Američki indie/americana bend Calexico nastupit će ovog ljeta, 13. kolovoza, premijerno u Rijeci gdje će na otvorenom prostoru Ex port Delte predstaviti novi album, objavio je organizator Distune promotion.

Calexico će promovirati svoj deveti po redu studijski album »The Thread That Keeps Us«, koji je izašao 26. siječnja u izdanju City Slanga, koji, po ocjeni kritičara, bilježi stilsku raznolikost, nepredvidljivost i kreativnost.

U procesu stvaranja albuma, pjevač i gitarist Joey Burns i bubnjar John Convertino, osnivači Calexica, pronašli su posebnu kuću u neobičnom okruženju na obali sjeverne Kalifornije koju su prenamijenili u studio. Sagrađena je od ostataka drva i ruševina iz brodogradilišta i pruža neopisiv pogled te odiše filmskom atmosferom.

Kao takvo mjesto, Kalifornija je imala snažan učinak na snimanje albuma. Dualnost između njezinih krajnosti, odnosno mjesta ostvarenja snova za neke, a noćne more za druge, oslikava se i u novoj glazbi Calexica, koja je ovaj puta sirovija nego prije.

U suradnji s dugogodišnjim inženjerom Craigom Schumacherom, Calexico je koproducirao »The Thread That Keeps Us«, okupljajući glazbenike iz cijeloga svijeta kako bi stvorili umirujući, ali ekspanzivni zvuk gitara s bljeskovima distorzije.

»Malo je više kaosa i šuma od onoga što smo radili na prijašnjim albumima«, izjavio je Burns.

»Kadgod pišemo i dođemo do nečega što netko prepozna kao potencijal, netko iz benda kaže: ‘Na dobrom smo tragu, ali nastavimo i vidimo što još možemo otkriti’. Jako je važno za bend da uvijek teži novim stvarima«, opisao je Burns proces stvaranja albuma.

Calexico, osim Burnsa i Convertina, trenutno čine i Martin Wenk, Jacob Valenzuela, Sergio Mendoza, Jairo Zavala Ruiz i Scott Colberg.

Koncert je podržan od strane Ministarstva kulture i Grada Rijeke te je dio programskog pravca »Slano i slatko« projekta Rijeke kao Europske prijestolnice kulture.

Ovo će biti prvi puta da Calexico dolaze u Rijeku, a već su nastupili u Puli, Šibeniku te više puta u Zagrebu.

Komentari

komentara