Bilo bi dobro da ovi Turisti zaista ostanu što dulje, želja je koja se nameće nakon preslušavanja njihovog debitantskog albuma »Human_esque«, skladne kombinacija stihova i glazbe koja će zasigurno postati draga mnogima zbog svježine i razigranosti koju nudi u svih deset pjesama.

Turiste čine Iva Močibob, pjevačica grupe E.N.I., Bobo Grujičić, bubnjar brojnih riječkih grupa i aktualni bubnjar grupe Kojoti te Vlado Simcich Vava, multiinstrumentalist i tekstopisac, jedan od najznačajnijih riječkih rock glazbenika. Ova riječka trojka, bitno potpomognuta producentom Matejom Zecom koji na pet pjesama svira klavijature, stvorila je album koji plijeni melodioznošću i ritmičnosti pa ne treba nimalo sumnjati da će biti rado slušan na radijskim postajama te još bolje prihvaćen na koncertima jer jamči pravu rock zabavu, posebno za one koji vole energični power pop i nepresušnu energiju novog vala.

Pet žestica

Album je zamišljen po sustavu od bržeg ka sporijem pa za otvaranje čujemo pozitivne energije prepunu »Buket sunca« o ljubavniku koji je »od uvele ruže napravio buket sunca«, a štoriju o čovjeku »kojemu je ime ljubav« Iva Močibob izvodi odlično uz izvrsnu ritmičnu pratnju koja tjera na ples i još bolje gitarističke solaže i rifove koje spajaju punk agresivnost s hard rock jednostavnošću. Nakon ovog zanosnog rock uvoda slijedi uspješan dodir s latino i orijentalnim zvukovljem kroz efektnu »Moj toreador« koja pršti raznolikošču gitara i udaraljki te dobro odmjerenim elementima eletronike.

»Tvoja i slobodna« još je jedna o dobrim stranama ljubavi do kojih se ne dolazi tako lako, a u energičnoj power pop izvedbi idealnoj za radijske programe Ivi Močibob odlično pomaže Ivanka Mazurkijević. »Johnny« je efektana i pažnje vrijedna posveta Branimiru Johnnyju Štuliću, »kralju izgubljenih«, kultnom vođi sastava Azra, a odsvirana je po uzoru na jednostavnost i žestinu nezaboravnog novog vala s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina prošlog stoljeća, dok kroz tekst, kako to i treba, iznosi jednostavnu kritiku današnjice kroz stihove poput »tu je istina samo riječ iz grla« ili »ovdje je laž svaki dan«.

»Volim ponedjeljak« osvaja uvodnim zaraznim čvrstim punk rock rifom, ritmom, melodioznošču i rockerskom agresivnošću vokala Ive Močibob, a kao kontrapunkt čuvenom hitu »Boomtown Ratsa«, pjesmi »I Don’t Like Mondays«, nudi vjeru u sebe i ljubav što može donijeti mogućnost pobjede nad sivilom. Nakon pet žestica slijedi instrumental »Os« koji mijenja ritam albuma za što je najzaslužniji Vava koji i ovom sklabom potvrđuje već dokazanu nadarenost multinstrumentaliste pri čemu će »Os« biti novi razlog za uživanje svima koji, primjerice, uživaju u onome što su u bogatoj rocki prošlosti stvarili sastavi Pink Floyd ili Santana, a dobro korištenje elektronike privući će i mlađe slušateljstvo.

Ljubavne »gubitničke«

Promjenu ritma uskoro slijedi i promjena raspoloženja pa umjesto »pozitivno ljubavnih« Turisti nude i nekoliko ljubavnih gubitničkih, a prva od njih je na gitarističkom rocku utemeljena »13« o djevojci koja u tren može naći 13 razloga zbog kojih je otišla, ali tih 13 razloga nije dovoljno za zaborav. Sjajna kombinacija gitara i glasa Ive Močibob od ove pjesme čini jedan od potencijalnih budućih hitova, a nije daleko od toga ni »Tatoo zmaja« još jedna o čežnji i mukama u vezi iznova »ispričana« uz zavodljivi ritam koji tjera na ples. »Žena od pijeska« najnježniji je trenutak albuma, pjesma koja od uvodnog laganog ritma valcera klizi u skladbu punu eha gitara koje kao da su pristigle s top lista hitova ranih šezdesetih proplog stoljeća. Za kraj Vava i društvo ostavljaju dojmljivu pomalo psihodeličnu i ka art rocku usmjerenu »Srce kao nebo«, pjesmu o snazi osjećaja u čijoj izvedbi vokalno sudjeluje i Vava.

Sve u svemu Vava, Iva, Bobo i Zec (album je snimljen u njegovom GIS studiju u Kastvu) napravili su još jedan album na ponos riječke rock scene, ploču koja se uklapa u godinu koja je za Ri rock počela tako dobro da bi mogla ostati upamćena kao jedna od najplodnijih i kvalitetom najboljih po objavljenim albumima. Baš zato bilo bi dobro da ovi turisti ne odu.

 

Komentari

komentara