Prokolala je vrela krv u ljudima u utorak navečer u Boćarskom domu u Zagrebu. Ne samo zato što je u tom zatvorenom prostoru bilo vruće kao u šestom krugu pakla, nego i jer je Body Count predvođen Ice T-om uspio bar na jedan tren vratiti ljude u onaj beskompromisni žestoki zvuk devedesetih. Na dva sata zagrebačko Prisavlje postalo je South Central Los Angeles.

Kad mi netko kaže “glazba” i “devedesete”, u glavi vrtim dva benda koja su mi sinonim za taj zvuk, Body Count i Nirvana. Obzirom da bi pojava Nirvane na stageu davala ozbiljne indicije da se bliži sudnji dan, Body Count je zapravo sve što je nostalgično ostalo od tih godina kad je zvuk bio žešći, život manje kompliciran, a Los Angeles gorio kad policajac bez razloga ubije crnca. No, u takvim situacijama uvijek postoji strah da će sad već ostarjela grupa raštelovano ubiti svu nostalgiju i pokvariti hrpu sjećanja na mladosti.

Ovaj put na sreću to nije bilo tako. Ice T jeste ostario, Ernie C na svojoj gitari još i više, ali zvuk je i u utorak bio beskompromisan. Prvi redovi, ali i malo dalje od njih, ubacili su u petu brzinu i krenuo je pogo, “šutka” kako se znalo kazati tih devedesetih. Napokon se osjetio bijes i žestina inicirani glazbom, nešto što današnji umjetnici nota teško postižu. Nije zgoreg došla ni poruka frontmena benda da se nešto najgore što se desilo svijetu zove Donald Trump.

Odigrala je ekipa na sigurno, pri tome, trećina stvari na koncertu bili su s kultnog prvog albuma koji dijeli ime s grupom. Ne mogu pogriješiti s time, publika je još uvijek najdivlja baš na te pjesme. “Body Count”, “Voodoo”, “There Goes Neighbourhood” stvarale su iskre u ljudskim očima.

I jasno, čitavo vrijeme ono pritajeno iščekivanje hoće li se svirati i vjerojatno najkontroverznija pjesma devedesetih. I hoće, kao posljednju u regularnom dijelu prije tri stvari bisa, Ice T i Body Count odsvirali su “Cop Killer”.

Uz očekivani delirij publike, koja je bar na tren pjevanjem ove uspješnice mogla se uvjeravati da im protusistemska borba nije svedena samo na komentiranje na Facebooku.

Da sve bude i vizualno zanimljivo, pobrinula se Coco, supruga Ice T-a, koja se svojim ogromnim umjetnim oblinama stalno nalazila blizu muža. Ipak je korjenima negdje s ovih prostora, pa je valjda htjela osjetiti beat lokalne populacije. I može otići zadovoljna. Bar na jedno večer u jednom prostoru, Zagreb je bio žestok, divlji i protusistemski.

Komentari

komentara