Demofest, najveći regionalni festival demo bendova, ove godine slavi 10 godina postojanja.

S obzirom na najavljeni program i sva popratna događanja, Demofest 2017. u revijalnom će se tonu truditi biti 10 puta bučniji, 10 puta luđi i 10 puta bolji nego do sada. Demofest je kroz godine postao jedan od najuspješnijih festivala u ovom dijelu Europe, a u prilog tome govori i činjenica da je uvršten na UNESCO listu projekata od posebnog značaja za povezivanje i razvoj kultura u zemljama Europe.

Banjolučki festival, na kojemu će ove godine nastupiti čak devet hrvatskih bendova, uvršten je u ovogodišnju listu najzanimljivih europskih festivala koji imaju najprisniji odnos s publikom, koju sastavlja najveća kanadska turistička agencija Flight Network. Festival koji se održava na tvrđavi Kastel u Banjaluci dobio je od Flight Networka posebnu pohvalu, kako zbog »zelene« atmosfere grada u kojem se odvija uz rijeku Vrbas, tako i zbog same festivalske lokacije, tvrđave Kastel, priopćili su organizatori. »Coachella, Lollapalooza, Tomorrowland, Fuji Rock. Zvuči poznato?

Trebalo bi, jer su ti međunarodni glazbeni festivali među najvećim i najpopularnijim na svijetu. Dok su takvi masivni koncerti dobri, oni uključuju i velike troškove, a mi ne govorimo samo o novcu. Ogromne gužve i mnogo buke znače da je ponekad teško vidjeti ili čak čuti neke glazbene nastupe«, započinje svoj osvrt Flight Network. »Međutim, postoje brojna festivalska mjesta koja treba posjetiti, jer je njihov odnos prema publici potpuno drugačiji. Intimniji«, dodaje se u nastavku. Među najzanimljivija takva mjesta u Europi Flight Network svrstao je upravo Demofest, »najpoznatiji mali-veliki festival u susjedstvu«, ističu organizatori.

Ovogodišnji Demofest održava se od 20. do 22. srpnja, a u natjecateljskom dijelu programa donosi nastupe 50 demo bendova po izboru stručnog žirija, među kojima devet iz Hrvatske – Bad Mashrooms, Disco Occulto, Harvo Jay, Ischariotzcky, Neće to na dobro, Pale Origins, Slow Motion Suicide, Tyger Lamb i Detroit Groove Gang.

Pored natjecateljskog dijela za demo bendove, festival donosi koncerte poznatih domaćih i stranih izvođača poputpoput Dubioze Koletiv, Ede Maajke, Lačnog Franza, Freemasonsa, Rudimentala, Markyja Ramonea i mnogih drugih.

Komentari

komentara