Grupa Anthrax će, zajedno sa Slayerima, nastupiti u Paviljonu 9 Zagrebačkog velesajma u srijedu, 1. lipnja na jedinom zajedničkom koncertu u našoj regiji. Ulaznice u pretprodaji uznose 220 kn, a na dan koncerta 250 kn te im je količina ograničena na svega 2.500 komada. Kupiti se mogu na svim Eventimovim prodajim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu te online na www.eventim.hr.

SLAYER

SLAYER

Iza Slayera je 35 godina konstantnog rada koji se manifestirao kroz 12 albuma. Slayer je jedan od onih bendova za koji znaju čak i oni koji ga ne slušaju. Ova četvrtina velike thrash metal četvorke – Anthrax, Metallica i Megadeth – svoj put počela je kovati davne 1981. godine kad su se upoznali gitaristi Kerry King i pokojni Jeff Hanneman, bubnjar Dave Lombardo i basist/vokal Tom Araya te odlučili napraviti nešto neočekivano za još jedne u nizu nabrijane klince iz kalifornijskog Hunttington Parka.
Arraya i King su prethodno svirali u bendu Quits, koji se pak prije toga zvao Tradewinds, a svirali su obrade Iron Maidena i Judas Priesta. Ono što je ostalo prisutno u narednim godinama jest bila okultna simbolika (pentagrami, naopaki križevi, šiljci…) Kad su 1982. kao Slayer otvorili koncert za hevijanere Bitch, sve se promijenilo. Uočio ih je Brian Slagel, glazbeni kritičar koji je tek osnovao, sad već legendarnu, diskografsku kuću Metal Blade Records i pozvao da snime pjesmu »Aggressive Perfector« za nadolazeću kompilaciju »Metal Massacre III«. Ulijedio je prvi ugovor.
Snimili su debitantski album »Show No Mercy« nakon kojeg je uslijedio EP »Haunting the Chapel« na kojem se već počeo stvarati mračniji zvuk. Prva pjesma na albumu »Chemical Warfare« postala je svojevrsna himna thrash metal glazbe.

Prve trzavice

Godine 1984. predstavili su se europskoj publici, točnije Belgijancima koji su pohodili Heavy Sound Festival na kojima je headliner bio UFO. Uslijedila je američka turneja nakon koje su uslijedile prve trzavice.
Kerry King pridružio se bendu novom bendu Dave Mustainea, Megadethu. No, nakon nekoliko koncerata odlučio se vratiti Slayeru i po Kingovom povratku snimaju prvi live album »Live Undead« na turneji 1984. godine koju su odradili s Venomom i Exodusom.
Čak 40.000 prodanih kopija kasnije uslijedio je i drugi studijski  album »Hell Awaits«. Ono što je kasnije  postalo klišejem sotonističke glazbe, postavila je prva pjesma ovoga albuma na kojoj je unatraške snimljen intro u kojem demonizirani glas govori »Join us…welcome back«. »Hell Awaits« lansirao je Davea Lombarda na tron najboljih metal bubnjara.
Slobodno možemo reći kako je njihov najpoznatiji i najjači album »Reign in Blood« u samom startu naišao na problem jer ga Columbia Records nije htjela objaviti zbog pjesme »Angel of Death« koja opisuje koncentracijske logore za vrijeme Drugog svjetskog rata te pokuse provođene na ljudima. Objavljen je preko Geffen Recordsa no zbog istog problema, album nije doživio distribuciju u radijskim kanalima. Tek je obrada pjesme Iron Butterflya, »In-A-Gadda-Da-Vida« za film Less Than Zero označio početak radijskog airplaya. Iako bend nije bio sretan, njihov tadašnji producent Rick Rubin očito je znao što radi.

Najkomercijalnije izdanje

Godine 1988. izbacili su svoje četvrto, najkomercijalnije izdanje – »South Of Heaven«, koje je bilo znatno sporije i promišljenije izdanje od ultra nabijenog Reign In Blooda. Godinu dana kasnije vraćaju se tim bržim vodama novim albumom – Season In The Abyss koji je opet prožet melodijožnošću s kakvom se do sad nisu susreli.
Ako mislite da su karte za koncerte danas skupe, sigurno niste znali ovo – 1990. Slayer je završio na rasprodanoj turneji s Megadeth, Suicidal Tendencies i Testamentom, za koju je karta na crnom tržištu dosegnula vrtoglavih 1000 njemačkih maraka.
Godine 1992. Lombardo izlazi iz benda nakon svađe s članovima. Prvi put je nakratko izašao iz benda 1986. godine jer nakon slabe prodaje albuma nije mogao živjeti, no ubrzo se vratio. Ovaj put nije imao tu namjeru. Osnovao je bend Grip Inc, a njegovo mjesto za Slayerovim bubnjem zauzeo je Paul Bostaph.

Zaluđenost serijskim ubojicama

Dvije godine kasnije, Bostaph je zasvirao na novom studijskom albumu »Divine Intervention«, koji je odisao Arayinom zaluđenošću serijskim ubojicama.
Bostaphovu fazu u bendu obilježeli su kaveri punk uspješnica. Exploitedova pjesma »Disorder«, na kojoj je gostovao Ice-T, završila je na legendarnom soundtracku ne tako legendarnog filma »Judgment Night«. Godine 1996. bend izdaje album »Undisputed Attitude« na kojem su obradili Minor Threat, T.S.O.L., D.R.I., D.I., Verbal Abuse, Dr. Know i The Stooges. Bostaph odlazi iz benda, a na njegovo mjesto dolazi Jon Dette iz Testamenta,  na period jedne turneje nakon koje je dobio nogu zbog sukoba s članovima. Paul Bostaph se vraća u bend.
Iako je »God Hates Us All« iz 2001. poprimio obilježja tada aktualnog nu metala, utjecaj tog žanra osjetan je i na prethodnom albumu »Diabolus in Musica« iz 1998. godine. Kad su već bili u dropanom štimu, rodila se i suradnja s Atari Teenage Riotom i nastala je pjesma »No Remorse«, koja je završila na soundtracku filma »Spawn«.
Na »God Hates Us All« turneji iza 2001. godine u bend se ponovno vraća Lombardo, s kojim odmah odlaze na novu tureju nazvanu »Still Reigning«. Gotovo mjesec dana u jesen 2003. su na svakom koncertu svirali kompletan »Reign In Blood« album, što je na kraju i završilo padanjem krvave kiše po publici, naravno umjetne. U periodu od 2002. do 2004. bend je odradio preko 250 koncerata.
Iako je uvijek volio simboliku, Kerry King je zaustavio izlazak novog, 10. albuma »Christ Illusion« na dan 6. lipnja 2006., kad je izbaćen samo EP »Eternal Pyre« s novom pjesmom »Cult«. Album je izašao 8. kolovoza.
Godine 2007.  Slayer je doživio i prvu live TV premijeru u showu Jimmya Kimmela gdje su odsvirali pjesmu »Eyes of the Insane« i još nekoliko za fanove nakon emisije. Među njima se našla i stvar Jihad, ali zbog kontroverznog teksta snimka je obrisana.
Nakon TV nastupa uslijedila je i prva nemetal nagrada – Grammy za najbolju metal izvedbu.
Godine 2009. bend je izbacio album »World Painted Blood«, koji je bio i posljednji u potpisanom ugovoru. Odlučili su da će sjesti i vidjeti što će i hoće li nastaviti s karijerom dalje. I odlučili su, snimit će bar još nekoliko albuma prije nego se raziđu.
Godinu dana kasnije dogodila se nevjerojatna turneja The Big Four na kojoj su po prvi puta na istoj pozornici sviral Slayer, Anthrax, Megadeth i Metallica, a jedan od nastupa, onaj u Bugarskoj Sofiji, satelitski je prenošen u kina diljem svijeta.
Godine 2011. gitarista Jeffa Hannemana ugrizao je pauk i prenio mu bakteriju koja mu je počela jesti meso. Oko godinu dana je trajalo liječenje, a na turneji su ga zamijenili Gary Holt i Pat O’Brian. Jeff se ipak na koncertu velike četvorke u Americi priključio bendu na pozornici i odsvirao posljednje svoje dvije pjesme – »South Of Heaven« i »Angel Of Death«. Jeff Hanneman je preminuo 2. svibnja 2013.

Bolje i one manje bolje faze

»Repentless« je dvanaesti studijski album Slayera, koji je izišao preko Nuclear Blasta 11. rujna 2015. pod producentskom palicom Terrya Datea. Gitaru i dalje svira, Jeffova vječna zamjena – Gary Holt. Na  bubnjevima je 2013. došlo ponovno do zamjene i Lombardo je vjerojatno vječno napustio ovaj bend, a palice je opet primio Bostaph.
Kao i svaki veliki bend i Slayer je imao one bolje i one manje bolje faze. Od hardcora do speed metala pa do nu metala…. više nije niti bitno što su sve radili i kome se je što više sviđalo, a kome se nije sviđalo. Slayer stoji 35 godina na pozornicama diljem svijeta i ne daju se.  Glazbeni su uzor većini velikih i manjih bendova, a znaju i oni koji ga ne slušaju. Tehnički potkovana agresivna glazba u modernom svijetu ponekad i nije samo umjetnički ispusni ventil ili najfinije platno, ponekad je glazba optužena za nedjela i zločine. Tako je bilo i sa Slayerom. Godine 1996.  roditelji ubijene djevočice Elyse Pahler tužili su Slayer kako je njihova glazba potakla ubojice na oduzimanje života. Sud je 5 godina kasnije odbacio optužbe.

ANTHRAX

 

Anthrax

Iako je Velika četvorka thrash metala postala brend godinama kasnije, te kobne 1981. uz Slayer, Metallicu i Megadeth, rodio se i prvi po abecedi, smrtonosan po imenu – Anthrax. Kao i svaki od velika četiri benda, Anthrax je u svom stilu više njegovao klasični heavy metal zvuk u koji je čak s vremenom ukomponirao i elemente rap glazbe.
Ono što ih također čini posebnima od ostatka Velike četvorke jest i velike cirkulacija članova benda. Osam vokalista, sedam gitarista, pet basista i tri bubnjara, koji su pak zaslužni za 11 studijskih albuma, 6 EP-a, 6 live izdanja i 7 kompilacija. Spomenimo i da su bili i jedini bend s Istočne obale, iz New Yorka.
Iako je danas jedini izvorni član ostao legendarni čelavac s kozjom bradicom Scott Ian, vratit ćemo se na sam početak 1981. kad je dotični odlučio s prijateljem, koji je također svirao gitaru, Dannyem Lilkerom osnovati bend.

Prva postava

U prvoj postavi uz Lilkera i Iana bili su bubnjar Dave Weiss i basist Paul Kahn, ali u periodu od jedne godine, već se pet članova izmjenilo. Snimili su prvi demo i krenuli sa svirkama. U bend su stigli Dan Spitz iz Overkilla i bubnjar Charlie Benante.
Nakon što je Megaforce Records izdao »Metallica – Kill ‘Em All«, dao je priliku i Anthraxu s pjesmom »Soldiers of Metal«, koju je producirao Ross The Boss iz Manowara te  pjesmom »Howling Furies« na B-strani.
Godine 1984. izlazi prvi album »Fistful of Metal«, ali uskoro Dan Lilker odlazi iz benda zbog loših odnosa sa Scottom Ianom. Lilker je nedugo nakon odlaska oformio Nuclear Assault.
Uskoro je zbog tenzija otkaz dobio i vokal Neil Turbin. Ian je odličio preuzeti vokalne dionice i kao četverac pod imenom The Diseased svirati hardcore punk obrade dok ne naiđe pravi pjevač.
Godinu dana kasnije izlazi »The Armed and Dangerous« EP s novim vokalom – Joeyem Belladonnom koji je ubrzo snimio i drugi studijski album »Spreading the Disease«. Budući da je u studiju ostalo vremena, Ian, Benante, bivši im kolega Lilker i vokal Billy Milano u tri dana su oformili projekt Stormtroopers of Death i snimili album »Speak English od Die«.

Emotivni trag

Uslijedile su turneje, a jedna od turneja koja je ostavila veliki emotivni trag na njima bila je turneja s Metallicom 1986. u Švedskoj kad je poginuo Cliff Burton.
Vratili su se u studio te izbacili treći album »Among the Living«, kojeg je okarakterizirao humor i tematike stripova te novele Stephena Kinga. Album su posvetili Cliffu.
Iako su odradili već dosta turneja, globalnu popularnost zaradili su s albumom »State of Euphoria« i singlom »Antisocial«, tj. obradom francuskog benda Trust, koju je MTV ubacio u rotaciju u sklopu emisije Headbangers Ball.
Godine 1989. Anthrax se pojavio u seriji »Bračne Vode« jer Bundyevi su osvojili nagradu u kojoj im ovaj legendarni bend razbije cijelu kuću. Ideja je došla od stvarnog natječaja koji je organizirao MTV, a neki sretnik je ugostio Anthrax u svojoj kući, kako bi ju demolirali.
Malo su stali na loptu i izbacili sljedeći album – »Persistance of Time«, koji je bio podosta ozbiljniji. Japanska verzija imala je i obradu Dischargeve pjesme »Protest and Survive«.

Suradnja s Public Enemy

Legendarni Public Enemy 1991. napravio je suradnju s Anthraxom, a produkt je bila stvar »Bring the Noise«. Veliki hit koji je rezultirao zajedničkom turnejeom na pogled nespojivih glazbenih svjetova.
Belladonna je potjeran iz benda, a na vokal je stigao John Bush iz Armored Sainta. Bend je potpisao ugovor za Elektru i 1993. izbacio »Sound of White Noise«. Nedugo zatim odradili su još jednu neobičnu suradnju sa skladateljem klasične glazbe Angelom Badalamentijem za kojeg su odsvirali skladbu »Black Lodge«, jednu od tema za kultnu seriju »Twin Peaks«.
Gitarist Dan Spitz napustio je bend kako bi postao urar. Naredne godine za potrebe nastupa na gitaru su uskakali Paul Crook  i Dimebag Darrell iz Pantere.
Nakon što su se 2001. u Americi zaredili napadi s prahom antraksa, bend je na na svojim službenim stranicama objavio ironični komentar kako razmišljaju o promjeni imena u neko prijateljskije, poput Basket Full of Puppies.
Narednih godina bend je izbacio »We’ve Come for You All« za Sanctuary Records nakon čega je uslijedila i vijest da će se opet promijeniti članstvo benda, ali na ono zlatno – Scott Ian, Dan Spitz, Joey Belladonna i Frank Bello. Problem je bio u Belladonni koji se ipak, ali tek, vratio 2009. godine po kad je bend krenuo na turneju s Velikom četvorkom.
Početkom 2013. gitarist Rob Caggiano, koji je svirao kratki period izašao je iz benda i na njegovo mjesto došao je Jonathan Donais iz Shadows Falla te je to bila posljednje promjena u postavi benda do danas – Scott Ian, Charlie Benante, Frank Bello, Joey Belladonna i Jonathan Donais.

Neobične suradnje

Dana 26. veljače 2016. bend je izdao 11. studijski album »For All Kings«.
Anthrax je došao sam s istočne obale i osvojio svijet svojom heavy glazbom, ali pod vodstvom Scotta Iana nisu se libili niti neobičnih suradnji s rap izvođačima, kao što im nije bilo strano niti izdavati albume s coverima najvećih im uzora među kojima je bilo čak više punk imena nego rock i metal.

Komentari

komentara