Bob Dylan napokon je prekinuo šutnju o dobitku Nobelove nagrade te rekao da ga je objava 13. listopada ostavila »bez riječi«, priopćila je fondacija te nagrade u petak.

»Hoću li primiti nagradu? Naravno«, navodi fondacija Dylanovu izjavu.

Američki pjevač i kantautor prvi je glazbenik koji je dobio tu prestižnu nagradu.

Izbor je izazvao kontroverze u literarnim krugovima, a mnogi su se javno izjasnili da je nagrada trebala pripasti piscu knjiga, a ne pjesama.

Dylanova šutnja o dobitku nagrade također je izazvala kritike, a članovi švedske akademije javno su je nazvali »arogantnom«.

Akademija je poručila da su, nakon što su pet dana pokušavali stupiti s njim u kontakt kako bi ga osobno izvijestili da je dobio nagradu, odustali.

Dylan je nazvao stalnu tajnicu švedske Akademije Saru Danius ovaj tjedan, navela je akademija.

»Vijesti o dobitku Nobela ostavila me bez riječi«, rekao je. »Vrlo sam počašćen nagradom«.

Nobelova fondacija navela je da još nije odlučeno hoće li Dylan prisustvovati dodjeli nagrade u prosincu u Stockholmu.

Vijesti o Dylanovu prihvaćanju nagrade slijedila je u isto vrijeme s objavljivanjem njegova intervjua za britanski list The Telegraph.

U tom intervjuu Dylan je rekao da će »apsolutno« prisustvovati svečanoj dodjeli – »ako će to ikako biti moguće«.

Slavni umjetnik rekao je novinarki Edni Gunderson da je »zapanjujuće, nevjerojatno« primiti tu časnu nagradu. »Tko bi uopće sanjao o tome?«

Uvjetno se složio s tvrdnjom Akademije da je njegovo djelo književnost koja pripada usmenoj i pjevnoj tradiciji drevnih pjesnika poput Homera i Sapfo.

»Pretpostavljam, na neki način, kazao je navodeći naslove nekih svojih pjesama poput primjerice »Blind Willie«, »A Hard Rain«, i »Hurricane«, među ostalim.

Međutim, na drugima je, kazao je, da odrede značenje njegovih pjesama.

»To bi trebali znati akademici. Nisam za to kvalificiran«, rekao je Dylan.

Komentari

komentara