Prvo izdanje Ciklusa Furioza, programa posvećenog sjajnim ženskim glazbenicama nastalog u sklopu programskog pravca »Kuhinja« Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, zaključeno je posljednjim od ukupno četiri događaja organizirana tijekom ovog ljeta.

Nakon izleta u indie rock, post-punk i goth vode, posljednja je stanica ovogodišnje Furioze bila rezervirana za veliku techno poslasticu, organiziranu u suradnji s AD agencijom Riječanke Manuele Budimilić koja ovom prilikom slavi 15 godina postojanja.
Događaj pod nazivom »Torpedo ONE: Ciklus Furioza + 15 YRS AD« osmišljen je kao nadopuna na višegodišnju i kontinuiranu obnovu elektroničke scene koju provodi klub Crkva, ovog puta u suradnji s Rijekom 2020 i AD-om, u prostoru riječke industrijske baštine.
 Marko Gracin

Marko Gracin

Prvotna ideja, da se događaj održi na području nekadašnje tvornice Torpedo, uz organizaciju tri zasebne pozornice – jednu za Ciklus Furiozu, drugu za slavljenički 15 YRS AD, a treću za domaće snage – zbog vremenskih je neprilika nažalost premještena u halu na prvom katu Exportdrva gdje je sav program prilagođen jednoj pozornici, što i jest idealan prostor za veće elektroničke provode, kakvi su pravilo u svim većim europskim gradovima, no Torpedo je ipak, pokazalo se to više puta, priča koju uz glazbu, naročito u ljetnim mjesecima, valja njegovati.
Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Broju pozornica koji je na koncu sveden na jednu, prilagodio se i broj izvođača, no svi su najavljeni headlineri – Alexander Kowalski, Heiko Laux, Inga Mauer i Rrose – ostali na broju, dok su ih pratile tri domaće snage – Mystic i di.merkl koji su otvorili Torpedo One i DJ Ogi koji ga je zatvorio.
Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Sve u svemu, dovoljno programa da se od 23 sata navečer do 8 sati ujutro zadovolji sve ljubitelje elektroničke glazbe, čak i kada riječko vrijeme nije na njihovoj strani. Novootvoreni prostor prvog kata zgrade Exportdrva, premda jednako zagušljiv, djeluje dosta svježije nego dobro nam poznato prizemlje, a atmosferi su svakako pomogla izvrsna vizualna rješenja Oblika 3 zbog čega je Torpedo ONE, naročito između jedan i dva sata ujutro kada se prostor počeo puniti, pokazao izdanje elektroničkog događaja kakav se rijetko viđa, barem u ovim organizacijskim razmjerima, na ovom području.

Komentari

komentara