Američki rocker Bob Seger jedan je od onih izvođača uz kojeg se bez imalo krzmanja može koristiti čuvena izreka o tome kako se upornost isplati.

Pravi uspjeh i svjetsku slavu doživio tek devetim albumom, pločom »Night Moves« objavljenom u listopadu 1976. Do tog trenutka Seger je iza sebe imao debitantski singl »East Side Story« objavljen još 1966., kad je imao 21 godinu, te čak osam albuma koji su bili znani ponajprije u Detroitu, ali ne baš i izvan granica tog i susjednih gradova države Michigan.

Tri lijepe stvari

Završni temelji za taj uspjeh podignuti su godinu dana ranije, kada se Segeru događaju tri lijepe stvari – objavljen mu je osmi album »Beautiful Loser«, pronašao je odličnu prateću grupu Silver Bullet Band te krenuo s njima na izuzetno dobru turneju koja je te godine ocijenjena jednom od najboljih rock predstava. Korak dalje Seger i dečki iz Srebrnog metka čine u proljeće 1976. godine, kad objavljuju odličan dvostruki album »Live Bullet« koji stiže do 34. mjesta Billboardove ljestvice pop albuma što je za live ploču odličan rezultat, a još je bitnije da na ljestvici 100 najprodavanijih ostaje 168 tjedana pa je i do danas jedan od najprodavanijih live albuma . No, sve je to bilo samo zagrijavanje za novi uspjeh, izvrstan studijski album »Night Moves« koji će u jesen te 1976. Segera napokom učiniti sveameričkom rock zvijezdom. »Night Moves« je prvi Segerov album koji ide u američki top 10 i doseže osmo mjesto, a istoimeni singl također je njegov prvi top 10 singl s još boljim plasmanom – 4. mjestom.

Silina emocija

Riječ je o albumu tematski vezanom uz rock and roll glazbu i prolaznost, bolje rečeno uz one koji vole rock and roll, ali više nisu mladi. Sve to osjeti se već u uvodnoj skladbi ploče, odličnoj i žestokoj »Rock and Roll Never Forgets« u kojoj slušamo priču o djevojkama koje više nisu slatke 16-godišnjakinje, ali i u ranim tridesetim luduju za rockom i dovoljan je ritam rock and rolla da se iznova osjete mlade. No, pjesma koja na još bolji način iznosi tu poredbu zrelih godina i mladosti s neizostavnom notom nostalgije i tuge je prekrasna naslovna »Night Moves«, jedna od najboljih rock elegija u cjelokupnoj povijesti glazbe, sjajno odsvirana i otpjevana te još bolje napisana pjesma u kojoj slušamo prisjećanje zrelog 30-godišnjaka na svoju prvu veliku ljubav i svu silinu emocija koju je ona donijela. On, a to je sam Bob Seger jer je pjesma utemeljena na vlastitom iskustvu, te 1962. imao je 17 godina, djevojka Rene Andretti u koju se zaljubio, godinu više.

U prvom dijelu pjesme slušamo stihove o njihovom izgledu i mladosti, slijedi potom priča o tome kako odlaze Iz Ann Arbora do šumarka na kraju polja kukuruzišta i tu u autu na zadnjem sjedalu izmjenjuju nježnosti i vode ljubav i to tako intenzivno, da pjeva Seger, vide svjetlo munje i osjećaju udare gromova. I tu negdje staje drugi dio pjesme i počinje treći, završni u kojem zvuk udara groma budi četrneast godina kasnije sada 31-godišnjeg Segera koji se s nostalgijom kroz polusan sjeća tih divnih trenutaka i bolno postaje svijestan činjenice prolaska vremena, gubitka mladosti što je sjajno izraženo bitno drugačijim značenjem pojma Night Moves. Naime, u onom početnom dijelu taj pojam je značio noćna kretanja, odnosno vođenje ljubavi, a petnaestak godina kasnije pojam ima značenje po kojem – noći prolaze!

Pitkost

I treća velika pjesma s ovog albuma nudi nostalgiju. Radi se o odličnoj baladi »Mainstreet«, još jednoj lijepoj priči o ranoj mladosti. Seger se prisjeća kako je, još kao dječak u ranim tinejdžerskim godinama, nastojao svake ljetne večeri vidjeti jednu lijepu plesačicu koja je nastupala u klubovima u glavnoj ulici Ann Arbora, ulici Ann Street. Nostalgično prisjećanje praćeno je isto takvom glazbom pa je pjesma postala veliki hit i spada u red ponajboljih u Segerovoj karijeri.

Veliki uspjeh, ponajprije zbog svoje pitkosti i melodioznosti, doživjela je i »Ship of Fools«, a na koncertima su zbog svoje žestine, ritmičnosti i očiglednog erotskog naboja jako dobro prolazile »The Fire Down Below« i »Come To Papa«, dok su istu takvu pažnju privlačile i dvije vesele i zabavne rock and roll žestice koje su govorile o tome kako lijepe i pametne žene od muškarca mogu napraviti prilične budale – »Sunspot Baby« govori o muškarcu kojeg je prevarila zgodna žena, ukrala mu novce i kreditnu karticu pa sada uživa. On slijedi trag kartice i pokušava je naći, ali mu ne uspijeva. No, nastavit će – i to ne samo zbog tih kreditnih kartica! Sestrinska pjesma ovoj nedvojbeno je i završna »Mary Lou« u kojoj slušamo priču o potrazi za curom koja je pobjegla s novcem, a uz sve ove teme Seger se u pjesmi »Sunburn« dotiče i života rock zvijezda, odnosno zabavljača i show biznisa općenito.

Naglasak na orgulje

Sjajnim kombinacijama akustičnih i električnih gitara, spojem klasičnog rock and rolla s country i blues utjecajima te naglaskom na korištenje orgulja koje svemu daju mali zvučni zid idealan za ostale instrumente i Segerov hrapavi vokal, Seger i Silver Bullet Band ovim su odličnim albumom učinili jako puno za razvoj heartland rocka, a još više za vlastitu karijeru koja je baš nakon ovog albuma krenula u visine što i nije ništa čudno jer »Night Moves« i danas, četiri desetljeća kasnije, ostavljaju snažan dojam iskrene i dobre rock ploče.

Jedna od najčuvenijih rock elegija

Prekrasna »Night Moves« u kompozicijskom je dijelu rađena po uzoru na Springsteenovu pjesmu »Jungleland« s albuma »Born To Run«, a tematski su joj uzori bili divna pjesma Krisa Krisstofersona »Me and Bobby McGee« te film »American Graffiti«. Zanimljivo je da su je uz Segera snimili lokalni glazbenici iz Toronta u jednom od tamnošnjih studija i to stoga jer su članovi Silver Bullet Banda već bili otišli u SAD. Prateće vokale pjevaju Sharon Lee Williams, Rhonda Silver i Laurel Ward, a tadašnji Segerov menadžer Punch Andrews bio je nezadovoljan učinjenim i tvrdio je kako nisu zadovoljni ni u diskografskoj kući Capitol Records. Zato je Seger i nije nudio kao singl, ali je to učinio producent Jack Richardson, a kad su je čuli u Capitolu, odmah su odlučili objaviti je kao singl i cijeli album nazvati po njoj. Danas je to jedna od najčuvenijih rock elegija.

Komentari

komentara