraze, pouka ovih priča i bajki ostala je ista, one promiču pozitivne vrijednosti koje danas pomalo nestaju. Tako su »Tri praščića« priča o bratstvu, prijateljstvu i nesebičnosti – ističe Karlić.
Iako će se mnogima učiniti kako je CD zastarjela forma, audiopriča definitivno nije. Baš kao što su starije generacije uživale u audiopričama na kaseti, današnjim se nudi – CD.
– Ma sreći neće biti kraja, ako uspijemo zainteresirati najmlađe jer za njih to radimo, a oni su najiskreniji kritičari. Uostalom, četvorica riječkih rokera i sami su očevi, Mrle mi je kazao da njegova kći uživa u tim pričama – zaključio je Karlić.

Danas promocija u Zagrebu

Predstavljanje prvog izdanja »Pričoteke« dogodit će se danas u zagrebačkom Dancing Bear shopu, u 12 sati. Uz preslušavanje CD-a s divnim i poučnim dječjim pričicama »Tri praščića« i »Slavuj«, koji će se tom prigodom moći kupiti po promotivnoj cijeni, tu je i fotografiranje s Djedom Božićnjakom koji će ih darivati bombonima i balonima.

Komentari

komentara