Jedna od najboljih britanskih kantautorica Anna Calvi u svibnju dolazi u Rijeku i to u sklopu Ciklusa Furioza Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Anna Calvi će u Rijeci nastupiti prvi puta i to u četvrtak 23. svibnja u 20 sati u prostoru perivoja Guvernerove palače, odnosno Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

Prepoznata kao emotivna kantautorica, virtuozna gitaristica i fascinantna izvođačica, već od 2011. godine kad se pojavila na sceni, neprocjenjivi je dio britanske glazbene industrije. Oba njezina albuma, istoimeni prvijenac te nasljednik »One Breath« iz 2013. godine, zaradili su nominacije za britansku glazbenu nagradu Mercury, dok joj je prvi album donio i nominaciju za nagradu BRIT za najbolju novu izvođačicu. Dosad je surađivala s velikim imenima poput Briana Ena i Marianne Faithful te s Davidom Byrneom s kojim je izdala album obrada Strange Weather 2014. godine. Pod palicom Roberta Wilsona 2017. godine je skladala glazbu za operu »The Sandman«.

Snaga u kontrastu

U Rijeku Anna Calvi dolazi promovirati treći album »Hunter«. Album je to iskonskih perkusija, neobuzdanih gitara i izvanrednog lirizma kojim Calvi svoje glasovne i gitarističke ekspresije razvija van granica svega što je prije radila, stoji u najavi koncerta.
Anna Calvi/foto Davor Kovacevic

Anna Calvi/foto Davor Kovacevic

– Oduvijek mi se sviđala ideja međuigre mojeg glasa s gitarom, to sam htjela dalje razvijati i zaista izraziti osjećaj slobode, kaže Calvi o albumu za kojoj joj je bilo važno da bude ranjiv koliko je i snažan, lijep koliko je i grub, da govori o lovini koliko i o lovcu. No, istovremeno pazi da te osobine ne odredi kao »muške« ili »ženske« – cijela je poanta da jedna osoba, kojeg god roda, može biti što god poželi. Snaga je u samom kontrastu, u načinu na koji se kreće među tim ekstremima, zahvaljujući čemu zvuči slobodnije nego ikad.

Izazivaju žanrove

Ciklus Furioza na iznimnim riječkim lokacijama predstavlja glazbu koju stvaraju žene, glazbenice koje pomiču granice, izazivaju žanrove te grade nove, uzbudljive glazbene svjetove. U okviru Furioze u Rijeci su do sada nastupile Punčke, Ana Antonova, Brutus, Chelsea Wolfe, Inga Mauer i Rrose. Ciklus Furioza osmišljen je u sklopu programskog pravca Kuhinja koji djeluje u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a bavi se prvenstveno manjinama i migracijama. Programi Kuhinje obuhvaćaju različita područja kulturnog i društvenog djelovanja (glazbu, književnost, audio-vizualne djelatnosti, inovativne umjetničke i kulturne prakse, gastronomiju, nogomet). Koncertom Anne Calvi, programski pravac Kuhinja podržava Festival queer i feminističke kulture Smoqua.

Ulaznice

Ulaznice su dostupne po promotivnoj cijeni od 100 kuna do 21. travnja. Redovna cijena ulaznice je 120 kuna do 22. svibnja dok će na dan koncerta ulaznica koštati 140 kuna.Mogu se kupiti u Dallas Music shopu u Rijeci i u sklopu Entrio sustava.

Komentari

komentara