Nakon čak tri uspješna izdanja, najmračniji festival se ponovno vraća na velika vrata – Dark »O« Metal festival bit će održan u petak i subotu, 14. i 15. srpnja na već dobro poznatoj lokaciji u bivšoj tvornici papira Hartera, najavili su jučer Nikola Jovanović, predsjednik udruge Ri Rock, Dorian Pavlović, član Udruge i član bendova Cold Snap i Monox, Siniša Kuharić, trener košarkaškog kluba »Kostrena, košarka u kolicima«, Lukrecija Tomašić i Mia Mohorić, predstavnica PR tima festivala.

– Tijekom dva dana festivala, Harterom će zavladati zvukovi žestokih gitarskih riffova, energični nastupi kvalitetnih domaćih i regionalnih metal bendova te bogat popratni program. Ovogodišnje dvodnevno izdanje donosi čak 13 pomno biranih najboljih bendova alternativne glazbe, poručili su organizatori.

Vrhunski bendovi

U petak će nastupiti talijanski bendovi Ad Nauseam i Ultra Violence, slovenski bendovi Eruption i Mist te jake domaće snage – Po’ metra crijeva, Meant To Be i Epicentar.

PODRŠKA Festival su podržali Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Savez udruga Molekula, Zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura Nova, Hrvatske željeznice, Monster Energy, TOI-TOI, Zagrebačka pivovara, Rijeka Tattoo Expo, MAR-COM, MAPA, Dallas Music Shop, Kanal Ri, Moja Rijeka, Novi list, Radio Korzo, Radio Rijeka, Perun.hr, Metal Jacket Magaizine, Maldoror Metal Box, Ziher.hr, Muzika.hr, VeniaMag, SoundGuardian, Udruga The Hauntlings.

– Posebno ističemo nastup prvog i jedinog ča-metal benda Po’ metra crijeva, benda koji inspiraciju crpi iz istarskih legendi, mitova i priča, a glazbu rade pod utjecajem istarske ljestvice i death metala, poručuju organizatori iz Udruge Ri Rock.

U subotu će pak pozornicom festivala protutnjati izraelski Melechesh, te hrvatski bendovi Cold Snap, Czaar, Old Night, , Chemical Exposure, Diamond Dust i Meant To Be.

– U suradnji s Metalsound Musicom, ovogodišnji Dark »O« Metal Fest s ponosom najavljuje nastup inovatora black metala – izraelske grupe Melechesh koja originalnim »mezopotamskim metalom« dugo žari i pali underground scenom. U svojoj glazbi koriste bliskoistočne utjecaje te tekstove o mezopotamskoj i sumerskoj mitologiji, kažu organizatori.

Bogat popratni program

Osim osnovnog glazbenog dijela programa, svakog dana od 20 do 4 sata bit će aktivan i popularni Glam Floor, koji će poslužiti kao svojevrsna »chill« zona za sve posjetitelje festivala. Glazbu bira DJ Brala, a na playlisti će se naći hitovi bendova poput Cinderelle, Motley Cruea, Ratta, Scorpionsa, Skid Rowa, Dokkena, Quiet Riota, Def Lepparda, Kissa, Bon Jovija, Britny Fox, Van Halena i mnogih drugih.

ULAZNICE  Cijena festivalske ulaznice je 100 kuna u pretprodaji, odnosno 130 kuna na dan održavanja. Cijena jednodnevne ulaznice je 70 kuna u pretprodaji i 80 na dan. Dostupne su u prodaji preko prodajnog sustava Eventim, te u Dallas Music Shopu Rijeka.

Za najmračniji ugođaj i atmosferu pobrinuti će se i udruga The Hauntlings, koja će Harteru urediti u skladu s temom festivala, i pretvoriti je u pravu kuću strave pod nazivom Dark »O« Haunted House. Na festivalu će se naći i svima dobro poznat Monster booth, u kojem će se održati turnir u video igri Call of Duty.

Kao i svake godine do sada, festival će i ove godine imati svoj originalni sportsko-rekreativni dio. Ove godine po prvi put bit će održan Dark »O« Metal Metlotrk – posebna utrka za metalce na metlama s bogatom nagradom za najbržeg i najspretnijeg metal-metlotrkača/čicu.

KAMP Kako bi posjetiteljima omogućili ugodan boravak na festivalu, bit će organiziran i kamp. Korištenje kampa je obavezno rezervirati putem e-maila – prijave s naznakom KAMP šalju se na adresu: darkometalfest@gmail.com.

Pravila su jednostavna: s obje ruke na metli i s metlom među nogama natjecatelji se utrkuju na poligonu na kojem ih čekaju mnoge zlobe i prepreke, od labirinta do bijesnog Adama. Za utrku će biti osiguran dovoljan broj metli, no svaki metlotrkač smije donijeti svoju vlastitu najdražu trkaću metlu.

Humanitarni karakter

Drugi dan festivala, u subotu s početkom u 20 sati, bit će održana i projekcija češko-slovačkog filma »Para pored rijeke – Američki san trubača Laca Deczija«, redatelja Roberta Kirchhoffa i Filipa Remunda.

VLAKOM NA FESTIVAL Službeni prijevoznik festivala je i ove godine HŽ putnički prijevoz pa tako svi posjetitelji za prijevoz vlakom mogu ostvariti popust od 40 posto. Detaljne informacije o tome kako iskoristiti navedeni popust mogu se pronaći na službenoj web stranici festivala www.darkometalfest.com.

Ovaj dokumentarni film prikazuje živote trojice ostarjelih džez glazbenika – to su trubač Laco Deczi, saksofonist L’ubomir Tamaškovič i kontrabasist Ján Jankeje, koji su pobjegli na zapad iz Čehoslovačke pod sovjetskom okupacijom. Projekcija filma održava se u sklopu projekta KineDok.

Festival ima i svoj humanitarni karakter pa će se tako ove godine donacije prikupljati za Košarkaški klub »Kostrena – košarka u kolicima«. Akcija je nastala i započela u suradnji riječkih udruga Fluminense Riders MC, Rijeka Tattoo Expo i Ri Rock.


 

Komentari

komentara