‘Prije 13 godina dok ovi festivali nisu postojali, s Jerryjem smo sjedili na terasi restorana Perun i gledali Kvarner. Tom prilikom Jerry nam je kazao, kad umre, da mu pepel prospu s Mošćenica prema moru. Iz obaveze prema Jerryju, po kojem ovogodišnji festival nosi ime, nije nam padalo napamet da otkažemo ovaj koncert, unatoč katastrofalnom vremenu’, istaknuo je Damir Halilić Hal u uvodnoj najavi pred početak sinoćnjeg koncerta, a stotinjak posjetitelja njegove riječi nagradilo je burnim aplauzom.
Sukladno najavi i paroli iskovanoj u Brseču, organizatori su uložili ogroman trud da prvenstveno osiguraju prostor u koji će smjestiti band, tehniku i publiku. Kao spasonosno rješenje poslužila je Stražnica, povijesna Loža, u kojoj su se nakon nekoliko stoljeća, umjesto bitnih odluka za mjesto, razlijegali zvuci bluesa.

Večer je otvorena nastupom srpskog tria Cotton pickers, koji su svojim blues-rockom dobrano razdrmali publiku.

– Na kraju je sve ispalo odlično. Cijelo jutro smo čekali obavijest o otkazivanju, a kad smo došli bilo je poput smaka svijeta. Jedino što smo vidjeli su vrijedni tehničari koji su slagali šator, binu i razglas. I hvala im na tome, da nije bilo njih mi sad ne bi imali na čemu svirati. Naravno, veliko hvala i odličnoj publici koja je unatoč ovakvom vremenu došla na koncert, rekao nam je po završetku svirke, gitarist i pjevač Jovan Stepić, kojem su ‘leđa i ritam držali’ brat Ivan (bas gitara) i Uroš Ugrinović (bubanj).

Nastavak večeri donio je dašak čikaškog bluesa, u svojevrsnom hommageu velikanu i legendi bluesa Muddy Watersu. Davide Lipari & the Blue Cats i usno harmonikaš Riccardo Grosso, predstavili su Muddy Waters Project, a ovacije s kojima ih je ispratila publika najbolje govore kakvu su izvedbu pružili.

publika okupana kišom

Kraj koncerta donio je priliku za druženje s izvođačima što nisu propustili ni posjetitelji, pa su tako padali kišni selfiji uz zahvale za odličnu svirku. Pod dojmom je bio i Davide Lipari, koji je pohvalio publiku i zahvalio se organizatorima na realizaciji koncerta u gotovo nemogućim uvjetima. Ni mještani, ali ni gosti koji od koncerta u Klani pohode festival nisu skrivali zadovoljstvo što je večer u Mošćenicama održana.

– Širom regije ovog vikenda su svi koncerti bili otkazani, a blues u Mošćenicama se održao. Večer je top, a bendovi vrhunski, rekao nam je Dejan Viškanić, s kojim se složio i Vladmir Nalis.

Ovogodišnji Jerry Ricks Blues Festival nastavlja se večeras, 29. srpnja, u Ičićima premijernom blues svirkom. Anita Camarella & Davide Facchini duo iz Italije te Band The Highlanders iz Srbije zasvirat će nam u ičićanskoj lučici s početkom u 21 sat. UIaz je besplatan, vremenske prilike bi se trebale stabilizirati, stoga nikako ne propustite osjetiti dašak bluesa u pitoresknim Ičićima…

Komentari

komentara