Na adresu udruge Hrvatske blues snage (HBS) iz Memphisa stigla je fenomenalna vijest. Krovna svjetska blues udruga The Blues Foundation (BF) odlučila je u siječnju iduće godine HBS-u dodijeliti najprestižniju američku blues nagradu – Keeping the Blues Alive (KBA).

To je nagrada kojom BF od 1981. godine nagrađuje udruge i pojedince koji na različitim područjima promiču blues glazbu. Dodjeljuje se između ostalog klubovima, festivalima, fotografima, edukatorima, novinarima, managerima, medijima, promoterima, diskografskim kućama, blues udrugama….
To je nagrada koja se ne dodjeljuje izvođačima nego onima koji su iza scene i koji se uporno trude da blues glazba ide dalje. Posebno veseli činjenica da su od 1981. do danas ovu nagradu dobile samo tri neameričke blues asocijacije – The British Blues Connection 1990.,  Asociacin Musical Blues Hondarribia Spain 2015. i European Blues Union 2018.
– Kad sam čuo vijest morao sam sjesti jer su mi koljena zaklecala. Zapljusnuo me val sreće i ponosa što je naš dugogodišnji trud oko promocije hrvatskog bluesa van Hrvatske i promocije bluesa u Hrvatskoj, evo na desetu godišnjicu Croatian Blues Challengea prepoznat i nagrađen od svjetske krovne blues organizacije. Odmah mi se pojavila slika našeg Buhe kako tamo gore na nebu samozatajno ali zadovoljno podiže čašu bijelog vina i nazdravlja nagradi. Prije odlaska predložio je mene za predsjednika udruge, i stalno sam osjećao da mi tamo odozgo pomaže da ne posustanem. Ova nagrada je još jedan znak da ima smisla i da treba dalje nastaviti. Blues on!, kazao je Boris Hrepić Hrepa – aktualni predsjednik HBS-a.- Ova nagrada je veliko priznanje za HBS, nešto najviše što se može postići. Kao prvi predsjednik te udruge ponosan sam i sretan.  Nadam se da ćemo daljnjim akcijama našu blues scenu podići na još viši nivo. Žao mi je da pokojni Buha nije s nama da se zajedno veselimo, ali nadam se da negdje gore i on slavi jer je jedan od najzaslužnijih za ovaj uspjeh, istaknuo je Tomislav Goluban, prvi predsjednik HBS-a i prvi putnik u Memphis.

– Sjećam se kad smo 2009. prvi put bili u Memphisu i sjedili u predvorju prestižnog Doubletree Hotela gledajući kako s ceremonije dodjele izlaze nagrađeni KBA nagradom. Buha je tad rekao nešto tipa: Jednom ćemo mi spavati u ovom hotelu i dobiti tu nagradu. Evo, trebalo je 10 godina da je dobijemo, samo mi je grozno žao da je on ne može preuzeti, kazao je Siniša Bizović Bizi – glavni tajnik HBS-a.

Komentari

komentara