Mladi riječki glazbenik, gitarist i skladatelj Frano Živković ljetos je doživio pustolovinu života – u američkom Nashvilleu, u državi Tennessee, sudjelovao je u višednevnom festivalu posvećenom slavnom glazbeniku i producentu Chetu Atkinsu.

Frano je još prije nekoliko godina od jednog od najboljih gitarista na svijetu Tommyja Emmanuela dobio poziv za Nashville i konvenciju koja se održava u čast njegovog idola, Cheta Atkinsa, poznatog i kao Mr. Guitar. Atkins je bio američki glazbenik i producent poznatim glazbenicima kao što su Elvis Presley, Dolly Parton, Jerry Reed, Everly Brothers i mnogi drugi. Osvojio je 14 Grammyja i primljen je u nekoliko kuća slavnih: Rock’n’Roll te Country & Musicians Hall of Fame & Museum.

Tommy Emmanuel i Frano Živković na stageu

– Kad je Frano prvi put primio poziv, imao je 8 godina, međutim, na njegovu veliku žalost, nismo bili u mogućnosti otići. Ove godine Frano je s Tommyjem Emmanuellom bio na turneji koja je obuhvatila Njemačku, Švicarsku i Luksemburg i ponovo je primio poziv i službeno pozivno pismo organizatora, Marka Pritchera u ime Chet Atkins Appreciation Societyja te smo ekipirali snage i napravili sve što je u našoj moći kako bi Frano u našoj pratnji mogao napokon posjetiti Nashville. Sva naša očekivanja su u potpunosti ispunjena, a Frano je sebe, svoj talent, grad i zemlju iz koje dolazi predstavio na najbolji mogući način, otkrila nam je njegova mama Sandra Polić Živković.
O doživljenom u SAD-u obitelj mladog riječkog glazbenika govori samo u superlativima. »Bilo je prelijepo, fenomenalno. Toliko srdačnih i dragih ljudi na jednom mjestu«, otkrili su nam.

Unikatni susreti

Godišnja konvencija CAAS održava se svake godine sredinom srpnja, a sudionici imaju prilike uživati u četiri dana i noći glazbe Cheta Atkinsa koja je utjecala na nebrojene glazbenike.
– Svake godine na konvenciji sudjeluje mnoštvo glazbenika iz svih dijelova svijeta koji osim što izvode koncerte na glavnim pozornicama, pružaju masterclassove i vrhunske radionice. Uz američke kolege, ove su godine tamo bili i glazbenici iz Švedske, Danske, Slovenije, Nizozemske, Japana, Australije, Kanade i mnogih drugih zemalja – otkrila je Polić Živković.
Frano s kolegama, Joeom Robinsonom iz Australije i Casperom Esmannom iz Danske
Kulminacija svega bio je svečani tribute koncert Chetu Atkinsu koji je uključivao posebne goste iz Nashvillea, kao i međunarodne gostujuće glazbenike.
– CAAS je divno i unikatno mjesto za susrete s drugim glazbenicima, razmjenu znanja i trikova fingerstyle tehnike koju je popularizirao Chet Atkins. Fingerstyle je zahtjevan način sviranja gitare u kojoj jedan izvođač svira više glazbenih dionica u isto vrijeme: bas liniju, melodiju, ritam i pratnju. CAAS slavi ostavštinu i glazbu jednog od najvećih glazbenika kojeg je svijet ikad poznavao – objasnila je Polić Živković.
Najmlađi član Hrvatskog društva skladatelja u Nashvilleu je svirao na različitim pozornicama nekoliko puta dnevno, a sudjelovao je i u radionicama i masterclassovima.
– Svi su nam čestitali, oduševljeni Franom, njegovim talentom, tehnikom sviranja. Frano je ponovno imao prilike zasvirati sa svojim idolom Tommyjem Emmanuelom, ali i drugim gitaristima, kao što je profesor Jim Nichols, popularni Richard Smith te mladi australski glazbenik Joe Robinson. U Nashvilleu se zaista svira po cijele dane. Kad nije bio na koncertu ili masterclassu, Frano bi zasvirao u atriju, a oko njega bi se okupili »mladi« glazbenici i pitali ga da im pokaže svoju tehniku sviranja i udijeli poneki savjet. »Mladi«, a zapravo sve redom stariji od njega jer Frano je bio jedan od najmlađih sudionika, dodala je njegova mama.

Ovacije publike

Posebno emotivan bio je susret sa Seidinom Reed, kćeri poznatog glazbenika i glumca Jerryja Reeda koja je došla uživo poslušati Franu i zamolila ga da joj odvira poneku skladbu njenog oca i neke svoje originalne kompozicije. Upravo je Franina autorska glazba bila ta koja je oduševila sve prisutne i donijela mu nebrojene komplimente kako od publike, tako i od poznatih glazbenika među kojima je bio i Thom Bresh, sin slavnog Merlea Travisa te profesora Longa, po čijim udžbenicima mnogi Amerikanci uče glazbenu teoriju.
Na večernjem koncertu Frano je u svom stilu na Gibson gitari Scottyja Moorea odsvirao »Windy and Warm«, skladbu nedavno preminulog J.D. Loudermilka koju je popularizirao Atkins te nekoliko svojih kompozicija, od kojih se »The Lone Dragon« ljudima najviše svidjela i u ovacijama podigla cijelu publiku na noge.
Obitelj Živković u Nashville je stigla nekoliko dana prije početka konvencije jer su imali nekoliko dogovorenih sastanaka, a Frano je imao i nastup s Tommyjem Emmanuelom u gradiću Franklinu gdje je australski proizvođač gitara Maton imao stručno predavanje o tehnikama gradnje.
Muzej u Nashvilleu
U danima koji su uslijedili mladi Riječanin i njegovi roditelji imali su prilike upoznati Nashville i posjetiti neka od najpoznatijih mjesta na svijetu, kao što je Grand Ole Opry House gdje se svakog tjedna održavaju koncerti, počevši od davne 1925. godine kad je sve započelo kao jednosatni radijski show.

Prava uživancija

Obišli su i gdje je Frano isprobao brojne modele različitih gitara, a boravak u SAD-u iskoristili su i za posjet Gracelandu gdje su obišli dom i muzej te odali počast Elvisu Presleyju, kralju rock’n’rolla.
Legendarni Carter's Vintage Guitar Shop
Mladi gitarist i skladatelj kojem će boravak u SAD-u zasigurno biti vrlo inspirativan za daljnji rad, otkrio nam je što se njega najviše dojmilo u Nashvilleu.
– Bila je prava uživancija čuti toliko glazbenika na jednom mjestu. Koliko i na pozornicama, toliko i u hodnicima i dvoranama kojih ima jako puno, ima iznenađujuće dobrih glazbenika. Obično bih baš u jednoj takvoj dvorani zatekao prijatelje. Uzeo bih gitaru i svirali bismo dok jedan od nas nije morao otići. Još veći doživljaj bio je na stageu. Kad je Tommy imao nastup, sjeo bih pored pozornice i svirao zajedno s njim. Svirati s njim na pozornici uvijek je bila i uvijek će ostati najveća sreća. Još jedan doživljaj bio je kad mi je iznenada organizator Mark Pritcher dao da sviram na gitari koju je Chet Atkins poklonio Elvisovom glavnom gitaristi Scottyju Mooreu koji ju je dao konvenciji da se na njoj svira, a ne da visi u nekom muzeju. Već nekoliko godina izabiru mlade glazbenike da je sviraju na završnom koncertu konvencije. Ove godine su baš mene odabrali! Na tom koncertu sam se potrudio da zazvučim najbolje što mogu, rekao je Frano i dodao:
– Jako sam zahvalan svima u Hrvatskoj i u Americi koji su mi omogućili ovaj umjetnički doživljaj kao mladom skladatelju i izvođaču.

Puni dojmova

Frano i njegovi roditelji kući su se vratili prepuni dojmova, pozitivnog iskustva i želje da se ponovno vrate.
– Odlazak u Nashville predstavlja izuzetno poticajno i inspirativno okruženje za Franu i njegov talent, potiče ga na stvaralaštvo, istraživanje nepoznatih glazbenih područja i razmišljanje o daljnjoj edukaciji. Ovim putem želimo zahvaliti Tommyju i Clari Emmanuel na pozivu i pomoći, Marku i Carol Pritcher na srdačnoj dobrodošlici i Gradu Rijeci, Turističkoj zajednici grada Rijeke, Ministarstvu kulture te Hrvatskoj glazbenoj uniji, i svima koji su pomogli Frani sudjelovati na tako svjetski važnom glazbenom događanju – zaključila je Sandra Polić Živković.
Country Music Hall of Fame
Frano na masterclassu s Jimom Nicholsom Frano i John Knowles

Komentari

komentara