Postoje lica koja promatramo na naslovnicama ploča, pratimo u medijima, na društvenim mrežama. Postoje glasovi kojima se pridružujemo iz prvih redova na koncertima, glasovi koje pamtimo s prvih tuluma.

Govore nam istinu, hrane našu znatiželju, hrabre nas da mijenjamo sebe, svoj grad, svijet. Dižu nas iz kreveta, tjeraju na ples, prate nas na putovanjima, uz nas slave i tuguju. Donose nam savjete u stihovima i utjehu u riffovima. To su glasovi Long Playa, lica rocka.

Najava je to rock monografije »Long Play« autora Blagoje Borislava Pešića. »Long Play – zabilješke u vremenu« zbirka je fotografija koja sadrži 1332 portreta čak 333 regionalnih glazbenika iz prvih pedeset godina rock glazbe na ovim prostorima.

Kultna crna stolica

Autor ove velike knjige portreta je beogradski fotograf i dizajner Borislav Pešić Blagoja koji je knjigu stvarao punih šest i pol godina putujući regijom s jednom crnom barskom stolicom i pokretnim fotostudijom. Na tu stolicu su sjeli svi akteri monografije i stolica je postala neka vrsta neophodnog rekvizita uz instrumente s kojima su se glazbenici slikali

– Žanrovski su najzastupljenij rock muzičari, a na stranicama knjige možete prepoznati i velikane pop muzike ovih prostora, kao i nekoliko snažnih likova s jazz i blues scene. Knjiga je u formatu LP ploče u ekskluzivnom pakiranju s kutijom. Štampana na tri vrste papira u dvije zasebne tehnike i trebala bi naći na kolekcionarskim policama okružena glazbom s ploča umjetnika koji se nalaze u njoj. Na gotovo 400 stranica možete pročitati i biografije sa zanimljivim crticama iz života glazbenika uz koje su odrastale generacije ove regije. Polazna ideja knjige je da se kroz fotografije i tekstove na originalan način detaljno zabilježi bogata zajednička muzička povijest, a muzika može izbrisati granice, reći će Borislav Pešić Blagoja.

Predgovore su napisali renomirani glazbeni znalci – beogradski rock kritičar, novinar i publicist Petar Janjatović, zagrebački rock glazbenik i publicist Siniša Škarica, slovenski mu kolega Grega Tomc. Završnu riječ dao je poznati riječki roker i pisac Vlado Simcich Vava, a kao svojevrsno putovanje kroz knjigu, autor je pisao uvodnik iz osobnog kuta o radostima i mukama nastajanja ovih portreta.

Preko granica

Knjiga je tiskana uz podršku HDS ZAMP-a, a među zastupljenim glazbenicima nalazi se oko 150 hrvatskih glazbenika i autora te članova Hrvatskog društva skladatelja.

– Biti uz neki veliki bend, pomagati mu da se čuje glasnije, pjeva dulje i da njegov rad bude priznat i cijenjen – to je privilegija i zadatak te ujedno ono što Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP rade već desetljećima.

Mnogi naši članovi svojim su pjesmama i albumima ušli u ovu foto rock monografiju. S ponosom smo pomogli u realizaciji ovog vrijednog projekta jer mislimo da nam je cilj zajednički, a to je slavljenje glazbe kao poveznice preko granica vremena i prostora, ističe Milan Majerović-Stilinović, voditelj komunikacija HDS ZAMP-a.

Promocija knjige kreće u četvrtak iz Zagreba, nastavlja se u Rijeci ove subote, a potom je na redu Beograd 31. listopada. Zagrebačka promocija bit će održana u Tvornici kulture s početkom u 20 sati, a o knjizi će govoriti Petar Janjatović, Siniša Škarica, Gregor Tomc i Vlado Simcich Vava. Riječka promocija dogodit će se u subotu, 12. listopada u River Pubu, a predstavit će je autor, Petar Janjatović i Vlado Simcich Vava. Početak druženja je u 20 sati.

Promocija monografije »Longplay« u River Pubu zapravo je idilično spojena i s koncertnom promocijom drugog albuma riječkog benda Turisti nazvanog »Revolución«. »Revolución« ima deset pjesama, devet autorskih Vave Simcicha i obradu punk rock klasika »Javna kupatila«. Album je sniman u kastavskom studiju s dugogodišnjim suradnikom producentom Matejom Zecom, a kao gosti se pojavljuju Darko Terlević iz riječke grupe The Siids, Robert Jovanović iz Mandrila koji je kraće vrijeme i sam bio član benda, te Raul Varljen iz Parafa. Fotografije na albumu potpisuje Blagoja Pešić, omot je djelo street art umjetnika Vladimira Tomića Moska, a konačni izgled dao je Mladen Stipanović Stipe iz studija SMART69.

Anakrona zamka

Turisti su oformljeni 2015. godine, no tek nakon debitantskog albuma »Human_esque«, dvije godine kasnije, počinju s koncertnim nastupima. Zadnji su bili na Antivalentinovu, potom kao potpora trećemajcima, i konačno u ljetnoj varijanti na vežičkoj Zvečki. Sada je konačno objavljen i drugi album »Revolución« koji će Turisti u cijelosti predstaviti na prvoj koncertnoj promociji u riječkom River Pubu. Osim »Nepobjedivih« i obrade Parafa »Javna kupatila« na repertoaru će se naći i još poneko iznenađenje u izvedbi pjevačice Ive Močibob, bubnjara Bobe Grujičića, basista Sergeja Hofmana i gitarista Vave.

– Prokletstvo drugog albuma poznata je diskografska pogibelj u koju su mnogobrojni izvođači pristigli nakon vrsnoga prvijenca. Mnogi su zapeli na toj stepenici uglavnom pokušavajući nadmašiti tehnološke domete nastupnog albuma stavljajući sadržaj u drugi plan. Danas je to anakrona zamka zato jer sam format albuma sve više služi kao kolekcija singlova, a ne kao jedinstveni umjetnički iskaz, druga je funkcija današnjih albuma da budu svojevrstan izlog onoga što izvođač pruža na pozornici. Drugi album Turista »Revolución« funkcionira na obje razine: riječ je o rasnome pop-rock bendu koji čine prekaljeni profesionalci s participacijom na više od stotinu albuma različitih izvođača u varijabilnim ulogama tako da su im dobro poznata pravila igre prilikom transformacije iz debitanta u ostvarivača očekivanja. Pola pjesama s albuma koji su plasirani kao singlovi uoči njegova izlaska znači da Turisti vrlo dobro znaju kako komunicirati s trenutačnim diskografskim trendovima, napisao je u recenziji albuma Bojan Mušćet dodajući:

Live-atrakcija

– Bend koji je startao u studiju u međuvremenu se renesansno pretvorio u prvoklasnu live-atrakciju. Turisti su ostali vjerni osnovnoj recepturi s prvijenca »Human – Esque«: na temelju čvrstih ritmova Bobe Grujičića i preciznosti Sergeja Hofmana gitaristički pasaži Vave Simcicha i vokalne finese Ive Močibob slušatelja vode u zarone u različite žanrove. »Revolución« nudi kompaktnije oblikovanje repertoara očito više usmjerenoga prema live izvedbama, no svaka skladba ima svoju songsobnost, od razorne naslovne skladbe preko probijanja zvučnog zida u efektnoj obradi pjesme »Javna kupatila« grupe Paraf, do kinematičnoga surf instrumentala »Frape od mandarina«. Duet Vave i Ive u finalnoj skladbi »Vegas« izvrsno zaključuje album, a na neki način posveta je njihovim paralelnim karijerama – Vavinoj instrumentalnoj i Ivinoj u kvartetu ENI. Kao i njihovi negdašnji imenjaci koji su nastali i nestali prije četrdesetak godina – The Tourists (iz kojih su nikli Eurythmics!), riječki Turisti stvaraju inspirativnu glazbu koja automatski navodi na repetitivno slušanje linijskim ili random redoslijedom. Njihovo glazbeno putovanje, srećom, nije kružno, svaka nova skladba otkriva nove kvalitativne autorske i izvođačke domete ovoga osobitog benda.

 

Komentari

komentara