Treći Dark O Metal Fest, trenutačno najveći metal festival u Lijepoj Našoj, počeo je u petak poslijepodne na terasi Hartere, ugodnim druženjem članova nizozemske grupe God Dethroned i njihovih obožavatelja. Oduševljeni ambijentom i ekipom, momci iz poznatog death metal benda uživali su u susretu s fanovima od kojih je najmlađi imao samo 17 mjeseci.


Samo nekoliko sati kasnije mirnu je atmosferu u prostoru bivše Tvornice papira zamijenila žestoka metal glazba u izvedbi pet domaćih bendova koji su dobro protresli uspavano zdanje u kanjonu Rječine. Zvijezde večeri bili su članovi riječke grupe One Piece Puzzle koja se ovog ljeta može pohvaliti dobrom koncertnom sezonom. Osim što dosta nastupaju, intenzivno rade i na dovršavanju novog albuma, a uskoro pripremaju i novi singl te prateći videospot. Nastup u Harteri bio je i odlična prilika da stari članovi Armageljon na gitari i Gospodin T. na bubnju publici predstave i dvoje novih članova – vrištačicu Anu od Balkana te basista Svemira Travicu koji »deru« kao da su u OPP-u od prvog dana. Na repertoaru su im se našle nove pjesme među kojima je najavni singl novog albuma, pjesma »Politika«, te stari repertoar, primjerice »Paranoja«, »Mala voćka«, »Derem! Rokam! Guzim!«, kao i pjesma bratskog benda Po’ metra crijeva »Ča je trubilo«. Brutalna zabavna, ludo vulgarna i 100% svoja – riječka interventno-neoliberalna četvorka nabrijanim je jednosatnim nastupom i više nego uspješno opravdala titulu headlinera prve večeri festivala.

Osim OPP-a, u Harteri je nastupila i riječka grupa Neglected koja je imala čast otvoriti treći Dark O Metal Fest, a predstavio se i pulski bend Dropthehammer, zagrebački Bad Blood te splitski Essence. Za kraj večeri ostao je Iron Maiden Party na kojem su za izbor glazbe bili zaduženi Muff-In&JesteRi.

Ove godine festival se proširio i na nekoliko manjih prostora unutar kompleska bivše Tvornice papira pa se tako u jednom od njih nalazio »Fun Room« u kojem se odvijao poseban program uz domaćine The Klinik Conspiracy koji su bili zaduženi za mračnu »elektro mjuzu« tijekom cijele noći.

Prva večer festivala privukla je dosta posjetitelja, kako ljubitelja metala tako i onih koji možda i nisu najveći obožavatelji tog glazbenog žanra, ali su ipak došli u Harteru kako bi podržali scenu i organizatore. U publici smo preksinoć ulovili i dvoje turista, Kasiju iz Poljske i Valentina iz Francuske koji su za najveći metal festival u Lijepoj Našoj imali samo riječi pohvale. Za festival su, kažu, čuli po gradu pa su odlučili doći provjeriti što se to nudi u kanjonu Rječine.

– Tu smo na godišnjem odmoru, uživamo u Hrvatskoj. Ljudi u Hrvatskoj su nevjerojatni, svi su jako prijateljski raspoloženi, pogotovo ovdje na metal festivalu. Bendovi koji nastupaju nam nisu poznati, ali ono što smo do sada čuli bilo je odlično. Također, prostor je nevjerojatan, rekao je Valentin dok je Kasia dodala:

– Ja sam u Hrvatskoj drugi put, a njemu je prvi put i sigurno ćemo se vratiti. Ja inače ne idem na metal festivale, ali Valentin ide. Rado ćemo ponovo doći.

S druge strane, Zadranin s riječkom adresom Boško otkrio nam je kako je na Dark O Metal Fest došao jer je ljubitelj žestokog zvuka.

– Prošle godine nisam mogao biti na festivalu, a ove godine sam imao prilike doći pa sam došao, kako se ono popularno kaže, podržati scenu. Nisam došao ni zbog jednog benda posebno, ali ću rado uživati u metalu i u dobrom ozračju, dodao je.

S obzirom na to da u Rijeci alternativna scena tijekom ljeta miruje, svako događanje dobra je prilika za izlazak i druženje. Smatra to i Riječanin Mateo koji je, dijelom u šali a dijelom i posve ozbiljno, zaključio kako je na Dark O Metal došao zato što mu je u životu jako dosadno. Društvo mu je pravila Eli koja nam je otkrila:

– Bili smo i na oba prošla izdanja festivala, a sad smo došli zbog ugođaja, podržavanja scene. U Rijeci se ljeti događa jako malo toga, nemaš kamo izaći i zato smo tu.

Današnji program

Ljubitelje metala i jučer je čekao zanimljiv program. Današnji, treći te ujedno i finalni dan trećeg Dark O Metal Festa započinje Beach Partyjem na plaži na Kantridi. U 17 sati u Fun Roomu u Harteri započinje turnir u Tekkenu, dok je prva svirka, ona benda iz Dark Omen iz Pule na rasporedu u 19 sati. Nakon njih nastupit će zagrebačke grupe Inside My Casket i Flesh, riječki Black Cult, headlineri Schirenc Plays Pungent Stench iz Austrije, Chaos Addict iz Slavonskog Broda te zagrebački Liv. Tijekom večeri posjetitelji će moći uživat i u plesu na šipki, fire showu u izvedbi članica udruge Red Rays i performansu Davora Dundare, dok se za sam kraj festivala priprema Glam Party za koji će se pobrinuti Muff-In & JesteRi.

Komentari

komentara